Blog

OSLIKAVANJEM DJEČJEG ODJELA KBC- a „SESTRE MILOSRDNICE“ ZAPOČELA KAMPANJA „OBOJIMO OSMIJEH DJETETA U BOLNICI“

Povodom Međunarodnog dana zdravlja, koji se svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije održava 7. travnja, Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s partnerima iz udruge PimpMyPumpProject započeo je 5. travnja kampanju „Obojimo osmijeh djeteta u bolnici“ oslikavanjem dječjeg odjela KBC-a „Sestre milosrdnice“.

Ova kampanja provodi se u sklopu akcije „Za osmijeh djeteta u bolnici“ koju su Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara zajednički započeli 1999. godine s namjerom da se i u Republici Hrvatskoj ostvaruje suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ u odnosu na djecu, te polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici.

U Akciju je uključeno 38 bolnica/dječjih odjela u Hrvatskoj, a prestižni naslov „Dječji bolnički odjel – prijatelj djeteta“ do kraja 2015. dobilo je 33 bolnice/dječjih odjela. Cilj ove divne akcije je promicanje i primjena suvremenih načela humanizacije bolničkog liječenja djece, a Akcija se odnosi na djecu od rođenja do završetka osnovnog školovanja. Akcija je tijekom sedamnaest godina svog trajanja uvelike pridonijela da se smanje brojni neprimjerni postupci prema djeci u bolnicama, a jedan od tih postupaka je i neprimjereno ozračje u bolnici koje djeluje zastrašujuće na dijete.  Šarenilo boja karakteristika je dječjeg svijeta i pozitivno utječe na život djeteta. Boje imaju terapijsko djelovanje, podižu raspoloženje, čine atmosferu ugodnom i pozitivnom (pogotovo u stresnim uvjetima, kakvi su bolnički) te pridonose općem stanju zdravlja i bržeg oporavka. Na tome tragu umjetnički dvojac iz udruge PimpMyPumpProject započeo je s oslikavanjem hodnika dječjeg odjela KBC-a „Sestre milosrdnice“ te će svojim umjetničkim talentom uljepšati kako taj, tako i druge dječje odjele u bolnicama i omogućiti da zidovi odjela budu jednako veseli, hrabri i snažni kao što su djeca koja u njima borave.

Cilj ove kampanje koju Savez provodi u partnerstvu s kreativcima iz udruge PimpMyPumpProject te u suradnji s bolnicama i stručnjacima iz područja zaštite zdravlja djece i dječjih prava želi se oplemeniti i uljepšati bolnički prostor i stvoriti ugodnije i više prijateljsko okruženje te tako senzibilizirati javnost o dostupnosti i susretljivosti bolničkih prostora u kojima borave djeca skidajući s njih etiketu strašnih i tmurnih mjesta.

Informacije o akciji „Za osmijeh djeteta u bolnici“: http://www.savez-dnd.hr/za-osmijeh-djeteta/

Više o Savezu i programima: www.savez-dnd.hr