ODRŽAN SEMINAR ZA VODITELJE I ORGANIZATORE IGARA I DRUŠTVENO-ZABAVNIH AKTIVNOSTI ZA DJECU U BOLNICAMA

U Zagrebu, u dvorani Chilloutka u Ilici 15, održan je dvodnevni (17.-18. srpnja 2015.) seminar za voditelje i organizatore društveno-zabavnih aktivnosti za djecu u bolnicama. Seminar je održan uz potporu Ministarstva zdravlja u okviru akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“.

Seminar je organizirao Središnji koordinacijski odbor akcije Za osmijeh djeteta u bolnici, kojeg čine imenovani članovi iz: Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Pedijatrijskog društva hrvatske udruge medicinskih sestara, te predstavnici iz Ministarstava: za zdravlje, znanost, obrazovanje i sport, te socijalnu politiku i mlade.

Program Seminara sadržavao je predavanja, prikaze iskustava iz dosadašnje prakse, te  primjere praktične  provedbe igara i drugih oblika društveno-zabavnih sadržaja s djecom i za djecu u bolnici.

Seminar je pohađalo 20 sudionika iz Bjelovara, Gospića, Nove Gradiške, Siska, Slavonskog Broda, Splita, Virovitice, Vukovara i Zaboka, a predavanja su održali dr. sc. Emil Paravina, dugogodišnji voditelj akcije Za osmijeh djeteta u bolnici, Ozren Šenator, diplomirani psiholog, Anamarija Sanseović, odgajateljica, Anita Mišković, medicinska tehničarka,  Đurđica Dropuljić, odgajateljica i ravnateljica DND Varaždin, Zvjezdana Balija, odgajateljica i Snježana Krpes, dramska pedagoginja i programsko-organizacijska savjetnica u Savezu DND Hrvatske.

Cilj ovog Seminara je bio pružanje poticaja za angažiranje volontera, koji će s djecom u bolnici provoditi odabrane i djeci moguće igre i druge društveno zabavne aktivnosti. A time i Dječjem odjelu pomoći ostvarivanje ukupnih propozicija koje omogućuju dobivanje počasnog naziva: Bolnica/Dječji odjel – prijatelj svakom djetetu.

Učesnici Seminara su govorili i o iskustvima iz prakse o provedbi društveno-zabavnih aktivnosti i o opremljenosti bolničkog ambijenta za djecu,a na kraju su im dodijeljena Uvjerenja o pohađanju Seminara te posebna literatura za koju se nadamo da će im biti poseban poticaj u nastavku svog djelovanja.