Blog

ODRŽAN 11. SUSRET DJEČJIH FORUMA SA ZASTUPNICIMA U HRVATSKOM SABORU

U Saboru je 18.05. održan 11. susret Dječjih foruma Saveza društava „Naša djeca“ sa saborskim zastupnicima na kojemu je sudjelovalo četrnaest Dječjih foruma iz cijele Hrvatske. Organizator susreta je Odbor za obitelj, mlade i sport, a ove se godine održao pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora akademika Željka Reinera uz financijsku potporu Udruge gradova.

Predsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport, Ivan Vrdoljak je u uvodnome obraćanju rekao kako Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske već dugi niz godina organizira aktivnosti djece u slobodnome vremenu te ih potiče na stjecanje novih znanja,  razvijanje kreativnosti i humanosti. Također je dodao da Savez koordinira aktivnosti poput Dječjih foruma koji doprinose promicanju dječjih prava i senzibiliziranju lokalnih zajednica za ovu temu. U svome obraćanju zahvalio je djeci što se u svoje slobodno vrijeme bave svojom okolinom i problemima s kojima se susreću te izražavaju svoje mišljenje.

Predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner obraćajući se nazočnima, a posebno djeci, naglasio je kako su odrasli često zaokupljeni svojim odnosima i brigama te zaboravljaju da trebaju raditi u interesu budućih generacija jer svijet ostaje na mladima. Napomenuo je da mudri ljudi slušaju što djeca i mladi govore, jer djeca razmišljaju srcem i nisu opterećena raznim interesima.

Predsjednik Sabora je istaknuo da su međusobna potpora i pomaganje glavni smisao demokracije koja svakome daje prigodu da iskaže svoja mišljenja i prijedloge kako popraviti svijet. Na nama je da vam prenesemo znanje, svoja dobra i loša iskustva kako biste mogli učiniti bolje izbore nego starije generacije i stvoriti bolju Hrvatsku, poručio je.

Predsjednica Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske Aida Salihagić Kadić dala je prikaz rada Saveza i Dječjih foruma. Rekla je da Dječji forumi, od osnivanja prvoga foruma 1992. godine do danas, djeluju u pedesetak gradova i općina, a djeca svoja iskustva stječu i razmjenjuju ne samo na godišnjim forumima u Hrvatskoj nego i na raznim međunarodnim skupovima.

U nastavku su uslijedila izlaganja učenika, predstavnika četrnaest Dječjih foruma različite dobi. Tema kojom su se Dječji forumi najviše bavili je problem nezaposlenosti i iseljavanja mladih obitelji iz Hrvatske. O ovom problemu su govorila djeca iz Banove Jaruge, Kutine, Nove Gradiške, Slatine i Virja. Učenici su pozvali saborske zastupnike da učine sve kako bi se njihovim roditeljima osigurao dostojanstven rad, a djeci mogućnost obrazovanja i dobroga života u njihovim sredinama.

Djeca iz Čakovca su predstavila svoj projekt „Mala baterija – velika opasnost“ kojim su kroz brojne aktivnosti i organiziranjem radionica u svojoj lokalnoj zajednici uspješno doprinijeli osvještavanju problema zbrinjavanja i razvrstavanja otpada, posebno malih baterija.

Predstavnici Dječjeg foruma iz Dubrovnika govorili su o lošoj povezanosti njihova grada s ostatkom Hrvatske, kako kopnenim tako i morskim putem, što im onemogućuje slobodu kretanja.

Učenici iz Opatije predstavili su projekt „Dječja igrališta – pravo i potreba svakoga djeteta“ kojega su pokrenula zajedno s lokalnom zajednicom kako bi se prazna i neiskorištena dječja igrališta ponovno počela koristiti.

Na potrebu rješavanja problema nasilja među školskom djecom upozorili su učenice iz Ravne Gore, a predstavnice Dječjega foruma iz Ogulina apelirale su na odrasle da djecu što više potiču na čitanje knjiga jer mnogi njihovi vršnjaci radije vrijeme provode za računalom, a čitanje knjiga smatraju nečim sramotnim. Predstavnice Dječjeg foruma iz Preloga su govorile o utjecaju odraslih na djecu.

Lovranski Dječji forum predstavio je svoje međunarodne projekte, a učenice iz Zaboka založile su se za uporabu mobitela u obrazovne svrhe.

Na kraju izlaganja svoje osvrte na dječja izlaganja dali su zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, zastupnice i zastupnici Margareta Mađerić,  Gordana Rusak, gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza i Blaženko Boban te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Složili su se da su djeca vrlo hrabro iznijela svoja argumentirana mišljenja te uputila važne poruke svima koji odlučuju o budućnosti Hrvatske. Sve je posebno pogodilo izlaganje djece na temu iseljavanja mladih iz Hrvatske, što su vrlo emotivno komentirali. Predloženo je da se sljedeći susret Dječjih foruma sa zastupnicima održi u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora kako bi svi zastupnici imali prigodu čuti njihova razmišljanja.

Ovaj Susret su podržali predstavnici UNICEF-a, Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Udruge gradova, Ureda UNICEF-a, Ureda Dječje pravobraniteljice Republike Hrvatske, te članovi iz Saborskih odbora: Odbor za obitelj, mlade i sport, Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku te Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.

Više slika s odžanog 11. susreta djece iz Dječjih foruma Hrvatske sa zastupnicima u Saboru pogledajte u galeriji, a program Susreta i izložene teme ovdje: