Blog

ODRŽANO SAVJETOVANJE „ISKUSTVA DJECE I RODITELJA ZA VRIJEME HOSPITALIZACIJE“ U KLINICI ZA DJEČJE BOLESTI ZAGREB

Središnji koordinacijski odbor akcije “Za osmijeh djeteta u bolnici” kojeg čine članovi  Saveza društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijskog društva Hrvatske udruge medicinskih sestara dana 19. svibnja 2014. organizirao je tematsko Savjetovanje „Iskustva djece i roditelja za vrijeme hospitalizacije“ u Klinici za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16.

Cilj Akcije je ostvarivanje svjetske ideje „otvorene bolnice“ u Hrvatskoj u odnosu na djecu, polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici, 1999. godine pokrenuta je stručna i društvena Akciju pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici“. Ova Akcija ima i podršku Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske od svog početka.

Zahvaljujući Akciji, ostvareni su značajni pomaci u promicanju prava djece kao bolesnika, primjeni suvremenih medicinskih standarda liječenja djece, sestrinske skrbi o bolesnoj djeci, većih mogućnosti za posjete roditelja, te oplemenjivanja bolničkog ambijenta i za tu svrhu stvaranja boljih prostornih i materijalnih uvjeta na dječjim odjelima bolnica u Hrvatskoj.

Savjetovanju su nazočili predstavnici bolnica/dječjih odjela koji sudjeluju u akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici” te predstavnici Društava Naša djeca i drugih ustanova i udruga koji svojim iskustvom i prijedlozima aktivno pridonose promicanju i primjeni suvremenih načela humanizacije tijekom bolničkog liječenja djece u Republici Hrvatskoj.

Na Savjetovanju je bilo govora o sustavu kvalitete u bolničkim zdravstvenim ustanovama te o doprinosu Akcije europskim standardima tijekom boravka djece u bolnici, a predstavili su se rezultati istraživanja o primjeni Picker upitnika u Hrvatskoj.

Savjetovanje je otvorila gospođa Sanja Predavec, dr.med. voditeljica Službe za primarnu zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja, a potom je sve okupljene pozdravio i dipl.oec Osman Kadić sanacijski ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

IMG_3703

IMG_3697

Prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske  i predsjednica Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije, predstavila je napredak i značaj akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ kroz 15 godina djelovanja akcije.

IMG_3685

Prof.dr.sc. Jasna Mesarić iz Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi održala je predavanje na temu Sustava kvalitete u bolničkim zdravstvenim ustanovama.

IMG_3718

Milka Valpotić bacc.med.techn. iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, govorila je o doprinosu programa „Za osmijeh djeteta u bolnici“ europskim standardima tijekom boravka djece u bolnici, te je održala predavanje na temu  „Dijete i roditelj u bolničkom okruženju“

IMG_3911

U okviru Savjetovanja održan je i Okrugli stol na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja o primjeni Picker upitnika u Hrvatskoj čiji je moderator bio prof.dr.sc. Josip Grgurić. On je ujedno održao predavanje i na temu „Glas djeteta kao pacijenata“.

IMG_3777

Dražen Plasaj, voditelj istraživanja HEQI – Instituta za osnaživanje kvalitete u zdravstvu, predstavio je „Metodologiju ispitivanja Picker upitnikom“.

IMG_3795

Marija Ljubičić dipl.med.techn s Odjela pedijatrije u Općoj bolnici Zadar održala je predavanje na temu „Sigurnosti djeteta u bolnici“.

IMG_3906

Ivanka Gregurinčić prof. i Katica Šešo bacc. med. techn. Iz KBC Zagreb, Klinike za pedijatriju govorile su o pedagoškim standardima te o komunikaciji zdravstvenih djelatnika s djetetom i obitelji/skrbnicima.

IMG_3922

IMG_3927

Prim.mr.sc. Marija Hegeduš-Jungvirth, dr.med. s Odjela pedijatrije iz Županijske bolnice Čakovec govorila je o postupcima s djetetom u bolnici, dok su Anita Mišković dipl.med.techn., Ivana Bukovina bacc.therap.occup. iz Klinike za dječje bolesti Zagreb održale predavanje na temu „Odlazak djeteta iz bolnice, kako nas djeca i roditelji doživljavaju“

IMG_3943

savjetovanje1

Posljednju temu Savjetovanja „Glas djece iz bolnice“ predstavila je gospođa Đurđica Dropuljić iz Društva Naša djeca Varaždin u društvu djevojčice Mirele koja je svoje iskustvo u bolnici Varaždin opisala kao pozitivno, kroz igru i druženje.

IMG_3972

 

Podravka je svim prisutnima pripremila domjenak koji se sastojao od zdravih i jednostavnih jela. Domjenak su obilježili ukusni i maštoviti obroci sačinjeni od zdravih namirnica s ciljem stjecanja zdravih navika od malena.

Na samom kraju Savjetovanja podijeljene su zahvalnice osobama koje su tijekom ovih 15 godina uključene u Akciju. Zahvalnice su podijeljene  za doprinos i sudjelovanje u provedbi Akcije kojom se pomiču i dostižu europski i svjetski standardi u humanizaciji bolničkog liječenja djece u Hrvatskoj.

savjetovanje2

U akciju “Za osmijeh djeteta u bolnici” je uključeno 37 bolnica/dječjih odjela u Hrvatskoj, a prestižni naslov „Bolnica/Dječji odjel – prijatelj djece“ do 2013. godine dobilo je 30 bolnica/dječjih odjela.

 1. Opća bolnica Bjelovar, Jedinica djelatnosti pedijatrije
 2. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Crikvenica, Dječji odjel
 3. Županijska bolnica Čakovec, Odjel pedijatrije
 4. Opća bolnica Dubrovnik, Odjel pedijatrije
 5. Opća bolnica Gospić, Odjel pedijatrije
 6. Opća bolnica Karlovac, Služba za dječje bolesti
 7. Opća bolnica Knin, Odjel pedijatrije
 8. Opća bolnica Koprivnica, Jedinica djelatnosti pedijatrije
 9. Županijska bolnica Našice, Odjel pedijatrije
 10. Opća bolnica Nova Gradiška, Dječji odjel
 11. Opća bolnica Ogulin, Odjel za pedijatriju
 12. Klinička bolnica Osijek, Klinika za pedijatriju
 13. Opća Županijska bolnica Požega, Odjel za pedijatriju
 14. Opća bolnica Pula, Djelatnost za pedijatriju
 15. Klinički bolnički centar Rijeka, Klinika za pedijatriju
 16. Klinički bolnički centar Rijeka, Zavod za dječju kirurgiju i ortopediju
 17. Opća bolnica Sisak, Odjel za zdravstvenu zaštitu dojenčadi i djece
 18. Opća bolnica Slavonski Brod, Odjel za dječje bolesti
 19. Klinika za dječje bolesti Split
 20. Opća bolnica Šibenik, Odjel pedijatrije
 21. Opća bolnica Varaždin, Odjel za zdravstvenu zaštitu dojenčadi i djece
 22. Opća bolnica Varaždin, Odjel za dječju kirurgiju
 23. Opća bolnica Vinkovci, Odjel za dječje bolesti
 24. Opća bolnica Virovitica, Jedinica djelatnosti za pedijatriju
 25. Opća bolnica Vukovar, Odjel za pedijatriju
 26. Opća bolnica Zadar, Odjel za pedijatriju
 27. Opća bolnica Zabok, Odjel za pedijatriju
 28. Klinički bolnički centar Rebro, Klinika za pedijatriju
 29. Klinički bolnički centar Rebro, Zavod za dječju kirurgiju i urologiju
 30. Klinički bolnički centar Šalata, Klinika za ortopediju
 31. Klinički bolnički centar Rebro, Specijalistički zavod za dječju otorinolaringologiju
 32. Klinički bolnički centar “Sestre milosrdnice”, Zagreb, Klinika za pedijatriju
 33. Klinika za infektivne bolesti„Dr. Fran Mihaljević“, Zagreb, Zavod za infektivne bolesti djece
 34. Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva
 35. Dječja bolnica Srebrnjak,  Zagreb
 36. Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež,  Zagreb
 37. Specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama,  Zagreb, Goljak