Blog

ODRŽANO GODIŠNJE SAVJETOVANJE KOORDINATORA AKCIJE GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE

Dana 20. studenoga, u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu održalo se godišnje Savjetovanje koordinatora Akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece“. Inicijatori ove akcije su Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, a na lokalnoj razini vode je koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Dana 20. studenoga, u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu održalo se godišnje Savjetovanje koordinatora Akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece“. Inicijatori ove akcije su Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, a na lokalnoj razini vode je koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

Na Savjetovanju su se okupili brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji, kao i predstavnici državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova koji provode i podupiru ovaj program u Hrvatskoj. Važno je istaknuti kako su na ovom savjetovanju sudjelovala i brojna djeca iz hrvatskih općina i gradova uz djecu iz Dječjih vijeća i foruma. Predsjednik skupštine Grada Zagreba, gospodin Davor Bernardić, predstavnici koordinacijskog odbora kao i Djeca iz Dječjih vijeća Opatije, Tuhlja i Zaboka srdačno su pozdravila sve okupljene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

gosp. Davor Bernardić, predsjednik Skupštine Grada Zagreba

U prvom djelu savjetovanja gospođa Jelena Pavičić-Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, izvjestila je o međunarodnoj konferenciji “Dijete u gradu”, koja se ove godine održala u Zagrebu. Katja Knežević iz Dječjeg vijeća Opatija, zajedno s Anom Kolom, prezentirala je spoznaje dobivene istraživanjem djece o pravu na participaciju koje je, zajedno sa voditeljicom istraživanja dr. sc. Ivanom Jeđud Borić, predstavila na već spomenutoj Konferenciji kao jedini dječji govornik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katja Knežević

Mr. sc. Katarina Milković na savjetovanju je predstavila iskustva asistenata u nastavi u Gradu Zagrebu naglasivši kako ti asistenti pružaju pomoć koja je neophodna djeci s teškoćama u razvoju. Profesor dr. sc. Josip Grgurić, član središnjeg koordinacijskog odbora Akcije, upoznao nas je s potrebom za holističkim pristupom zdravlju djece u lokalnoj zajednici. Mr. sc. Giovana Armano predstavila je primjere iz prakse akcija međugeneracijske integracije i solidarnosti naglasivši koliko je međugeneracijska integracija važna i korisna i mlađim i starijim članovima obitelji i društva. Djeca iz Dječjih vijeća Opatije, Tuhlja i Zaboka pročitala su zaključke djece iz Dječjih vijeća na teme konferencije „Dijete u gradu“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S lijeva na desno: Katarina Milković, Marija Ivanković, Sonja Borovčak, Davor Bernardić, Božica Šimleša i Josip Grgurić.

U drugom dijelu savjetovanja Marijana Šalinović predstavila je ulogu ureda UNICEF-a u Hrvatskoj. Naši Opatijci izvijestili su nas o svom sudjelovanju na međunarodnoj konferenciji koja se održala na Cipru, u listopadu ove godine, na temu prevencije dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti. Sve su to popratili odličnim fotografijama i komentarima. Posebno zanimljiv dio savjetovanja, uz iznimku dodjela priznanja dakako, bio je dio u kojem su gradovi i općine iznijeli iskustva iz svojih akcija u korist djece. Jasenka Borovčak iz DND-a Zabok predstavila je akciju Poboljšajmo parkove u gradu. Gospođa Arijana Mataga-Tintor iz Grada Velike Gorice predstavila je Javnu kampanju za poticanje kritičnosti prema medijskim porukama u kojoj su djeca kroz pet medijskih radionica stekla kompetencije za razumijevanje i stvaranje upečatljivih medijskih poruka.

U četvrtom svečanom dijelu Savjetovanja podijeljene su Povelje za najuspješnije Naj-akcije u 2012. godini gradovima Čakovcu, Karlovcu i Zaboku i općinama Stubičkim Toplicama i Varaždinskim Toplicama te Pohvale ostalim sudionicima. Proglašeni su novi dobitnici prestižnog naziva “Grad / Općina prijatelj djece”, a to su ove godine Grad Buzet, Grad Grubišno Polje, Grad Labin, Općina Radoboj, Općina Stubičke Toplice i Grad Vinkovci. Time se broj Gradova i općina – prijatelja djece povećao na ukupno 40. Koordinatori Akcije istaknuli su kako se nadaju da će se sve više i više gradova i općina uključiti u ovu Akciju te kako će dobitnici nastaviti svoj rad na poboljšavanju života djece u svojim sredinama.

Kratke verzije izvještaja ocjenjivačkih timova za gradove i općine dobitnike pogledajte na ovoj poveznici.

Dobitnici:

gobuzet

 Grad Buzet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Grad Grubišno Polje

golabin

Grad Labin

goradoboj

Općina Radoboj

gostubi_ke_toplice

Općina Stubičke Toplice

govinkovci

Grad Vinkovci

Čestitamo svim gradovima i općinama dobitnicima prestižnog naziva “Prijatelj djece”!