Blog

ODRŽAN 19. SUSRET DJEČJIH FORUMA HRVATSKE

Savez društava Naša djeca Hrvatske je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Udrugom gradova organizirao 19. Susret Dječjih foruma Hrvatske u Zagrebu od 02. srpnja do 04. srpnja 2017.g.

Na Susretu su sudjelovali predstavnici Dječjih foruma iz Banove Jaruge, Bjelovara, Čakovca, Kutine, Lovrana, Nove Gradiške, Opatije, Preloga, Ravne Gore, Slatine, Varaždina i Zaboka.

Forumaši su Susret započeli u nedjelju radionicama koje su se kroz tri dana održale u OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu. Druženje se nastavilo u ponedjeljak interaktivnom igrom „U potrazi za blagom-tko sve zna dječja prava“ kroz koju su djeca posjetila institucije nadležne za ostvarivanje svojih prava. Tako su posjetili Vladu Republike Hrvatske u kojoj su ih dočekali predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, državni tajnik Marin Strmota, voditeljica Službe za djecu i obitelj Duška Bogdanović, te savjetnice iz Ministarstva. U Kući Europe ih je predstavnica Đana Petračija upoznala s radom Europske unije, a u Ministarstvu znanosti i obrazovanja su sudjelovali u razgovoru sa savjetnicama za udruge. Posjetili su i Savez društava Naša djeca Hrvatske, gdje im je tajnica Saveza DND Hrvatske, Snježana Krpes, ukratko predstavila 67 godina rada Saveza i kako su nastali Dječji forumi 1991. godine. Šetnja je završila u Uredu pravobraniteljice gdje ih je ugostila dječja pravobraniteljica, gospođa Ivana Milas Klarić, a djeca su joj predstavila svoj rad u Dječjim forumima.

U utorak, 4.07., u Hrvatskom saboru je održana 12. tematska sjednica Dječjih foruma sa saborskim zastupnicima. Djeca su pred saborskim zastupnicima izlagala predavanja o različitim temama: „Jesu li odrasli uvijek djeci dobar primjer“, „Hrabra djeca za sretnu Hrvatsku“, „Prvi prijatelj“, „Dijete i sigurnost“, „Slobodne aktivnosti djece danas“, „Škola kakvu želimo“, „Sudjelovanje u izradi Strategije o dječjoj participaciji u EU“, „Ne dvoji nego smeće odvoji“, „Skrivanje različitosti“, „Djecu u Slatini su zaboravili?“, „Zdravlje“, „Pravo na zdravu prehranu“. Sjednicu je vodila i moderirala predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport gospođa Nada Turina Đurić, koja je ukazala na važnost Susreta djece sa zastupnicima. Zastupnica u Hrvatskom saboru, gospođa Vesna Bedeković, je pozdravila prisutne u ime predsjednika Hrvatskog sabora, gospodina Gordana Jandrokovića. Dopredsjednica  Saveza društava Naša djeca, Sanja Škorić zahvalila je Odboru za obitelj, mlade i sport na organizaciji susreta sa zastupnicima, istaknuvši kako je Dječji forum u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske  nastao kao projekt putem kojeg djeca uče o svojim pravima i obvezama, poštujući i promičući odredbe Konvencije UN-a o pravima djeteta te se provodi u Hrvatskoj od 1992. godine. Susretu su nazočili zastupnici, začetnik Dječjih foruma, gospodin Emil Paravina, te državni dužnosnici iz tijela državne uprave (Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva, Ureda pravobraniteljice za djecu, Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za zaštitu osobnih podataka), kao i drugih institucija (Grad Zagreb, UNICEF, Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Hrvatska zajednica županija, Koordinacije udruga za djecu, Udruga gradova, Udruga općina) te predstavnici udruga civilnog društva koje su uključene u projekt Saveza društava Naša djeca Hrvatske kao i pojedinci koji se bave dječjim pravima i ostvarivanjem prava djeteta. Djeci su se obratili i saborski zastupnici, Goran Aleksić, Davor Vlaović, Marija Puh, Željko Turk i dječja pravobraniteljica, Ivana Milas Klarić. Zaključci s ove sjednice na prijedlog i uz obećanje predsjednice Odbora za obitelj, mlade i sport, gospođe Nade Turina Đurić doći će do svih saborskih zastupnika.

Savez društava Naša djeca Hrvatske ovim putem želi zahvaliti OŠ Ivan Gundulić na gostoprimstvu i ustupanju prostora tijekom tri dana Susreta, Turističkoj zajednici grada Zagreba, Društvu turističkih vodiča Zagreb i gospođi Vesni Miholić koja je naše forumaše i voditeljice upoznala sa znamenitostima grada Zagreba, hostelu Chillout, Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Vladi RH, Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Uredu dječje pravobraniteljice koji su ugostili djecu, medijima: HRT-u, Novoj TV, Z1.

Zahvaljujemo djeci i njihovim voditeljicama i voditeljima iz Dječjih foruma koji su se odazvali 19. susretu Dječjih foruma i uveličali ga svojim dolaskom, te se nadamo da su otišli puni dojmova i lijepih iskustava.

Veselimo se 20. susretu Dječjih foruma!