Blog

DJECA IZ DJEČJEG VIJEĆA OPATIJA POSJETILA SAVEZ DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE

U petak 9. prosinca 2011. godine 30-ak dječji vjećnici iz opatijskog Dječjeg vijeća i forumaša iz Društva Naša djeca Opatija sa svojim mentoricama posjetili su grad Zagreb. Uvažavajući pravo na mišljenje, prema željama malih vijećnika obišli su Tehnički muzej, a poslije ručka su nas razveselili dolaskom u prostorije sjedišta Saveza društava Naša djeca Hrvatske, u Amruševoj 10 na četvrtom katu.

U vrlo živom razgovoru između djece i osoblja Stručne službe Saveza DND, djeca su dobila mnoštvo informacija o radu Saveza. Ukratko im je predstavljena povijest Saveza, ciljevi djelovanja te što to znači krovna udruga. Zatim je djecu zanimalo kako se biraju predstavnici Društava Naša djeca iz gradova i općina u tijela upravljanja. Posebno ih je zanimalo kako se i koje su to akcije i aktivnosti za djecu koje se osmišljaju i pokreću u ovim prostorima, a u kojima i oni aktivno sudjeluju kao članovi Dječjih vijeća, Dječjih foruma i Društava Naša djeca u svojim zajednicama. Ujedno su im najavljene i neke nove aktivnosti Saveza DND u kojima će sudjelovati već sljedeće godine. Čestitali smo im na dosadašnjem radu te nedavnoj svečanosti povodom Desete obljetnice dječje participacije u gradu Opatiji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nas je, naravno, zanimalo što oni trenutno rade u Dječjem vijeću u Opatiji. Saznali smo iz prve ruke da su većina njih novi vijećnici, koji su tek od ove jeseni izabrani Dječje vijeće, s obzirom na novi saziv. U ovom mandatu aktualizirali su vrlo zanimljivu i važnu temu „Dijete i mediji“. Nakon radionica o dječjim pravima i upoznavanja gradskih institucija, već početkom godine planiraju organizirati radionice za djecu i odrasle o zaštiti djece u medijima, zatim kreativne radionice za djecu putem kojih će pokazati kako tehnologija i mediji trebaju koristiti djetetu za učenje, kreativnost i informiranje poput radionica filma i montaže, multimedijalne radionice te novinarske radionice te tribine za djecu i odrasle na kojima će raspravljati kako se putem medija može lobirati u korist djece i dječjih prava.

Kako to obično i biva u ovo predblagdansko raspoloženje i vrijeme darivanja, djeca su djelatnike Stručne službe darovala dječjim osmjesima i šarenim kuglicama-svjećnjacima, a mi njih prigodnim edukativnim paketićima u kojemu se našao, a što drugo, nego i kviz o dječjim pravima.

Cjelodnevni posjet glavnom gradu Hrvatske mali Opatijci upotpunili su doživljajem adventa u srcu Zagreba na okolnim šarenim, rasvjetljenim i mirisnim ulicama i trgovima.