Blog

OGULINSKE MAŽORETKINJE GOSTOVALE U ZAGREBU NA FESTIVALU JEDNAKIH MOGUĆNOSTI

U organizaciji Društva tjelesnih invalida, u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića, održan je Festival jednakih mogućnosti (F = M) s osnovnom porukom da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i imati iste obveze poput drugih građana.

Trodnevni festival, koji se održavao od 17. do 19. svibnja 2016. godine, održava se punih 15 godina i predstavlja osobe s invaliditetom koje s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama kao što je natjecanje u sjedećoj odbojci, boćanju, tenisu te uličnoj košarci u invalidskim kolicima.

Svrha je festivala javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa, šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati.

Na poziv organizatora u plesnom programu drugog dana festivala nazočio je i juniorski sastav mažoretkinja Društva Naša djeca Ogulin, koji se predstavio publici sa ovogodišnjim koreografijama za predstojeće Državno prvenstvo mažoretkinja.

Djevojke su svojim živopisnim odorama i atraktivnim nastupima oduševile publiku te zaradile gromoglasne aplauze a odradile su i mnoga fotografska slikanja sa građanima Zagreba te mnogim turistima.

Kroz igru mobilnosti pod sloganom “Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja” građani i javne osobe mogli su na improviziranom poligonu svladavati zapreke u invalidskim kolicima i orijentirati se u prostoru pomoću bijelog štapa.

Ovogodišnji ulični festival okupio je preko 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom.

Ljiljana Kaurić