Blog

OTVORENA IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA “JESENI U ČAST” U LOVRANU

U galeriji „Laurus“ u Lovranu, u subotu, 15. listopada održano je otvorenje izložbe „Jeseni u čast“ – retrospektiva dječjih radova likovne radionice „Grad“ i predstavljanje prve lovranske bojanke za djecu „Lovranski marunić“.

Bojanka „Lovranski marunić“ nastala je u suradnji Društva „Naša djeca“ Opatija – ogranak Lovran i Općine Lovran. Crteže se u osmislili djeca –polaznici likovne radionice „Grad“, Dječjih foruma i Dječjeg gradskog vijeća.  Specifičnost prve lovranske bojanke za djecu je u tome što se njome njeguje tradicijska baština i prenosi sljedećim naraštajima kao dragocjeno blago. Edukativni tekstovi o Lovranu, marunu i legendi sv. Jurja osim što su napisani na hrvatskom jeziku, prevedeni su i na engleski, čime ova bojanka postaje  pravi suvenir iz Lovrana.

Likovno kreativna radionica „Grad“ započela je s radom 2005. godine, a sam naziv „Grad“ osmislila su djeca. Naglasak likovne radionice je na izvornom dječjem crtežu koji se potiče igrom i pričom te obogaćuje istraživanjem raznovrsnih materijala i likovnih tehnika. Radionica je namijenjena svoj djeci koja vole slikati vodenim bojama i temperama, crtati uljanim i voštanim pastelama, šarenim kredama, ugljenom i raznim drugim materijalima. U njoj se izrađuju likovna djela od gline, kukuruznog tijesta, tisak voćem i povrćem, igra kolažiranjem papira i raznim drugim predmetima, istražuju se neobične površine i kombinirane tehnike poput slikanja prstima. Više s radovima na izložbi kao i sa uspjesima likovne radionice u posljednje 4 godine prisutne je upoznala dosadašnja voditeljica Vanja Kusturin Zukić.

U glazbenom dijelu otvaranja izložbe nastupali su Marcel Brozović i Emanuel Sirotnjak iz Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana iz Labina – područno odjeljenje u Lovranu, a svojim prisustvom otvaranje izložbe uveličali su djeca iz Dječjeg doma „Ivana Brlić Mažuranić“ Lovran.

Izložba „Jeseni u čast“ ostat će otvorena do 29. listopada u jutarnjim i popodnevnim terminima u uobičajeno radno vrijeme galerije „Laurus“.