Blog

ODRŽANO 18. DRŽAVNO PRVENSTVO MAŽORETKINJA U VINKOVCIMA

Proteklog vikenda Grad Vinkovci i Plesna udruga Vinkovačke mažoretinje bili su domaćini 18. Državnog prvenstva mažoretkinja Republike Hrvatske. Prvenstvo je održano u organizaciji Hrvatskog mažoret saveza i Vinkovačkih mažoretkinja, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića , Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.

Na prvenstvu su se natjecale 53 formacije i 31 neformacija iz 23 grada Hrvatske sa 1000 mažoretkinja. Ogulinske mažoretkinje Društva Naša djeca ove godine prijavile su nastupe u kategorijama kadeta i juniora, te solo nastup juniorke Marije Ceranić i duo juniora Doris Prebežić i Dajane Jančić.

Prvog dana, a nakon obavljenih akreditacija i ždrijebanja, svoje su koreografije otplesale solo i duo natjecateljice juniorskih i seniorskih sastava. Idućeg dana u velikoj vijećnici grada Vinkovaca gradonačelnik dr Mladen Karlić, sa svojim suradnicima, održao je prijem za sve predstavnice timova mažoretkinja kao i predsjednicu Hrvatskog mažoret saveza gospođicu Elizabetu Mikelj i izvršnog direktora Hrvatskog mažoret saveza Alena Šćurica. Za uspomenu na ovo druženje uslijedilo je zajedničko slikanje na glavnom trgu grada.

Prostor Trga Slobode, ispred hotela Slavonija, bio je premali za svečano postrojavanje timova mažoretkinja iz cijele Lijepe Naše, a nakon izvođenja himne Republike Hrvatske i himne EME-e, predstavljani su suci i delegat prvenstva nakon čega je gradonačelnik grada svečano otvorio i 18. Državno prvenstvo mažoretkinja.

Nagradu za najveći doprinos razvoju mažoret plesa „Stanko Mazor“, koju dodjeljuje Hrvatski mažoret savez od 2006. godine, za proteklu godinu dobile su mažoretkinje otoka Ugljana. Nagradu sudačkog odbora Hrvatskog mažoret saveza „Maestro Karlo Benko“ za najveći strukovni doprinos i strukovna dostignuća u mažoret plesu dobila je Maja Žigman iz Zagrebačkih mažoretkinja.

U nastavku Prvenstva svoj nastup u paradnom defileu odradile su mažoretkinje kadetskog i juniorskog tima, a posljednjeg dana, zbog kiše, koreografirani program nastavljen je u sportskoj dvorani OŠ A.G.Matoš, nakon čega je uslijedilo proglašenje rezultata i zatvaranje prvenstva.

U kategoriji solo juniorke Marija Ceranić osvojila je srebrnu medalju osvojivši drugo mjesto, a duo juniori Doris Prebežić i Dajana Jančić deveto mjesto u neformacijama. U kategoriji kadetkinja, od ukupno 15 timova, naš kadetski sastav zauzeo je sedmo mjesto, a od prijavljenih 18 juniorskih timova, juniorke su osvojile šesto mjesto u formacijama.

Državno prvenstvo kvalifikacijsko je natjecanje za odlazak na Europsko prvenstvo mažoretkinja koje se ove godine održava u Rumunjskoj od 11. do 14. rujna na kojem će svoj grad, županiju i državu predstavljati naša juniorka Marija Ceranić.

Ni pogoršanje vremena sa kišom i grmljavinom, koje je počelo u subotu poslijepodne, nije spriječilo naše mažoretkinje da posjete grad Vukovar, njegove ulice i trgove, Spomen dom na Trpinjskoj cesti, povijesnu Vukovarsku bolnicu, kao i memorijalno groblje žrtvama Domovinskog rata, Ovčaru, na kojima su zapaljene svijeće, upisani dojmovi u Knjigu te nezaboravno fotografiranje za uspomenu.

Ogulinske mažoretkinje i u Vinkovcima imale su navijačku podršku, doduše malobrojnih roditelja, a veliki pozdrav i zahvalu upućuju svim svojim sponzorima na pomoći oko odlaska na netom završeno Državno prvenstvo.

Ljiljana Kaurić