Blog

ODRŽANE RADIONICE JUICE PROJEKTA U RAVNOJ GORI

Provedene su tri radionice (tri puzzle) JUICE PROJEKTA – dio projekta „Budi neovisan“ – s učenicima 8. razreda (12 učenika) koji su ujedno članovi Društva Naša djeca Ravna Gora na temu sprečavanja ovisnosti o alkoholu. U prvoj radionici pod nazivom “C2H5OH” učenicima je prezentirano što je zapravo alkohol, kako djeluje i koje su posljedice prekomjerne konzumacije alkohola po zdravlje.

drugoj radionici „Alkohol u školskoj torbi“ djeca su kroz priču o Svakome, Nekome, Bilokome i Nikome naučila kako smo svi mi dionici iste društvene priče i kako svi imamo podjednaku odgovornost za ono što se u društvu događa. Sve dok ne preuzmemo odgovornost za, npr. borbu protiv alkohola, i sve dok budemo sebe uvjeravali kako problem alkohola i mladih treba rješavati netko drugi, problem se nikada neće riješiti.

Trećom radionicom „Alkohol i nasilje su mrak-upali svijetlo“ djeci je na zanimljiv način, kroz igru asocijacija, prikazana veza između alkohola i nasilja. Učenici su aktivno sudjelovali u raspravi, radu i razgovoru. Najviše ih se dojmila zadnja radionica gdje su vrlo brzo odgonetnuli zadane asocijacije i povezali ih s nasiljem. Sve su radionice provedene tijekom ožujka i travnja 2013. godine.

dsc05853

Kako bismo pokazali da se može organizirati druženje i zabava bez alkohola, priredili smo „zeleni koktel“ od koprive i mente koji se sudionicima projekta jako svidio. Druženje u učionici uz zeleni koktel bilo je opuštajuće i nadasve zanimljivo.