Blog

ODRŽANA 47. SVEČANA DODJELA NAGRADE „GRIGOR VITEZ“

Dana 11. ožujka 2015., u dvorani Zagrebačkog kazališta lutaka održana je 47. dodjela najstarije nagrade za dječju književnost u Hrvatskoj, Nagrade „Grigor Vitez” u organizaciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

Program je započeo tamburaškim taktovima instrumentala „Romansa“ koju su izveli talentirani mladi svirači iz Tamburaškog orkestra Glazbene škole Dugo Selo pod umjetničkim vodstvom prof. dr. Daria Cebića.

Ovogodišnju 47. dodjelu je vodila profesorica Ksenija Rožman, dramska pedagoginja Centra mladih Ribnjak, i djeca-voditelji Lana Korajlija, Sara Ivančan i Kjara Vukoja.

Ispred organizatora Nagrade uvažene goste pozdravila je predsjednica Saveza DND Hrvatske, prof. dr. Aida Salihagić Kadić, koja nas je tom prilikom podsjetila na povijest Nagrade koja se dodjeljuje već 47 godina ističući kako je knjiga „kuća u kojoj stanuje ljepota“. Predsjednica je zahvalila i pokroviteljima Nagrade, Ministarstvu kulture, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta te Gradu Zagrebu kao i svim umjetnicima, suradnicima i nakladnicima bez kojih ova Nagrada ne bi mogla trajati. U ime pokrovitelja Nagrade svečanosti je nazočila gospođa Katarina Milković, predstavnica Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Dodjelu su uveličali i učenici OŠ Grigora Viteza iz Zagreba svojom scensko-glazbenom igrom „Dohvati mi, tata, mjesec“ koje su pripremile njihove voditeljice, učiteljice Vanessa Golubić i Gordana Capan.

Na Natječaj za Nagradu „Grigor Vitez“ za 2014. godinu prispjela je 51 knjiga koju je objavilo 22 nakladnika. Svima njima zahvaljujemo na upornosti, ljubavi i kreativnoj snazi koju ulažu u knjige za djecu i mlade. Ovogodišnju književnu produkciju uvaženim gostima predstavila je predsjednica povjerenstva za dodjelu Nagrade, gospođa Ranka Javor, i pročitala obrazloženje Nagrade „Grigor Vitez“ za tekst nakon čega su članovi Dramske skupine „Leptirausi“ Centra mladih Ribnjak uprizorili jednu od sedam bajki „Mlinarevo najveće bogatstvo“ iz nagrađene knjige Igora Knižeka „Moj pustolovni planet.“

Nakon ove lijepe i vesele dramske igre gospodin Igor Knižek preuzeo je svoju zasluženu Nagradu koju mu je uručila predsjednica Saveza prof. Aida Salihagić Kadić.

Grigor Vitez_2014_046

Dopredsjednica Povjerenstva za ilustraciju, gospođa Marijana Jelić, predstavila je publici ovogodišnji uži krug ilustratora i ilustratorica te je obrazložila odluku Povjerenstva o uručenju Nagrade „samozatajnoj, virtualnoj i originalnoj umjetnici“ gospođi Marseli Hajdinjak.

Grigor Vitez_2014_058

Na scenu su stupili učenici Osnovne škole „Remete“ te su izveli scensko-glazbenu igru „Maca papučarica“ koju su pripremili uz stručno vodstvo svojih učitelja Zlatka Ivanovića i Branke Šulc. Gospođa Hajdinjak potom je preuzela svoju drugu Nagradu „Grigor Vitez“ za ilustraciju iz ruku dopredsjednice Saveza DND Hrvatske gospođe Sanje Škorić.

Gospodin čije prezime ima veze s Nagradom „Grigor Vitez“, višestruko nagrađivani „Vitez“ za ilustracije pozdravljen je najtoplijim pljeskom. Gospodinu Ivanu Vitezu Povjerenstvo za dodjelu Nagrade uručilo je Posebno priznanje – Zlatnu pticu Nagrade „Grigor Vitez“ za vrhunska stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu. Nakon što se gospođa Marijana Jelić ukratko osvrnula na obrazloženje Povjerenstva, gospodinu Ivanu Vitezu uručeno je Posebno priznanje.

Grigor Vitez_2014_066

Povjerenstvo i ove godine nije zaboravilo pohvaliti izdavače, urednike i autore kvalitetnih sadržaja za djecu. Za 2014. Pohvalu Nagrade „Grigor Vitez“ dobili su: Zvjezdana Čagalj za zbirku stihova Trun iz žepa, Mozaik knjiga d.o.o. i urednik Zoran Maljković za uređivanje i objavljivanje slikovnica „Djevojčica sa šibicama“ H. C. Andersena i „Maca Papučarica“ E. Peroci, Alfa d.d. i urednik Božidar Prosenjak za uređivanje i objavljivanje knjiga za djecu i mladež u Biblioteci „Knjiga za mlade“.

Grigor Vitez_2014_071

Svečanost je završila kako je i započela – glazbom. Nagrađivani tamburaši, svjetski prvaci, iz Dugog Sela ispratili su ovogodišnju Nagradu izvedbom „Čardaša u E-molu“ s kojim su i pobijesili na Svjetskom folklornom prvenstvu u Bugarskoj.

Ovim putem Savez DND Hrvatske srdačno zahvaljuje izvođačima i njihovim voditeljima, djelatnicima Zagrebačkog kazališta lutaka, Ministarstvu kulture, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Gradu Zagrebu, sponzorima: Restoranu i slastičarnici „Ivici i Marici“, Slasticama „Andrić“ i Slastičarnici „Vincek“, Paprenjaku, medijima i svim uvaženim gostima.

Veselimo se susretu s vama i dogodine.

Fotografije: Mirko Cvjetko