Blog

ODRŽANA DRUGA SJEDNICA XI. SAZIVA DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA OPATIJE

Druga sjednica XI. Saziva Dječjeg gradskog vijeća započela je pitanjima malih vijećnika zamjeniku gradonačelnika Emilu Priskiću. Na Petrino pitanje može li se nešto napraviti po pitanju čestih kazni za parkiranje roditeljima koji dovoze djecu u DND na aktivnosti, Priskić je odgovorio da je prvih petnaest minuta u garaži Sportske dvorane besplatno te zamolio roditelje da koriste to parkiralište. Vedranu je zanimalo kada će se urediti kupalište Slatina, na što je dobila odgovor da će to zasigurno biti u četverogodišnjem mandatu ove gradske vlasti, dok je Luciju zanimalo može li se kupalište Slatina prilagoditi za osobe s invaliditetom, a na što je dobila potvrdan odgovor. Mateo je predložio da se za članove DGV-a organizira posjet sličnim dječjim vijećima u gradove pobratime Opatije, poput Castel San Pietra Terme i Bad Ischla, a Rominina želja je bila da se organiziraju posjeti malih vijećnika područnim školama kako bi vidjeli što tamo djeci nedostaje. Zamjenik gradonačelnika Priskić pohvalio je sve iznesene ideje te istaknuo kako će se truditi da se što više želja i prijedloga djece pokuša uvažiti i pozvao male vijećnike da ga i dalje „rešetaju“ pitanjima. Upoznao je prisutne vijećnike sa skorom rekonstrukcijom dječjih igrališta te ih zamolio da se uključe sa svojim prijedlozima, na što su mali vijećnici istaknuli svoje prioritete – igrališta Slatina, Violica, Tošina, Kosovo i Skate park.

U sljedećoj točki Dnevnog reda Mateo i Petra upoznali su sve prisutne s aktivnostima članova DGV-a od njihova izbora do danas, a nakon toga su izneseni prijedlozi za Veliki proračun za 2018. godinu. Jedna od posebnosti opatijskog DGV-a je upravo ta da mogu davati prijedloge za Veliki proračun, a oni su istaknuli da žele više sprava na dječjoj plaži Tomaševac, uređenje i osvjetljenje Šetališta Carmen Sylvae te da se urede plaže Črnikovica, igrališta za nogomet i košarku u Dobreću i školsko igralište OŠ „R.K. Jeretov“, zatim stepenice i tribina plivališta na Voloskom, postave stepenice na plaži Tri mulića i uredi plaža u Iki.

Raspisan je Natječaj za proračun Dječjeg gradskog vijeća na koji se može prijaviti do 5. studenog, a pojedinosti se mogu pogledati na web stranicama Grada Opatije.

Na kraju sjednice mali vijećnici su iznijeli svoje prijedloge kako će provoditi projekt “Dječje organizacije i njihova misija kod nas i u svijetu”, a koji su odabrali za glavni projekt kojim će se baviti u svom sazivu. Predsjednik DGV-a Ivan Tancabel podsjetio je prisutne da je u tijeku proslava Dječjeg tjedna, koji se od ponedjeljka obilježava bogatim programom za djecu i nizom aktivnosti za najmlađe.