Blog

ODRŽANA SVEČANA 100. SJEDNICA SREDIŠNJEG KOORDINACIJSKOG ODBORA AKCIJE “ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI”

Središnji koordinacijski odbor akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” kojeg čine članovi  Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara dana 19. svibnja 2017. organizirao je obilježavanje svečane 100. sjednice Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici“ u Klinici za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16.

Savjetovanju su nazočili državni tajnik iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku gospodin dr.sc. Marin Strmota, gospođa dr. Sanja Predavec iz Ministarstva zdravstva i gospođa Larisa Ott Filipović iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kao i gospođa mr.sc. Katarina Milković, pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Uz uvažene goste na savjetovanju su se okupili predstavnici bolnica/dječjih odjela koji sudjeluju u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici” iz Bjelovara, Karlovca i Siska te predstavnici Društava Naša djeca i drugih ustanova i udruga koji svojim iskustvom i prijedlozima aktivno pridonose promicanju i primjeni suvremenih načela humanizacije tijekom bolničkog liječenja djece u Republici Hrvatskoj.

Svečanu su sjednicu otvorile gospođa primarius Neda Striber, zamjenica v.d. ravnatelja dr. Zorana Bahtijarevića i prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND Hrvatske i predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije. U ime domaćina prim. Neda Striber, osvrnula se na početke humanizacije bolničkog liječenja djece u Hrvatskoj i potakla sudionike da dalje nastave razvijati hvalevrijednu akciju „Za osmijeh djeteta u bolnici.“ Sudionike svečane sjednice pozdravili su djelatnici Odjela za pedijatriju Opće bolnice dr. Tomislava Bardeka iz Koprivnice prigodnim video uratkom koji je snimio gospodin Tomislav Horvatinović iz tvrtke NEXUS production iz Koprivnice.

Cilj Akcije je ostvarivanje svjetske ideje „otvorene bolnice“ u Hrvatskoj u odnosu na djecu, polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici, 1999. godine pokrenuta je stručna i društvena Akciju pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici“. Ova Akcija ima i podršku nadležnog ministarstva zdravlja od svog početka. Zahvaljujući Akciji, ostvareni su značajni pomaci u promicanju prava djece kao bolesnika, primjeni suvremenih medicinskih standarda liječenja djece, sestrinske skrbi o bolesnoj djeci, većih mogućnosti za posjete roditelja, te oplemenjivanja bolničkog ambijenta i za tu svrhu stvaranja boljih prostornih i materijalnih uvjeta na dječjim odjelima bolnica u Hrvatskoj.

Sadašnji i nekadašnji članovi na čelu s predsjednicom Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici“, prof.dr.sc. Aidom Salihagić Kadić, prisjetili su se dostignuća akcije u proteklih 18 godina. Profesorica Salihagić Kadić sve je podsjetila na to kako je akcija “Za osmijeh djeteta u bolnici“ započela 19. svibnja 1999. u ovoj istoj bolnici te se srdačno zahvalila pokretačima akcije, dr.sc. Emilu Paravini, dugogodišnjem tajniku Saveza društava Naša djeca Hrvatske i prof.dr.sc. Josipu Grguriću, članu Koordinacijskog odbora akcije i počasnom predsjedniku Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju. Njene su srdačne riječi zahvale popraćene oduševljenim pljeskom. Profesorica Salihagić Kadić prisjetila se kako se i ona sama uključila u akciju davnih ratnih godina kada je, vidjevši patnje jedne  djevojčice odvojene od roditelja tijekom hospitalizacije, došla do spoznaje o potrebi humanizacije bolničkog liječenja djece.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Klinike za dječje bolesti Zagreb, gospođa Milka Valpotić, izložila je poteškoće u implementaciji programa akcije. Počeci akcije bili su zahtjevni, no najzahtjevnije je bilo promijeniti stavove medicinskih djelatnika o prednostima humanizacije bolničkog liječenja djece. Gospođa Katica Šešo, nadovezavši se na izlaganje gospođe Valpoti, prezentirala je osvrt na stanje u bolnicama prije početka akcije. Pritom je rečeno kako su djeca često ostajala u bolnici odvojena od roditelja, posjete su bile dva puta tjedno, a roditelji su često djecu gledali iza stakla zbog bojazni od širenja bolesti. Ranije nije bilo moguće da roditelji pomažu smiriti dijete pri nekom medicinskom zahvatu, a danas je to sve češća pojava. Akcija je donijela novi pristup zdravstvenog osoblja koje u svome radu usvaja i provodi programske zahtjeve Akcije. Trenutno je sve više i više škola i igraonica na dječjim bolničkim odjelima, a učinjeni su veliki pomaci u holističkom  pristupu bolesnom djetetu. Djeci su omogućeni cjelodnevni posjeti roditelja, vrijeme boravka djeteta u bolnici je skraćeno, uvedeni su brojni kulturno-zabavnih sadržaji za djecu na odjele te se svakodnevno potiču stvaralačke aktivnosti i igre djece u bolnici.

Sudionici svečane sjednice s ponosom su spoznali koliko je toga učinjeno, ali je istodobno naglašeno kako ova hvalevrijedna akcija treba napraviti i novi iskorak u daljnjem razvoju programa. O tome je govorio prof.dr.sc. Josip Grgurić u prezentaciji Novi izazovi: bolnice koje promiču zdravlje djece. Takve bolnice rade na preventivi bolesti, razvijaju holistički pristup djetetu, razvijaju otpornost kod bolesnika, komuniciraju sa svim sudionicima u procesu liječenja djeteta, imaju partnerski odnos s roditeljima i djetetom te poštuju prava djeteta.

Nakon izlaganja uslijedila je promocija majica i bedževa s novim logotipom akcije koje će se podijeliti djelatnicima svim bolnicama i dječjim odjelima koje sudjeluju u akciji, a čiju su izradu potpomogli Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Ministarstvo zdravstva. Uvaženi gosti i sudionici svečane sjednice fotografirali su se u novim, veselim majicama koje će sigurno izmamiti osmjehe djece na bolničkim odjelima diljem Hrvatske.

Fotografije: Mirko Cvjetko.