Blog

PROMOCIJA KNJIGE „ABC DJEČJE PARTICIPACIJE – PRIMJER DOBRE PRAKSE“ SANJE ŠKORIĆ

U kavani Continental 5. listopada održana je promocija knjige „ABC dječje participacije – primjer dobre prakse“ autorice Sanje Škorić, tajnice Društva „Naša djeca“ Opatija i mentorice Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije.

Knjiga predstavlja zbirku materijala o dječjoj participaciji i Dječjem gradskom vijeću grada Opatije – grada Prijatelja djece kao primjeru dobre prakse te upute kako pokrenuti Dječje vijeće u lokalnoj zajednici. Dječje gradsko vijeće grada Opatije jedno je od prvih dječjih vijeća u Hrvatskoj i služi kao ogledan primjer dječje participacije u odlučivanju u lokalnoj zajednici te primjer normativne uređenosti, a rad opatijskog DGV-a prepoznat je diljem zemlje, ali i van granica, o čemu svjedoče mnogobrojna lokalna, nacionalna i međunarodna priznanja. Knjiga je tiskana u okviru projekta „Upoznaj svoj grad i živi ga“ DND-a Opatija uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, socijalnu politiku i mlade.

Prisutne goste pozdravili su zamjenik gradonačelnika Emil Priskić, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade PGŽ-a Dragica Marač i dječja gradonačelnica Petra Deranja, a uz autoricu Sanju Škorić, u predstavljanju knjige su sudjelovale i voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina i savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar. O svojim iskustvima u Dječjem gradskom vijeću govorili su nekadašnji članovi DGV-a Sara Sušanj, Ivan Tancabel i Denis Juraga. Promociju je moderirala članica DND-a Tea Jelača.

 

– Danas sam i sam prisustvovao sjednici Dječjeg gradskog vijeća i jasno mi je odakle entuzijazam i pregršt ideja Sanji koja radi s malim vijećnicima na dječjoj participaciji. U Kanadi sam nedavno preuzeo posebno svjetsko priznanje za Društvo „Naša djeca“ Opatija te moram istaknuti da njihov rad zaista i zaslužuje najviša priznanja. Predložit ću „velikim“ vijećnicima Gradskog vijeća da posjete sjednicu DGV-a, siguran sam da će moći puno naučiti od našim malih vijećnika, kazao je Priskić.

Pročelnica Marač iz PGŽ-a čestitala je Škorić na izdavanju ovog vrijednog priručnika:

–  Primorsko-goranska županija ima odličnu suradnju sa Sanjom i opatijskim DND-om i sigurna sam da su njihova potpora i nesebični savjeti uveliko pomogli da mnogi gradovi i mjesta naše županije steknu prestižnu titulu Prijatelja djece.

Dječja gradonačelnica Petra Deranja istaknula je da je već pet godina članica Dječjeg gradskog vijeća i sudjeluje u dječjoj participaciji u Gradu Opatiji te smatra da djeca sama najbolje mogu govoriti o svojim problemima i predlagati najbolja rješenja.

Bivši vijećnici DGV-a Sara Sušanj, Ivan Tancabel i Denis Juraga istaknuli su kako im je vrijeme provedeno u DGV-u bilo jedno od najljepših iskustava i puno im je pomoglo u daljnjim izazovima u životu te zahvalili Sanji na vremenu provedenom u edukaciji djece i borbi za bolji život najmlađih stanovnika Opatije.

Voditeljica Odjela za društvene djelatnosti Grada Opatije Zlata Torbarina kazala je kako često oni koji žive u Opatiji ne vide što sve dobro imaju i koliko se toga za djecu radi u gradu, ali na to nas podsjećaju naši najmlađi, kao i nagrade i pohvale koje stalno dobivaju.

– Uvijek mi je zanimljivo promatrati male vijećnike kada prvi put dođu u vijećnicu i stidljivo progovore te njihov napredak nakon završenog mandata, kada samopouzdano ukazuju na probleme i daju prijedloge za boljitak djece u Opatiji. Mladi su najbolji promotori našeg grada i hvala njihovim edukatoricama Sanji Škorić i Ani Kola Jantolek koje neumorno rade s njima, kazala je Torbarina.

savjetnica u Uredu pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar pohvalila je rad opatijskog DGV-a s kojim često surađuje te istaknula kako je jako veseli izdavanje knjige „Abc dječje participacije“ koja predstavlja nesebično dijeljenje znanja i poseban poticaj drugim gradovima i općinama da se uključe u dječju participaciju.

Sanja Škorić je zahvalila svima na čestitkama i podršci, posebno svojim kolegicama iz Društva „Naša djeca“ i Grada Opatije, svom mentoru Emilu Paravini iz Saveza DND Hrvatske zbog kojeg je i počela raditi na promociji dječjih prava te suradnici Ani Jantolek, edukatorici DGV-a, kao i svojoj obitelji koja uvijek ima razumijevanja za njen rad. Istaknula je kako je knjiga spoj teoretskog dijela o dječjoj participaciji i uputa za praktični dio, tj. savjeta za osnivanje i rad Dječjih vijeća, a sadrži i primjere svih dokumenata potrebnih za njihovo osnivanje i rad. U knjizi je predstavljen i rad svih saziva opatijskog DGV-a, njihovi projekti te njihova inozemna gostovanja, kao i mnogobrojne nagrade.

– Ponosna sam što je Opatija u vrhu Hrvatske, ali i svijeta što se tiče dječje participacije u gradu te zahvaljujem „odraslima“ iz gradske uprave koji podržavaju naš rad, što sudjeluju na sjednicama Dječjeg gradskog vijeća, slušaju prijedloge djece te što su omogućili djeci da daju prijedloge za „veliki“ proračun i trude se ostvariti potrebe koje su istaknula djeca. To nije tako u cijeloj zemlji, gdje su djeca i njihov rad često samo „ukras“, istaknula je Škorić.