Blog

ODRŽANA SVEČANA I JUBILARNA 45. DODJELA NAGRADE „GRIGOR VITEZ“

Dana 27. veljače 2013., u dvorani Zagrebačkog kazališta lutaka održana je jubilarna 45. obljetnica dodjele najstarije nagrade za dječju književnost u Hrvatskoj, Nagrade “Grigor Vitez” u organizaciji idejnog začetnika nagrade Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

grigor_vitez_2012_web_003

Program je otpočeo pjesmom „Zeko i vjeverica“ koju je izvela Lucija Pavlović, solistica Malih slavuja iz DND-a Varaždin. Ovu lijepu dječju pjesmu Lucija je otpjevala i na Dječjem festivalu „Djeca pjevaju“ u Varaždinu, održanom u sklopu projekta „Otroci in mladi ne priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice.“

grigor_vitez_2012_web_004Kroz veselu večer punu pjesme i odličnih dramskih uprizorenja vodila nas je profesorica Ksenija Rožman, dramska pedagoginja Centra mladih Ribnjak.

U ime Saveza društava Naša djeca uzvanike i izvođače pozdravila je gospođa dopredsjednica Sonja Borovčak koja nas je tom prilikom podsjetila na najsvijetlije trenutke iz povijesti Nagrade, osnovane 1967. u spomen na vrhunskog stvaraoca za djecu i odrasle, pjesnika Grigora Viteza.

Ideja Saveza društava Naša djeca o pokretanju Nagrade bila je plemenita, univerzalna i bezvremenska, kao što je bila i Vitezova poezija. Te, 1967. godine proglašeni su prvi laureati: pjesnici Gustav Krklec i Ratko Zvrko, te slikari Cvijeta Job i Vilko Gliha Selan. Od tada do danas nagrađeno je 73 književnika i likovnih umjetnika za doprinos književnosti namijenjenoj onima koji su nam najvažniji, a to su djeca.

grigor_vitez_2012_web_005

Prije povratka u nama nešto bližu budućnost, u 2012. godinu, mlada solistica Gabriela Hrženjak iz varaždinskih Malih slavuja sve je počastila svojom izvedbom pjesme „Cvetek“ Ivice Pepelka i sve nas još jednom podsjetila koliko je prijateljstvo bitno svakome od nas.

grigor_vitez_2012_web_006 Gospodin Ludwig Bauer, član Povjerenstva za dodjelu nagrade, u ime predsjednice povjerenstva gospođe Ranke Javor, pročitao je obrazloženje Nagrade Grigor Vitez za tekst nakon čega su nam članovi Dramske skupine Ribnjak, Anouk Kivađ i Jan Milović dočarali glavne likove nagrađenog romana Dragi Olivere Mirjane Mrkela.

grigor_vitez_2012_web_001

grigor_vitez_2012_web_008

Gospođa Mirjana Mrkela preuzela je nagradu i srdačno se zahvalila na sebi svojstven način prožet veseljem i humorom.

Mirjana Mrkela

Pozornicom Kazališta lutaka potom su „zdravo prohodali“ braća Janko i Roko Zec, polaznici Dramskog studija Centra mladih Ribnjak uprizorivši istoimeni ulomak iz nagrađene knjige književnice Silvije Šesto, kojoj je ovom prilikom, po prvi puta uručena Nagrada „Grigor Vitez“.

grigor_vitez_2012_webs_all

Silvija Šesto

Danas je više no ikad teško privući dječju pozornost i potaknuti njihovu maštu. Zato je potrebna vrhunska ilustracija. I ove je godine među nominiranima bilo puno vrijednih ilustratora koje nam je ukratko predstavila gospođa Manuela Vladić-Maštruko, dopredsjednica Povjerenstva za dodjelu Nagrade.

grigor_vitez_2012_web_009_2

Manuela Vladić-Maštruko

grigor_vitez_2012_web_010Gospođa Jennyfer Garrett, naša posebna gošća iz Kanade, počastila nas je s dvije viteške engleske pjesme i tako nam približila svijet srednjovjekovlja, života na dvoru i paževa.

grigor_vitez_2012_web_016 (1)

Učenici OŠ Remete u suradnji s DND-om Maksimir izveli su monolog iz nagrađene slikovnice „Volite li životinje?“ i pjesmu „Magarac i kukavica“ nakon čega je gospodinu Tomislavu Tomiću uručena njegova zaslužena Nagrada.

 grigor_vitez_2012_web_011

 Tomislav Tomić

s2_all Osim Nagrade „Grigor Vitez“ uručene su i Pohvale „Grigor Vitez“ za 2012. godinu. Pohvale su uručene: Božidaru Prosenjaku za uredništvo u Alfinoj biblioteci Knjiga za mladežSanji Lovrenčić za realizaciju knjige Priče iz zemlje baobaba, Ivani Guljašević za multimedijsko ostvarenje Čovječuljak snovuljakAndrei Petrlik Huseinović za slikovnicu Ljubav, Marseli Hajdinjak za visoko umjetničko ostvarenje u slikovnici Nezadovoljna bubamara te nakladničkoj kući Sipar za kontinuiranu produkciju slikovnica s domaćim ilustratorima.

s3_all

Fotografije: Mirko Cvjetko.

Svečanost je završila kako je i započela – pjesmom. Učenici OŠ Remete u suradnji s DND-om Maksimir izveli su pjesmu „Volim Pipu.“

U ime pokrovitelja Nagrade, Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, svečanosti su nazočile gospođa Katarina Milković i Nada Zidar Bogadi.

Ovim putem srdačno zahvaljujemo ponajprije djelatnicima Zagrebačkog kazališta lutaka kao i svima koji su potpomogli, podržali i uljepšali ovu jubilarnu 45. dodjelu Nagrade „Grigor Vitez“. Veselimo se susretu s vama i dogodine.