Blog

ODRŽANA 9. ZAJEDNIČKA SJEDNICA DJEČJIH FORUMAŠA I ZASTUPNIKA U SABORU REPUBLIKE HRVATSKE

Dana 16. lipnja Sabor Republike Hrvatske posjetili su Dječji forumaši iz Banove Jaruge, Dobreča, Dubrovnika, Kutine, Lovrana, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Ravne Gore, Slatine, Tuhlja, Varaždina i Zaboka. Njihov je domaćin u Saboru RH bio Odbor za obitelj, mlade i sport kojim predsjedava gospodin Darko Milinović. Podršku zajedničkoj sjednici iskazao je i Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu te Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku.

IMG_5160

IMG_5230

Forumaši su posjetili Sabor u okviru projekta „Dječji forumi u prilog promicanja i ostvarivanja prava djeteta“ kojeg provodi uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Cilj ovog projekta je osvijestiti djecu i odrasle o važnosti ostvarivanja prava djeteta i aktivnoj dječjoj participaciji u životu lokalne zajednice te odgoj i obrazovanje za mir, nenasilno rješavanje sukoba i demokratsko građanstvo.

IMG_5236

IMG_5163

Ovo je bio 9. takav susret djece i saborskih zastupnika. Sjednicom je predsjedavala mr.sc. Tatjana Šimac Bonačić, saborska zastupnica. Sjednici je nazočila i gospođa Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu. U ime Saveza DND djecu i zastupnike je pozdravila prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza obrativši im se s par toplih riječi. O radu Vijeća za djecu prisutne je izvijestio Karlo Škorić, predstavnik djece u Vijeću. Forumaši su potom predstavili akcije koje pokreću u svojim sredinama za dobrobit djece.

IMG_5176

Karlo Škorić, predstavnik djece u Vijeću za djecu

Matea Kozarić i Doris Magdić iz Dječjeg foruma Banova Jaruga održale su izlaganje “Vodovod i kanalizacija u Banovoj Jaruzi”.

IMG_5184

Ana Njirić i Karla Prkačin iz Dječjeg foruma Dubrovnik govorile su o “Nasilju na Internetu među djecom i mladima”.

IMG_5186

Karlo Brckan i Petra Peloza iz Dječjeg foruma Dobreč  upoznali su sudionike s “Maratonom za zdraviji život”.

IMG_5188

Tina Zec i Barbara Petrak iz Dječjeg foruma Kutina zapitale su se “Je li to razlog za diskriminaciju? – djeca bez djetinjstva.”

IMG_5191

Gala Zukić i Glorija Basan iz Dječjeg foruma Lovran govorile su o “Međunarodnom danu djevojčica”.

IMG_5196

Iva Češić i Mia Gučanin iz Dječjeg foruma Nova Gradiška postavile su pitanje “Ostvaruju li djeca s poteškoćama svoja prava?”

IMG_5201

Ela Ćićak i Danijel Ceranić iz Dječjeg foruma Ogulin – Klek predstavili su “Rehabilitacijski centar za jahanje za djecu s posebnim potrebama.”

IMG_5202

Tara Šimunić i Leon Sporiš iz Dječjeg foruma Opatija održali su izlaganje pod nazivom “Svi naši međunarodni projekti.”

IMG_5205

Petra Kruljac i Glorija Kvaternik iz Dječjeg foruma Ravna Gora naglasile su “Bogatstvo različitosti i važnost tolerancije.”

IMG_5210

Marija Magdalena Kovačec i Ema Jajić iz Dječjeg foruma Slatina Mladost predstavile su “Bazene u Slatini.”

IMG_5211

Veronika Iveković i Veronika Barlović iz Dječjeg foruma Tuhelj Tuheljko imale su izlaganje pod nazivom “Promicanje mira u mojoj sredini.”

IMG_5214

Paula Šimunčić i Erika Štrocinger iz Dječjeg foruma Varaždin predstavile su problem dječjih odmarališta i “odraslih koji ih ne čuju.”

IMG_5217

Ema Smolić i Ivana Škalec iz Dječjeg foruma Zabok “Bonksay” predstavile su akciju “Pruži mi priliku – zajedno u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.”

IMG_5219

Vrijedne izlagače posebno su pohvalili i čestitali im gospodin Darko Tot iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, gospođa Ivana Posavec Krivec, iz Saborskog odbora za za obitelj mlade i sport, i gospodin Dubravko Bilić, iz Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Hrvatskoga sabora.