Blog

SAVJETOVANJE AKCIJE “GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE” 2011.

Prije tjedan dana, 21. studenoga 2011. u organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” održano je u Zagrebu tradicionalno Savjetovanje za koordinatore iz gradova i općina koji su uključeni u ovu akciju …

Na Savjetovanju je i ove godine bio veliki broj koordinatora iz gradova i općina koji provode akciju, predstavnika ureda i ustanova za djecu, uzvanika i gostiju te djece iz Dječjih vijeća.

Akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece” punih dvanaest godina uz suradnju lokalnih koordinatora i zajednica vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju uz pokroviteljstvo Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, čime se znatno utječe na podizanje kvalitete života djece u gradovima i općinama.

staro_savjetovanje1

Ovogodišnji program Savjetovanja bio je veoma bogat i raznolik. Najprije su javno proglašeni i dodjeljena su priznanja za najoriginalnije dječje projekte iz Dječjih vijeća, prijavljena na Natječaj za “Naj-projekte” koji je ove jeseni organizirao Savez društava Naša djeca Hrvatske uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Od jedanaest prijavljenih projekata, Povjerenstvo je odlučilo za dva najoriginalnija projekta: Dječjeg vijeća Čazma “Ugasi taj radio već jednom!”, koji aktualizira problem i posljedice alkoholizma i Dječjeg vijeća Prelog “Razlike nas spajaju – volonteri “Angles”, humanitarna akcija vršnjačke pomoći djeci i korisnicima s teškoćama u razvoju iz Udruge “Duga”.

staro_savjetovanje2

Na Natječaj za “Naj-akcije” za djecu kojima gradovi i općine poboljšavaju i uljepšavaju život djece, prijavilo se 34 gradova i općina s ukupno 39 novih i originalnih akcija iz područja: volontiranja, solidarnosti i humanitarnogdjelovanja, integracije djece s teškoćama u razvoju, prevencije ovisnosti, slobodnog vremena djece, ekologije, očuvanja tradicijskih vrijednosti, kulture i nacionalne baštine. Prema ocjeni Povjerenstva, dodijeljeno je 19 Povelja za uzorno provedene akcije i 20 Pohvala za uspješno provedene akcije.

staro_savjetovanje3

Najsvečaniji trenutak Savjetovanja bilo je proglašenje novih šest gradova i općina koji su prema istraživanju djece i odraslih te nakon izvida ocjenjivača ostvarili kriterije za dobivanje prestižnog naziva Grad/općina – prijatelj djece. Delegacijama iz Belišća, Gospića, Pleternice, Pule, Ravne Gore i Siska dodjeljeni su počasni nazivi kao najviše javno društveno priznanje za ostvarivanje prava i potreba djece priznatih u Konvenciji UN-a o pravima djeteta te za postignutu uzornu skrb djece. Priznanja su uručili predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, član Središnjeg koordinacijskog odbora, prof. dr. Josip Grgurić i Marijana Šalinović, koordinatorica volonterskih aktivnosti predstavnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Kratke verzije izvještaja ocjenjivačkih timova za gradove i općine dobitnike pogledajte ovdje.

staro_savjetovanje4

Predstavnici grada Belišća

staro_savjetovanje5
Predstavnici grada Gospića
staro_savjetovanje6
Predstavnici grada Pleternice
staro_savjetovanje7
Predstavnici grada Pule
staro_savjetovanje8
Predstavnici općine Ravna Gora
staro_savjetovanje9
Predstavnici grada Siska
Dogradonačelnica grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević pozvala je gradove i općine na predstojeću Europsku konferenciju “Dijete u gradu” čiji je domaćin grad Zagreb, istaknuvši da će Zagreb nastojati biti dobar domaćin. Prof. dr. Josip Grguric u svojem izlaganju predstavio je Europsku mrežu gradova prijatelja djece, jednog od organizatora Konferencije te program konferencije koja će se održati od 26.-28. rujna 2012. godine.Ujedno je pozvao gradove i općine da se u suradnji sa Središnjim koordinacijskim odborom aktivno uključe u rad Konferencije te prijave svoje sažetke u okviru četiri središnje teme: Zdravlje djece, Igra (mjesto i vrijeme za igru), Utjecaj Konvencije UN-a o pravima djece na kreiranje lokalnih política za djecu, Međugeneracijska solidarnost kao doprinos EU godini aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti. Sudjelovanje na konferenciji je prilika predstaviti hrvatska iskustva u međunarodnom kontekstu.
staro_savjetovanje10

gđa. Gordana Radonić, načelnica za područje volonterstva u MOBMS-u

U poslijepodnevnom dijelu Savjetovanja aktualizirana je vrlo važna tema za provedbu akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, a to je: „Volontiranje i djeca“U uvodnom dijelu načelnica za područje volonterstva u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti gospođa Gordana Radonić predstavila je EU godinu volontiranja u Republici Hrvatskoj za čije je obilježavanje osnovano Povjerenstvo i donesen Kalendar nacionalnih aktivnosti koje se provode u suradnji ustanova, udruga i državnih tijela. Ovogodišnja događanja posvećena temi volontiranja završit će Nacionalnom konferencijom o volontiranju, 7.12. u Zagrebu na kojoj će se predstaviti dobra praksa obilježavanja EGV u Hrvatskoj te novi trendovi u volontiranju i strateški dokumenti. Istaknuto je da godina volontiranja ima nekoliko ciljeva:izgradnju pozitivnog i poticajnog volonterskog okruženja, jačanje volonterskih organizacija, vrjednovanje i prepoznavanje društvene vrijednosti volonterskog rada te jačanje svijesti o važnosti volonterskog rada.

Provedena istraživanja među udrugama i organizatorima volontera “O odgoju za solidarnost i međusobnu pomoć – djeca kao volonteri i korisnici volonterskih usluga” predstavila je Martina Horvat, predstavnica Koordinacije udruga za djecu u Nacionalnom odboru za razvoj volonterstva. Razvijen rad s volonterima, koji su diljem svijeta snažna i velika snaga humanitarnog djelovanja UNICEF-a, vrlo slikovito iznijela je Marijana Šalinović, koordinatorica volonterskih aktivnosti u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku koji okupljaju volontere različite dobi i profesije te odrađuju preko 1000 sati godišnje volonterskog rada.

staro_savjetovanje11

Primjeri iz prakse volonterskih akcija za djecu i s djecom 

Uslijedili su primjeri iz prakse volonterskih akcija za djecu i s djecom iz gradova i općina koji su uključeni u akciju “Gradovi i općine – prijatelji djece”, a kojima su posebno u godini volontiranja kod djece i odraslih ukazivali na vrijednost i potrebu volonterskog rada i prije svega odgoja djece za volontiranje. Svoja bogata i zanimljiva iskustva iz volonterske prakse iznijeli su djeca i odrasli iz Čakovca, Opatije, Siska, Valpova, Varaždina i Zaboka.

Na kraju Savjetovanja svi su zaključili da su upravo djeca ta koja zaslužuju koji da im se poklanja vrijeme i prostor za učenje i napredak te pomoć i podrška da jednog dana postanu cjelovite osobe te da se razvijaju u prijateljskim zajednicama.