Blog

ODRŽAN 9. SUSRET DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE I SEMINAR ZA OSNIVAČE NOVIH DJEČJIH VIJEĆA

ODRŽAN 9. SUSRET DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE I SEMINAR ZA OSNIVAČE NOVIH DJEČJIH VIJEĆA U ROVINJU, 19.-20. 4. 2013.

 Prošlog vikenda Rovinj je bio u znaku djece i dječje participacije. U okviru projekta “Aktivno sudjelovanje djece u lokalnoj zajednici – participacija djece u Dječjim vijećima” koji provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske održan je Seminar za osnivače novih Dječjih vijeća i 9. Susret Dječjih vijeća Hrvatske. Seminar i Susret je organizirao Savez društava Naša djeca Hrvatske i Grad Rovinj uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Rovinja.

vc07859

Na Seminar se odazvao 21 polaznik iz gradova i općina: Bjelovara, Buzeta, Delnica, Donjeg Miholjca, Jastrebarskog, Koprivnice, Ližnjana, Mača, Poreča, Pule, Radoboja i Slatine s ciljem da nakon ove edukacije iniciraju pokretanje i rad Dječjih vijeća. Voditeljice seminara Ana Kola iz Opatije i Jasenka Borovčak iz Zaboka, upoznale su polaznike s ulogom i važnošću aktivnog sudjelovanja djece u lokalnim zajednicama te dale smjernice za osnivanje i rad Dječjeg vijeća. Primjerima iz prakse rada Dječjih vijeća Opatije i Zaboka još konkretnije su približile aktivnosti Dječjih vijeća budućim voditeljima i mentorima. U ime domaćina iz Rovinja sve prisutne je pozdravila gospođa Edita Sošić Blažević, koordinatorica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Rovinja.

dsc07924

Drugog dana, 20.4., djeca i voditelji iz 16 Dječjih vijeća Hrvatske: iz Čakovca, Koprivnice, Križa, Kutine, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Siska, Šibenika, Preloga, Pule, Rovinja, Tuhelja, Varaždina, Velike Gorice i Zaboka su se okupili na 9. Susretu Dječjih vijeća HrvatskeGrad Rovinj srdačno je ugostio sedamdesetak dječjih vijećnika i 25 voditelja/mentora kao i velik broj organizatora i domaćina.

dsc07941

dsc07944

U svečanom programu otvaranja Susreta u Multimedijalnom centru nastupali su učenici iz sve tri rovinjske osnovne škole, članovi Zajednice Talijana Rovinj i rovinjskog dječjeg vrtića. U ime Grada Rovinja djecu i odrasle sudionike pozdravio je gradonačelnik Rovinja, gospodin Giovanni Sponza, istaknuvši kako su djeca ulog u bolju i svijetlu budućnost te zahvalivši na povjerenju ukazanom Gradu Rovinju kao gradu domaćinu 9. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske. U ime djece, svojim vršnjacima iz Dječjih vijeća i odraslima zaželio je dobrodošlicu i rovinjski dječji gradonačelnik Maurizije Ivetić, a Snježana Krpes, savjetnica u Savezu DND-a Hrvatske je zahvalila sudionicima i domaćinima na dolasku na Susret te pomoći u organizaciji ovih događanja.

gradonacelnik

Djeca iz Dječjih vijeća predstavili su svoje brojne projekte i akcije koje zajedno sa svojim mentorima pokreću u svojim sredinama –  humanitarne i ekološke akcije, medijske kampanje za djecu, organizacija pomoći u učenju, akcije prevencije ovisnosti i neprihvatljivog ponašanja djece, uređenje dječjih igrališta i prostora za djecu, osmišljavanje korisnih sadržaja za djecu u slobodno vrijeme te zdrava prehrana. Predstavljajući svoj rad u Dječjim vijećima, djeca su opet pokazala koliko je važno uvažavanje njihovog mišljenja te koliko zajedno s odraslima mogu stvarati ugodne i prijateljske zajednica za život svih građana. 

Na Susretu su proglašena i dva najoriginalnija Naj-projekta Dječjih vijeća za 2013. godinu, od ukupno dvanaest koliko ih ove godine stiglo na Natječaj Saveza društava Naša djeca Hrvatske. To su projekti Dječjeg vijeća Prelog „Tu sam svaki petak!“ koji će omogućiti djeci boravak u prirodi i  tjelesnu aktivnost i projekt Dječjeg vijeća Grada Pule „Pulska igrališta i parkovi“ kojim će se podići svijest djece, mladih i svih građana o čuvanju parkova i igrališta u Gradu Puli. Priznanja i pohvale djeci i mentorima za Naj-projekte dodijelio je rovinjski gradonačelnik, gospodin Giovanni Sponza.

dsc08000

 Dodjela priznanja Dječjem vijeću Prelog

dsc08004

Dodjela priznanja Dječjem vijeću Pula

U poslijepodnevnim satima u Talijanskoj osnovnoj školi “Bernardo Benussi” organizirane su tri radionice na temu “Lokalna zajednica – prijatelj djece“ koje su vodile mentorice: Ana Kola, Jasenka Borovčak, Snježana Romić i Mirna Gajski Jolić. Djeca su iznijela svoje prijedloge i zaključke odraslima (gradonačelnicima, načelnicima, lokalnim upravama) o tome kako vide svoje lokalne zajednice i što sve po njihovom mišljenju treba djeci da se osjećaju sigurno, zdravo i zadovoljno u mjestima u kojima žive. Između ostalog djeca su poručila odraslima da bi trebalo smanjiti zadaće, otvoriti besplatne igraonice, urediti pružne prijelaze, urediti azile ili otvoriti hotele za pse, urediti okoliš uz rijeku Muru, otvoriti kino u Tuhlju, izgraditi rampu za djecu s teškoćama u kretanju u školi, educirati djecu o zdravoj prehrani, zabraniti prodaju sredstava ovisnosti i još mnogo odličnih prijedloga koje će Savez DND poslati na gradove i općine u Hrvatskoj.

dsc08048

Susret Dječjih vijeća Hrvatske, koji se već tradicionalno održava devet godina, okuplja djecu-vijećnike i njihove voditelje iz cijele Hrvatske. To je prilika da djeca i odrasli razmjene iskustva i dobre prakse u radu svojih Dječjih vijeća i iznađemo nove ideje za poticanje dječje participacije kroz aktivnosti Dječjih vijeća koja u Hrvatskoj djeluju od 2000. godine, a čiji rad koordinira Savez društava Naša djeca Hrvatske. Aktivnosti Dječjih vijeća uvrštene su u provedbu Nacionalnog plana za djecu RH.

dsc08086

Fotografije: Lana Perinčić.

Trenutno u Hrvatskoj djeluje 28 aktivnih Dječjih vijeća u Hrvatskoj u ovim gradovima i općinama: Čakovec, Čazma, Donji Miholjac, Dubrovnik, Grubišno Polje, Koprivnica, Krapina, Križ, Kutina, Mali Lošinj, Nova Gradiška, Ogulin, Omiš, Opatija, Osijek, Pleternica, Požega, Prelog, Pula, Rovinj, Slavonski Brod, Sisak, Šibenik, Tuhelj, Varaždin, Varaždinske Toplice, Velika Gorica i Zabok.

dsc08104

Napominjemo kako su se naši domaćini ove godine kandidirali za dobivanje naziva “grad – prijatelj djece” čime su pokazali spremnost na rad s djecom i za djecu. Veselimo se što smo se svi zajedno susreli upravo u Rovinju na ovom 9. Susretu Dječjih vijeća Hrvatske te ovim putem zahvaljujemo domaćinima na izvrsnoj organizaciji i gostoprimstvu.