Blog

ODRŽAN 5. GODIŠNJI SUSRET DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE 2009.

Susret je održan 20. i 21. studenoga 2009., a domaćin Susreta je bio Grad Zagreb. Bili su prisutni predstavnici 18 Dječjih vijeća iz gradova i općina: Čakovec, Dubrovnik, Koprivnica, Krapina, Križ, Kutina, Mali Lošinj, Nova Gradiška, Omiš, Opatija, Požega, Prelog, Slavonski Brod, Šibenik, Tuhelj, Varaždin, Velika Gorica i Zabok, iz svakoga po 3 djeteta te i voditelji/ice, sveukupno 70 predstavnika.

Ova se značajna osmišljena dječja aktivnost zasniva na participaciji djece u životu i razvoju lokalne zajednice, a iskazuje se kroz rasprave i iznošenje dječjih želja, prijedloga, mišljenja, pa i poruka i zahtjeva odraslima, u cilju sagledavanja potreba djece i boljeg ostvarivanja prava djece.

Na Susretu su predstavnici iz svih prisutnih Dječjih vijeća podnijeli izvješća o svojim ostvarenim aktivnostima, a zatim su u radionicama iznosili prijedloge kako što bolje ostvarivati participaciju u donošenju odluka od značaja za djecu u svojim lokalnim zajednicama, te i prijedloge za program rada u idućoj godini.

Savez DND će iznesene dječje prijedloge objaviti u posebnoj knjižici, te zajedno s adresama dostaviti ih svim Dječjim vijećima, što će potaknuti daljnje međusobno komuniciranje, razmjenu iskustava i nove dogovore i nastupe.

remetinec1

remetinec2

POZIV

VODITELJIMA DJEČJIH VIJEĆA U GRADOVIMA

KOORDINATORIMA AKCIJE GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE

DRUŠTVIMA NAŠA DJECA PRI KOJIMA DJELUJE DJEČJE VIJEĆE

Dječja vijeća gradova: Čakovec, Donji Miholjac, Dubrovnik, Koprivnica, Krapina, Kutina, Mali Lošinj, Nova Gradiška, Omiš, Opatija, Požega, Prelog, Rijeka, Slavonski Brod, Šibenik, Varaždin, Varaždinske Toplice, Velika Gorica, Zabok.

Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece povodom 10 godina akcije Gradovi i općine prijatelji djece i 20 godina UN-ove Konvencije o pravima djece objavljuje poziv za

Natječaj za Naj-projekte Dječjih vijeća Hrvatske

s ciljem dodatnog poticanja rada Dječjih vijeća i aktivne participacije mladih vijećnika u svim fazama osmišljanja i provedbe projekata korisnih za lokalne zajednice

Rok za prijavu prijedloga je 5. listopada 2009. godine, a projekti se trebaju odnositi na tekuću godinu i realizirati do kraja 2009. godine.

Dva najuspješnija prijedloga projekata bit će sufinancirana od strane organizatora Natječaja u iznosu po projektu od 5.000,00 kn koje je Savez DND-a osigurao iz namjenskih sredstava Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti za projekte usmjerene razvijanju tolerancije, nenasilnom rješavanju sukoba i promicanju dječjih prava.

Sve potrebne informacije  nalaze se  u natječajnoj dokumentaciji, a  za dodatna pitanja javite se u Savez društava Naša djeca Hrvatske koordinatoricama projekta: Denizi Drusany i Snježani Krpes (tel: 01/ 49 22 959; e-mail: info@savez-dnd.hr ; deniza@savez-dnd.hr )

Proglašenje najuspješnijih projekata predviđeno je za Godišnje savjetovanje Gradova i općina – prijatelja djece koje će se održati povodom Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta (20.11.2009.) u Zagrebu.

Natječajna dokumentacija:

Dječja participacija – Natječaj za DGV

Obrazac za DV