Blog

OBILJEŽAVANJE DJEČJEG TJEDNA

Dječji tjedan je raznim aktivnostima obilježen u Daruvaru, Crikvenici, Križu, Dugoj Resi i Svetoj Nedelji. U nastavku prenosimo izvještaje koje smo dobili iz navedenih lokalnih sredina:

DARUVAR

Dječji tjedan u Daruvaru obilovao je brojnim aktivnostima. U obilježavanje su se uključili vrtići, škole, udruge te ostali „mali i veliki“. Posebno smo ponosni na kreativnost i domišljatost naše djece, roditelja, odgojitelja, učitelja i volontera koji su nam svima pokazali kako i u „novom normalnom“ znaju doprijeti do nas odraslih. Njihove male ručice tako su crtale po pločnicima, kreativno se izražavale crtajući i izrađujući plakate, a posebno bismo istaknuli plakat o pravima djece s poteškoćama u razvoju kojeg su izradili članovi daruvarske udruge Korak dalje. Ono što bi djeca željela u svom gradu i što ih smeta i što očekuju od odraslih napisala su u Porukama djece odraslima. Pomalo smo tužni što se ove godine zbog epidemioloških prilika nismo mogli družiti međusobno u onom obimu u kojem se to željeli, ali unatoč tome djeca Daruvara pokazala su kad se hoće da se može i na druge načine doprijeti do svijesti drugih. U organizaciji udruge Impress održan je i okrugli stol na temu „Prevencija rizika od siromaštva djece u Gradu Daruvaru“, a djeca su povodom obilježavanja Međunarodnog dana djevojčica raspravljala i o rodnim stereotipima te kako ih prepoznati.  Također se zahvaljujemo Savezu „DND Hrvatske“ što su nam omogućili da ove godine po prvi put sudjelujemo u održavanju KIKI Festivala. Djeca su uživala u gledanju filmova.

CRIKVENICA

Iza nas je realizirana manifestacija Dječjeg tjedna koji je trajao od 05. do 11.tog listopada 2020. Dječji tjedan realizirali su Dječji vrtić Radost s bogatim programom u krugu svog objekta kako matičnog tako i područnih odjeljenja Jadranova, Dramlja, Crikvenice i Selca kao i osnovne škole Zvonka Cara i Vladimira Nazora te Centar Izvor Selce.

Oblilježen je Međunarodni dan djeteta 05.10.20., te Međunarodni dan djevojčica 11.10.20.

Likovni stručnjaci zajedno s djecom oslikali su prostore u krugu svojih objekata tehnikom murala u čemu su svi uživali. Gledali su se filmovi Kiki festivala koji im je omogućilo Društvo Naša djeca Zaboka i Krapine. Pisale su se poruke djece odraslima gdje je naglasak stavljen na obljetnicu Saveza Društava Naša djeca, prava i obveze djece i odraslih. Pored zajedničkog programa svaki sudionik imao je svoj program koji je uspješno realiziran.

DND grada Crikvenice za ovu manifestaciju nagradilo je sudionike Dječjeg tjedna u jubilarnoj 2020-toj godini u materijalu za potrebe likovnog stvaralaštva tehnike murala (vrtić, osnovne škole i centar Izvor Selce).

Nagrađeni su svi učitelji razredne nastave, voditelji i ostali suradnici (učiteljskim priborom), vrtić je nagrađen majicama s natpisom „70 godina s vama“.

DND grada Crikvenice svečano je obilježilo 70-tu obljetnicu postojanja Saveza DND RH, zajedno s Gradom, vrtićem, osnovnim školama i Centrom Izvor Selce i njihovom djecom poludnevnog boravka.

Za napomenuti je da se naš vrtić Radost uključio u testiranje multimedijalnog priručnika za odgajatelje i nastavnike. Uključena su 4 odgajatelja iz skupine Sunašca, Tići i Smješkići. Radi se o skupini djece prije polaska u školu, a program je obogaćen ranim učenjem engleskog jezika. Ukupno je upisano 26-tero djece a odgajateljice su Ana Debelić i Stella Stojčić. Također su uključene i Branka Cvija i Danijela Car – Moha s grupom Tići i Smješkići.

Vrtić Radost, grupa Sunašca pripremili su glazbeno scenski program pod nazivom „Sve štima kad ljubavi za djecu ima“ koji su izveli za djecu matičnog objekta. Bilo je vrlo zgodno, osmišljeno u obliku kviza o dječjim pravima. Smotra dječjeg stvaralaštva će se održati ukoliko uvjeti oko Covida -19 dozvole barem u on-line obliku.

Skupina Tići i Smješkići pripremaju brošuru o dječjim pravima, koju će uskoro predstaviti na radost svih nas.

 

KRIŽ

Društvo Naša djeca Križ, volonterska akcija oslikavanja prostora. Posebno tiskane majice i maske 70 godina Društva “Naša djeca” i promocija akcije Gradovi i općine – prijatelji djece.

DUGA RESA

U Dugoj Resi aktivnosti za Dječji tjedan su proveli Dječji vrtić i Društvo “Naša djeca” Jozefina. Na poveznicama: Dječji vrtić Duga Resa i DND Jozefina pogledajte kako su obilježili Dječji tjedan.

SVETA NEDELJA

Dječji tjedan u Svetoj Nedelji obilježen je, sukladno epidemiološkim mjerama, online putem. Na poveznici pogledajte kako Dječji tjedan u Svetoj Nedelji.