Blog

“OPATIJSKA DJEČJA PRAVA I SVIJET PODRŽAVA”

Mnogobrojni međunarodni uspjesi Društva „Naša djeca“ Opatija po kojima je Grad Opatija postao poznat i prepoznat u domeni dječjih prava i dječje participacije u Europi i svijetu predstavljeni su u kavani Kontinental 5. studenog mnogobrojnim partnerima, suradnicima i prijateljima DND-a. Povod prezentacije nazvane „Opatijska dječja prava i svijet podržava“ bila su dva nedavna iznimna uspjeha ove opatijske udruge – uvrštenje pozitivnog primjera Grada Opatije i dječje participacije u Izvještaj Vijeća Europe kao jedinog grada iz Hrvatske te nominaciju među tri najbolje svjetske organizacije za vodstvo u civilnom društvu koju dodjeljuje organizacija Child and Youth Finance International, a dodjela će se održati u prosincu u Londonu u Domu lordova.

Prezentaciju su svojim prisustvom uveličali predstavnici Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, škola, vrtića te drugih ustanova koje rade s djecom i mladima, te poseban gost iz Zagreba – dr. Emil Paravina iz Saveza Društava Naša djeca Hrvatske, dugogodišnji aktivist u području promicanja dječjih prava te autor mnogobrojnih publikacija i knjiga o dječjim pravima. Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić čestitao je članovima DND-a te istaknuo kako Grad Opatija zasluženo već 10 godina nosi titulu Grada prijatelja djece te da je ponosan što su to prepoznali i van granica naše zemlje.

O radu Društva „Naša djeca“ govorila je zamjenica predsjednice Saveza društava Naša djeca Hrvatske i tajnica Društva „Naša djeca“ Opatija Sanja Škorić, koja je istaknula kako su priznanje Vijeća Europe Opatiji kroz pohvale u zadnjem Izvješću, kao i nominacija za prestižnu svjetsku nagradu za vodstvo u civilnom društvu rezultati dugogodišnjeg kontinuiranog rada i ulaganja u rad s djecom u domeni dječje participacije i dječjih prava.

O uspjesima, od sudjelovanja na svjetskom Summitu u New Yorku 2002. godine, pa do ulaska u finale nagrade za vodstvo u civilnom društvu 2015. godine, govorili su predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije i član 1. saziva Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice za djecu Ivan Tancabel, vijećnica 7., 8. i 9. saziva DGV-a Katja Knežević i predstavnica Dječjih foruma i članica 1. saziva Mreže mladih savjetnika Pravobraniteljice za djecu Irena Petković. Oni su ispričali dojmove i iskustva s mnogobrojnih međunarodnih susreta i konferencija kojima su prisustvovali, kao i mnogih međunarodnih projekata u koje su bila uključena djeca Opatije. Međunarodni kongresi o dječjim pravima u Makedoniji, Francuskoj i Austriji; Konferencije Child in the City u Bruxellesu, Firenzi i Zagrebu; Dječji susreti u Cipru, Milanu, Danskoj i Bukureštu te konferencija u Švicarskoj tek su neki od značajnih međunarodnih susreta i konferencija na kojima su prisustvovali predstavnici DND-a Opatija, a istaknuli su i kako su predstavnici DND-a bili u Radnoj skupini za izradu Nacionalne strategije za djecu RH od 2014. do 2020. godine te su u radnoj skupini Ministarstva gospodarstva za izradu vodiča za sigurnost sprava na dječjim igralištima.

Nakon prezentacije druženje je nastavljeno uz slastice i tortu, a gostima su podijeljeni prigodni propagandni materijali kao i mali darovi koje su izradili članovi Likovno/kreativne radionice DND-a.

Prospekt o međunarodnim uspjesima DND-a Opatija možete pogledati ovdje.