Blog

JAVNI POZIV ZA IZRADU IDEJNOG RJEŠENJA VIZUALNOG IDENTITETA PROJEKTA „ŽUPANIJE – PRIJATELJI DJECE“

Savez društava Naša djeca Hrvatske provodi natječaj za dizajn vizualnog identiteta projekta „Županije – prijatelji djece“. Pozivamo zainteresirane dizajnere i studente dizajna (autore i timove) da prijave svoje radove na ovaj natječaj. Rok za dostavu prijedloga vizualnog identiteta projekta „Županije – prijatelji djece“ je do petka 8. rujna 2017. godine do 12 sati.

Autori i kreativni timovi (dizajneri i studenti dizajna) zainteresirani za sudjelovanje u Natječaju trebaju poslati prijedlog vizualnog identiteta projekta „Županije – prijatelji djece“ na adresu iva @ savez-dnd.hr (bez razmaka) s naslovom „Vizualni identitet ŽPD – prijava“ do petka 8. rujna 2017. do 12 sati ili na CD-u/DVD-u poštom na adresu Savez društava Naša djeca Hrvatske, Amruševa 10/4, 10000 Zagreb.

Na temelju priloženih prijedloga, Ocjenjivački sud (sastavljen od članova Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“) odabrat će samo jedno idejno rješenje koje će se koristiti kao vizualni identitet projekta „Županije – prijatelji djece“. Samo autor/autorski tim dobiva jedinstvenu nagradu u iznosu od 5.000,00 kn neto. Naručitelj će nagradu isplatiti u roku od 30 dana od dana kada autor pobjedničkog rada dostavi pripreme za tisak, otvorene datoteke (.ai, .eps ili neki sličan format) i traženi vizualni identitet projekta u PDF formatu. Cijena izrade priprema za tisak uračunata je u novčanu nagradu pobjedničkog rada.

Ocjenjivački sud završit će s radom do 29.9.2017. Svi Natjecatelji će o vlastitom rezultatu biti obaviješteni putem e-maila. Naručitelj će s autorom čije je idejno rješenje odabrano sklopiti ugovor o izradi izvedbenog rješenja i ustupanju prava na korištenje autorskog djela. Naručitelj zadržava pravo neprihvaćanja ponuđenih rješenja te ponavljanja Natječaja o čemu će svi Autori biti obaviješteni putem e-maila.

TEKST NATJEČAJA MOŽETE POGLEDATI I NA STRANICAMA HRVATSKOG DIZAJNERSKOG DRUŠTVA.

Zahtjevi za natjecatelje

Ocjenjivački sud će od natjecatelja očekivati vizualizacije i opise svih relevantnih elemenata vizualnog identiteta. Idejno rješenje u formi knjige grafičkih standarda treba sadržavati:

  1. Ilustrativni logotip s tekstom Županije – prijatelji djece – predloženi ilustrativni logotip treba biti predan u tri varijante (Pantone boje, CMYK boje, crno-bijela varijanta)
  1. Primjere primjene

– ploča priznanja (s imenom neke pojedine županije i tekstom _____ – županija – prijatelj djece)

– memorandum na A4 papiru (za logotip Županije – prijatelji djece)

– zahvalnice

– naslovnica Facebook stranice (Cover photo)

  1. razradu fontova – mole se cijenjeni autori/timovi da pri razradi tipografije koriste besplatne fontove.

Autor/članovi tima pobjedničkog rada obavezuje se dostaviti pripreme za tisak, otvorene datoteke (.ai, .eps ili neki sličan format) i datoteke u PDF formatu.

Autor/članovi tima pobjedničkog rada obavezuju se dostaviti i dokaz (potpisanu Izjavu) o autorstvu natječajnog rada te potpisati Izjavu o prelasku nagrađenog rada u vlasništvo naručitelja.

Kriteriji za odabir vizualnog identiteta

Ocjenjivački sud će prilikom vrednovanja natječajnih radova dati prednost autentičnim i kreativnim rješenjima koja se obraćaju i djeci i roditeljima i lokalnim zajednicama unutar neke županije prenoseći stav kako baš ta jedinica regionalne samouprave stavlja dijete u fokus svojih usluga i politika. Dizajnersko rješenje trebat će vezati uz konceptualizaciju ideje o županijama – prijateljima djece, imajući na umu da je projekt dio šire društvene akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koja već ima prepoznatljiv vizualni identitet (ploče s priznanjima „Grad/općina – prijatelj djece“ nalaze se na ulazu u 62 grada i općine u Hrvatskoj koje s ponosom nose taj počasni naziv). Ploče priznanja stajat će na ulazu na pročeljima županijskih središta odnosno ulaza u županije – prijatelje djece i tako će nužno privlačiti poglede i pozornost stanovnika i posjetitelja neke županije. Manje verzije ploča priznanja izrađivat će se kao makete koje će stajati u uredima župana.

Postavljanje pitanja

Zainteresirani autori i timovi mogu postavljati pitanja isključivo putem elektronske pošte na adresu iva @ savez-dnd.hr (bez razmaka).

O temi i cilju natječaja

Natječaj se bavi kreiranjem vizualnog identiteta za projekt „Županije – prijatelji djece“. Ovaj je projekt  jedna od aktivnosti Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u okviru dugoročne društvene i stručne akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“.  Cilj je ove Akcije motivirati tijela lokalne uprave i samouprave, stručne službe, ustanove za djecu, pravne subjekte, udruge građana, roditelje i djecu na potpunije i brže ostvarenje prava i potrebe djece, priznata u Konvenciji UN-a o pravima djeteta.

Novi vizualni identitet projekta bi na razini posjetitelja grada/općine/županije trebao prenijeti poruku kako je županija – prijatelj djece ona županija koja stavlja dijete u fokus na regionalnoj, ali i na lokalnoj razini. Osim toga, on bi trebao potaknuti stvaranje snažnog imidža i prepoznatljivosti projekta „Županije – prijatelji djece“ i akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ diljem Republike Hrvatske kao i njihovih nositelja.