Blog

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG TJEDNA NOVCA KROZ VIDEO KONFERENCIJE

 

Društvo “Naša djeca” Opatija u okviru projekta “Otkrijmo zajedno dječja prava” uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta priključilo se obilježavanju globalne kampanje „Svjetski tjedan novca“ (Global Money Week) od 9. do 17. ožujka. Cilj kampanje je povećanje svijesti o financijskom obrazovanju i važnost uključivanja djece i mladih. Kampanju je pokrenula svjetska organizacija Child and Youth Finance International, koja je ujedno bila i moderator jučerašnje video konferencije između djece – predstavnika Dječjeg gradskog vijeća Opatije i Dječjih foruma Opatije i Lovrana te djece iz škola u Ugandi i Švicarskoj.  Nažalost, zbog slabijeg signala nije bilo moguće uspostaviti  dogovorenu internet vezu s djecom iz Etiopije.

Teme o kojima su djeca razgovarala bile su usmjerena prema njihovom viđenju novca, načinima koje štede i jesu li potrebe prije želja što se tiče kupovine novih stvari i slično. Djeca su kroz prijateljski razgovor zaključila da nema velikih razlika u njihovom viđenju novca, ali postoje određebe nepravednosti u preraspodijeli novca.  Cilj ovog virtualnog susreta bio je podići razinu svijesti o novcu na atraktivan i suvremen način kroz uključenost i angažiranost djece i mladih iz cijeloga svijeta. Ovo je veliki doprinos u obrazovanju djece u smjeru učenja o financijama i štednji  zaključili su predstavnici DGV-a i DF-a.

Inače, u aktivnosti globalne kampanje “Svjetski tjedan novca“ 2014. godine bilo je uključeno 118 zemalja, 490 organizacija i 3 milijuna djece i mladih iz cijeloga svijeta. Ove godine se očekuje da će ti podaci biti puno veći. Što se tiče aktivnosti DND-a Opatija, u petak 13. ožujka, djecu iz Dječjeg gradskog vijeća Opatija očekuje još jedna video konferencija s djecom iz Kenije i organizacijom UN Habitat pod nazivom “Razgovor mladih“. Razgovarat će se o temama kao što su štednja, poduzetništvo, potrošnja, ciljevi održivog razvoja i općenito o financijskom okruženju u njihovoj zemlji.