Blog

ODRŽAN 16. GODIŠNJI SUSRET DJEČJIH FORUMA HRVATSKE

Nastavljena je lijepa, značajna i u širim razmjerima korisna tradicija – održan je 16-ti godišnji središnji Susret Dječjih foruma Hrvatske. Bilo je to 28., 29. i 30 travnja, te 1. svibnja 2012. u Selcu u hostelu „Karlovac“. Na osnovi objavljenih kriterija i razmotrenih izvještaja Odbor Saveza DND za aktivnosti Dječjih foruma, a uz namjensku financijsku potporu iz Državnog proračuna putem Ministarstva znanosti obrazovanja i športa za odobreni projekt, mogao je odabrati 15 Dječjih foruma – sudionika tog Susreta.

16_susret_df_038

Iz svakoga od tih DF mogla su doći po 3 djeteta, predložena od svojih vršnjaka te i voditelj/ica iz tog DF. Tako je sveukupno bilo 60 učesnika Susreta. Došli su iz ovih gradova i općina(abecedno): Banova jaruga, Čakovec, Dobreć, Dubrovnik, Lovran, Nova Gradiška, Ogulin, Opatija, Osijek, Sisak, Tuhelj, Varaždin, Virje, Zabok i Zagreb.

Četiri radna dana Susreta bila su programski ispunjena racionalno i raznovrsno. Prvi dan je bio dan dolaska i smještaja, a već poslije podne početak Susreta je protekao u međusobnom upoznavanju i  zajedničkom dogovoru o provedbi programa, a večernja šetnja je omogućila upoznavanje Selca i okoline. Drugi dan je počeo postavom izložbe prisutnih DF, a zatim su krenuli prikazi i dostignuća  iz prakse radionica prisutnih DF, brižljivo pripremanih u prethodnim mjesecima godine radi prezentiranja svojih dostignuća i novosti na ovom Susretu, a večernji sati su donosili društveno-zabavne sadržaje. Tako je bilo i trećeg dana, a četvrtog dana sumirana su  dostignuća, napisani prijedlozi i preporuke prisutnih DF namijenjeni svima ostalima DF u  gradovima i općinama Hrvatske, putem ankete iskazana su osobna mišljenja sudionika o ovom Susretu, svaki je učesnik izradio Uspomenu koja je obogaćena fotosima i potpisima svih prisutnih, na što su se nadovezale razmjene suvenira, te srdačne i prijateljske završne riječi rastanka.

16_susret_df_148

Glavni sadržaj Susreta bile su radionice, svaki je DF prezentirano svoje dvije radionice. Već naslovi tih  30 radionica naznačuju njihov veliki vrijednosni spektar i zato ih ovdje sve navodimo.  Područje upoznavanja i primjene prava djeteta imalo je ove teme: Dječja prava kroz priču, Pravo na obitelj, Pravo na zdrav život, Pravo djeteta na roditeljsku skrb, Pravo na dostupnost informacijama, Igrom do dječjih prava, Simboli prava djeteta i memory igre,  Pogodi o kojem je pravu riječ, Suživot s djecom iz udomiteljskih obitelji, Planiranje i izvođenje akcija u korist prava, Pravo na sport, Sukob-povreda ljudskih prava, Poligon dječjih prava, Upoznati sebe i svoje potrebe, Dramske igre na temu prava djeteta. A područje: Odgoja za mir, toleranciju i međusobnu suradnju imalo je ove teme: Raspravimo rješavanje sukoba. Poštivanje tuđeg mišljenja, Predrasude i stereotipi, Kako su nastale rase, Međunarodni dan djevojčica, Utjecaj reklama na djecu, Bonton, Faccebook da ili ne, Obrazovanje djece invalida u EU, Trgovanje ljudima, Zlostavljači su oko nas,.  Odgoj za mir i međusobno razumijevanje, U različitosti smo jači, Ja i ekološko ponašanje, Otok mira.

16_susret_df_002

Kako su djeca doživjela ovaj Susret DF Hrvatske citiramo tek nekoliko dječjih mišljenja u obliku pisanih izjava:  „Ovaj 16-ti Susret mi se jako svidjeo.  Posebno su me oduševile radionice. Naučila sam puno toga novoga. Stekla sam puno novih prijatelja. Bilo je vrlo poučno i zabavno. Hrana je bila preodlična, društvo još bolje. Neću nikada zaboraviti ovaj Susret. Bilo je super, hvala puno na svemu. Željeli bismo doći i sljedeće godine“.