Blog

ODRŽAN 10. SUSRET DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE

U subotu, 10. svibnja 2014. u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Grada domaćina Ogulina te uz suradnju Koordinacijskog odbora akcije “Grad Ogulin – prijatelj djece” i Društva Naša djeca Ogulin održan je 10. Susret Dječjih vijeća Hrvatske. Pokrovitelji Susreta bili su Grad Ogulin i Ministarstvo socijalne politike i mladih u okviru projekta “Aktivna dječja participacija u lokalnoj zajednici – rad Dječjih vijeća”.

Susret se održao u znaku važnih obljetnica posvećenih djeci – 15 godina akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” i 25 godina od donošenja najvažnijeg svjetskog dokumenta za djecu – “Konvencije UN-a o pravima djeteta”.

Na Susretu smo se podsjetili slikom i riječju na sve dosadašnje Susrete prigodnim plakatima. Susret je započeo svečanim otvaranjem u Sportskoj dvorani OŠ Ivane Brlić-Mažuranić na kojem su sudionike pozdravili Petar Angelov, dječji gradonačelnik Ogulina, gospođe Ljiljana Kaurić, predsjednica DND Ogulin, Karmela Matić, glasnogovornica Grada Ogulina, Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske i Gorana Dojčinović, predstavnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj. Na otvaranju su nastupili: Ogulinske mažoretkinje, Dječji pjevački zbor Klinci Ogulinci, Marta Miloš na klaviru i Petar Angelov na gitari, učenici Osnovne glazbene škole te Kulturno umjetničko društvo „Klek“ Ogulin.

Nakon pozdravnih riječi i nastupa uslijedila su predstavljanja projekata 15 Dječjih vijeća iz Bjelovara, Čakovca, Delnica, Koprivnice, Križa, Kutine, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Preloga, Rovinja, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice i Zaboka. Svi predstavljeni projekti bili su izuzetni te je povjerenstvu bilo iznimno teško odabrati dva najbolja projekta Dječjih vijeća. Ipak, članovi povjerenstva prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND Hrvatske, gospođa Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza DND Hrvatske, Karlo Škorić , predstavnik djece u Vijeću za djecu RH i Petar Angelov, dječji gradonačelnik Ogulina,  proglasili su najboljim projekte Dječjeg vijeća grada Preloga „Lajkam prijatelje uživo!“ i Dječjeg vijeća Čakovca „Ovo dijete to sam ja, ne postoje takva dva!“,  naglasivši kako očekuju puno korisnih projekata Dječjih vijeća i druge godine.

Na Susretu sudionici nisu samo marljivo radili, već su uživali i u šetnji lijepim Ogulin te su posjetili Ivaninu kuću bajke, „multimedijalni i interdisciplinarni centar za posjetitelje koji svojom stalnom izložbom postavljenom na principima znanja, kreativnosti i upotrebi novih tehnologija, … virtualnim međunarodnim referencijalnim centrom za bajke … slavi bajke i bajkovito stvaralaštvo kako djela I.B.Mažuranić, rođene Ogulinke, tako i svih bajki i bajkopisaca svijeta.“ Dječje je vijećnike i njihove voditelje oduševila kuća bajke te su odlučili još jednom posjetiti Ogulin u skoroj budućnosti kako bi što duže mogli uživati u svijetu bajki.

U drugom dijelu programa, u prostorijama Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić održane su radionice za djecu na teme: a) Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti djece, b) 25 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta, c) Pravo na igru – “Igrajmo se!” i d) Glazbena radionica – “Glas djece”, na temu dječjih prava i dječje participacije. Radionice su vodili: Anđelka Salopek, Ana Kola i Sandra Turkalj, Zvjezdana Balija i Matija Miletić. Za voditelje i odrasle suradnike organiziran je okrugli stol na temu “Nacionalna strategija za prava djece u RH 2014.-2020. – Strateški cilj 4: Osiguravanje aktivnog sudjelovanja djece” koji je vodila Sanja Škorić.

Savez DND od srca zahvaljuje, prije svega Gradu Ogulinu, članicama Društva Naša djeca Ogulina na čelu s našim članicama Ljiljanom i Anđelkom, zatim gospođi Karmeli Matić ispred Grada Ogulina i svim ostalim stručnim suradnicima Grada, OŠ Ivane Brlić Mažuranić, nasmijanim i strpljivim kolegicama iz Ivanine kuće, gospodinu tehničaru kao i Domagoju koji je svaki trenutak i fotografski zabilježio.  Hvala na podršci u svakom smislu te vremenu koje ste izdvojili kako biste proveli cijeli dan s djecom i voditeljima iz Dječjih vijeća iz cijele Hrvatske.

Hvala svim voditeljima radionica s djecom, svim vrijednim volonterima DND-a i mažuretkinjama, djeci i voditeljicama djece u programu otvaranja Susreta…svima hvala od srca na tome što ste svaki na svoj način bili od dolaska do odlaska iz Ogulina svima na usluzi, dobro raspoloženi i neizmjerno gostoljubivi i dragi.

Zahvaljujući vama, dragi Ogulinci, otišli smo iz vašeg zavičaja bajki i kolijevke planinarstva nasmijani i zadovoljni, s novim idejama i motivom da i dalje svaki na svoj način i u području kojim se bavimo razvijamo dječju participaciju te promišljamo i radimo u najboljem interesu djece, ne zaboravljajući ih čuti i uključiti.

Više fotografija možete pogledati i preuzeti na našim Facebook stranicama.