Blog

IZVJEŠĆE O RADU DND PLETERNICA U 2012. GODINI

Društvo Naša djeca Pleternica obilježilo je u svibnju prigodnim programom Majčin dan i Dan obitelji u prostorijama Dnevnog boravka za starije i nemoćne osobe te za roditelje palih branitelja. Osim uljepšavanja svakodnevice starijim osobama, volontirali su prema vlastitim mogućnostima i s djecom s posebnim potrebama u Udruzi Osmijeh.

pleternica2

U DND-u Pleternica djeluje kazališna radionica pod vodstvom prof. Renate Matičević, a njeni su polaznici izveli svoj program na Cvjetićima glazbe. Djeca iz kreativnih radionica učiteljice Zrinke Štadelhofer izrađivala su razne likovne kreacije koje su potom prezentirali javnosti koju su usput pokušali animirati u izradi raznih ukrasnih predmeta.

Dječje gradsko vijeće sudjelovalo je u izradi izvješća o stanju dječjih prava, zdravlju djece, igri i međugeneracijskoj solidarnosti u svom gradu, a povodom Međunarodne konferencije „Dijete u gradu“ koja se održala u rujnu u Zagrebu. Dječji vijećnici su se i susreli sa svojim vršnjacima na prvom  susretu Dječjih igraonica Buka i Brodskog Drenovca u Buku prigodnim programom.

 pleternica9

U listopadu su organizirali Dane igara i Dan djedova i baka u svojoj Osnovnoj školi i tako su u igrama, u priči i pjesmi obilježili Dječji tjedan. Dobili su i priznanje za Naj-akciju, odnosno istraživanje o uzorcima pada nataliteta u svom gradu na godišnjem sastanku Središnjeg koordinacijskog odbora akcije Gradovi i općine – prijatelji djece u Zagrebu, 20. studenog 2012. godine. Ujedno su se prijavili na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta s projektom pod nazivom „Kreiraj život, a ne život tebe“, u kojem su željeli raznim kreativnim, kulturnim radionicama, te radionicama za učenje pravila lijepog ponašanja, pružiti djeci mogućnost za sadržajno provođenje slobodnog vremena, te razvijanje životnog stava, vještina i znanja.

pleternica6

Predbožićno i božićno vrijeme obilježili su Božićni sajam i priredba. Na Božićnom sajmu su zajedno s volonterima svoje škole prodavali radove nastale na kreativnim radionicama u svrhu humanitarne pomoći bolesnom učeniku te škole. U suradnji s Osnovnom i Glazbenom školom na Božićnoj su priredbi djeca pokazala svoje glazbeno i kulturno stvaralaštvo kroz predstave, glazbene nastupe i recitacije.

pleternica7