Blog

ODRŽANE IZVJEŠTAJNO – EDUKACIJSKE AKTIVNOSTI SAVEZA DND HRVATSKE U TUHELJSKIM TOPLICAMA

Od 19. do 23. lipnja 2014. članovi Savez društava Naša djeca Hrvatske okupili su se u Termama Tuhelj, u Tuheljskim Toplicama kako bi razmijenili iskustva, informirali se o aktualnostima u radu i stekli nove spoznaje korisne za daljni rad na korist djece. Ove su nam godine domaćini bili nadasve vrijedni članovi i volonteri Društva Naša djeca Zabok.

Dana 19. lipnja održana je Skupština Saveza s temom “Aktualnosti u radu osnovnih DND u Hrvatskoj” na kojoj se okupilo pedesetak članova iz 30 Društava Naša djeca iz raznih krajeva Hrvatske. Okupljene članove Skupštine i uvažene goste srdačno su pozdravili zaželjevši im dobrodošlicu prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND Hrvatske, gospodin Darko Medvedec, predsjednik Općinskog vijeća Tuhlja te gospođe Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok i dopredsjednica Saveza, i gospođa Sanja Škorić, dopredsjednica i v.d. tajnica Saveza.

IMG_5265

IMG_5260

IMG_5313-2

Prisutne su pozdravila djeca iz Dramske družine Društva Naša djeca Tuhelj. Matea Tušek počastila nas je recitacijom, nakon čega je izvedena kraća dramsko-scenska igra. Djeca su pokazala zavidnu umješnost koju mogu zahvaliti svojim voditeljicama Tanji Šurina i Pavici Iveković.

dramska-tuhelj1 dramska tuhelj2

Nakon lijepog dramskog uvoda, u tematskom dijelu Skupštine, gospođa Vesna Lendić Kasalo, zamjenica Ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH, sudionicima je ukratko predstavila Novi Zakon o udrugama.

IMG_5272

Uz zakonske novine bilo je riječi i o očuvanju bogate pisane građe osnovnih društava Naša djeca u predavanju pod nazivom Arhiviranje građe u osnovnim Društvima Naša djeca koje je održala gospođa Elizabet Kuk iz Hrvatskog državnog arhiva.

IMG_5303

Velik dio programa posvećen je trima važnim obljetnicama: 25 godina Konvencije o pravima djeteta i 15 godina akcija Gradovi – prijatelji djece i Za osmijeh djeteta u bolnici. Obilježavanje ovih obljetnica održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike dr. Ive Josipovića. O Konvenciji je govorila gospođa Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza, osvrnuvši se na pomake u ostvarivanju dječjih prava u svijetu, ali i istaknuvši kako još puno toga treba biti učinjeno u skrbi za djecu. Gospođa Škorić govorila je i o predstojećim akcijama vezanim obljetnicu donošenja Konvencije.

IMG_5313

Predsjednica Saveza, u osvrtu na akcije Gradovi – prijatelji djece i Za osmijeh djeteta u bolnici posebno je istaknula nove dosege u njihovoj provedbi rekavši kako se radi na stvaranju mreže gradova i općina – prijatelja djece te kako je osmišljen projekt Gorski kotar – prijatelj djece kao put k regijama i županijama prijateljima djece.

IMG_5310 IMG_5316

Uz to je predsjednica naglasila kako je akcija Za osmijeh djeteta u bolnici već puno doprinijela humanizaciji bolničkog liječenja djece i kako sada predstoji rad na tome da se osigura svakodnevni i duži boravak roditelja uz dijete te da se poboljša roditeljska skrb o djetetu tijekom hospitalizacije.

IMG_5416

Dana 20. lipnja održano je Savjetovanje za dužnosnike Saveza DND Hrvatske na temu prikupljanja financijskih sredstava u organizacijama civilnog društva. Svoje spoznaje i iskustva sa tridesetak dužnosnika podijelila je dr.sc. Ljiljana Najev Čačija s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu posebno ističući korake u planiranju i provedbi fundraisinga te na praćenje indikatora uspješnosti prikupljanja sredstava.

IMG_5386 

Savjetovanje je okončano primjerima iz prakse akcija i aktivnosti Društava Naša djeca Čakovec (Čitajmo svi, mali i veliki!), Maksimir- Zagreb (Strateško planiranje), DND Vinkovci (Igraonica “Ganja”) i DND Zabok (Aktivnosti Kiki festival, Biovrt, Logopedski kabinet, Čitaj mi!, 20 godina Zabočkih mališana, Foto-kalendar).

IMG_5394

IMG_5400

IMG_5401

IMG_5404

for1

Od 21. do 23. lipnja održan je Seminar za osnivače i voditelje Dječjih foruma u okviru projekta “Dječji forumi u prilog promicanja i ostvarivanja prava djeteta uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.” Voditeljica Seminara je gospođa Sanja Škorić, v.d. tajnica Saveza i predsjednica DND Opatija. Na Seminaru se educiralo 25 polaznika o tome što je Dječji forum, koji su mu ciljevi i zadaci, kako se osniva, koje akcije provodi u lokalnoj zajednici, kako suradnju i nenasilje približiti djeci kroz zabavne sadržaje i o provedbi Konvencije UN o pravima djeteta.

for5

Voditeljica Seminara i predavačice, Ana Kola i Vesna Boras iz DND Dubrovnik, predstavile su brojne primjere iz prakse Dječjih foruma, dok je primjere dobre prakse rada Dječjeg foruma „Bonkas“ DND Zabok dala Jasenka Borovčak, tajnica DND Zabok.

Polaznicima Seminara uručena je  literatura s edukativnim aktivnostima i igrama koje će djeci približiti njihova prava i potaknuti ih da sami osmišljavaju akcije za djecu u svojim lokalnim sredinama.

for4