Blog

OBILJEŽAVANJE DJEČJEG TJEDNA U NAŠICAMA

Od 3. do 9. listopada  2016. članovi DND-a Našice obilježili su Dječji tjedan. U tom tjednu organizirali su pregršt događanja poput crtanja kredom po nogostupu ispred OŠ D. Pejačević i kralja Tomislava, te u dvorištu Dječjeg vrtića Zvončić Našice, Bolnicu za medvjediće, kreativne radionice, igraonice i čitaonice, projekcije filmova i druge.

Vijećnici Dječjeg gradskog vijeća, članovi Dječjeg foruma, dramska skupina DND-a i članice DND-a Našice prvi dan Dječjeg tjedna posjetili su gradonačelnika Krešimira Žagara. Darovali su mu skulpturu – drvo sa svojim željama i pitanjima. Pitanja su se uglavnom odnosila na uređenje dječjih igrališta, nogostupa, okoliša te na izgradnju bazena, kulturnog centra i klizališta. Gradonačelnik ih je poslušao i rekao kako će im  pokušati ispuniti neke želje, poput uređenja okoliša i staza te dječjih igrališta. Na neke velike investicije, kao što su izgradnja kulturnog centra, klizališta, bazena i sportskih igrališta, rekao je, morat će pričekati. Gradonačelnik je obrazložio da se za tako velika financijska sredstva Grad javlja na javne natječaje, ali da će o svim željama voditi računa.

Isti dan u Gradskoj vijećnici održana je peta, posljednja sjednica prvog Dječjeg gradskog vijeća Grada Našica. Dječji gradski vijećnici i dječja gradonačelnica Dora Hanižjar svoj su dvogodišnji mandat okončali zadovoljni jer su ostvarili svoj plan rada. Dora Hanižjar zahvalila je povjerenici Dječjeg gradskog vijeća Marini Lazar na pomoći te Gradu Našicama i gradonačelniku Krešimiru Žagaru na suradnji i podršci. Povjerenica Marina Lazar prokomentirala je da, s obzirom na to da je ovo bio prvi saziv i da su u Dječjem gradskom vijeću svi učenici odlikaši koji osim nastavnih imaju i puno izvannastavnih aktivnosti, mogu biti zadovoljni provedenim akcijama. Zahvalila je gradonačelniku na podršci i predsjednici DND-a Dariji Vlajnić na suradnji. Istaknula je da se Dječje gradsko vijeće uključivalo u sve aktivnosti DND-a, ali da je i samostalno provelo niz akcija od kojih je izdvojila tri humanitarne akcije za Socijalnu samoposlugu i posjet Domu umirovljenika u Zoljanu.  S radom Dječjeg gradskog vijeća zadovoljan je bio i gradonačelnik Krešimir Žagar.  Istaknuo je da je Grad podržavao rad Dječjeg gradskog vijeća te je vijećnicima zahvalio na idejama, prijedlozima i provedenim aktivnostima. Uručivši im prigodne darove, gradonačelnik je poželio da i ubuduće budu kreativni i zanimljivi predstavnici svojih generacija. Iskazao je nadu da će i sljedeći saziv Dječjeg gradskog vijeća biti upravo takav i najavio da će izbore raspisati tijekom listopada.

U utorak, 4. 10.  2016. u emisiji Gost u studiju na Radio Našice bile su : predsjednica DND-a Darija Vlajnić, ravnateljica Dječjeg vrtića Zvončić Našice – Grad Našice Snježana Kanđera i ravnateljica Dječjeg vrtića Jaglac Đurđenovac Renata Plečić.  Tema emisije bila je Ljubav djeci prije svega.

Članice DND-a Našice posjetile su djecu koja se liječe na odjelu pedijatrije Opće bolnice Našice. Darivale su male pacijente svježim voćem i slatkišima. Glavna sestra Opće bolnice Našice Zvjezdana Gvozdanović zahvalila je na posjetu i darovima koji su razveselili mališane te istaknula kako Odjel pedijatrije i DND Našice već dugo i dobro surađuju na radost djece.

U sklopu Dječjeg tjedna u hotelu “Park Panolija” održana tradicionalna Bolnica za medvjediće, a svoje zadovoljstvo iskazala je i predsjednica DND-a Našice Darija Vlajnić. Među ostalim, zahvalila je svima koji su sudjelovali u ovom sadržaju kojim se želi djeci umanjiti strah od bolnice i liječenja. Uz našičke vrtićance i prvašiće, sudjelovali su i studenti medicine.

Student medicine iz Osijeka (voditelj projekta) Alen Imrašinović istaknuo je kako je ovo uvijek za njih poseban doživljaj jer je s djecom lijepo raditi, a ovom prigodom ona se poistovjećuju sa svojim igračkama te tako prenose i svoja iskustva. Zadovoljni su bili vrtićanci i prvašići jer su njihove najdraže igračke izliječene pa je Bolnica za medvjediće i ovoga puta ostvarila sve svoje ciljeve.

Koliko uspješno funkcionira uvjerili su se i gradonačelnik grada Našica Krešimir Žagar kao i ravnatelj Opće bolnice Našice Hrvoje Šimić koji su također bili u posjetu. Osim studenata medicine u Bolnici za medvjediće sudjelovali su po prvi put i djelatnice OB Našice koje su educirale djecu o higijeni ruku.

Od 16:30 do 18:30 u prostorijama DND-a Našice organizirana je igraonica-čitaonica u suradnji s Hrvatskom narodnom knjižnicom i čitaonicom Našice te likovno-kreativna radionica s djecom i roditeljima na temu “Igračka i igra” pod vodstvom voditeljice Gabrijele Veseli, Tihane Perković, Ane Vuković i Petre Mihaljević u sklopu projekta Saveza društava Naša djeca Hrvatske i tvrtke Nivea pod nazivom “Neka odrastanje bude dječja igra”.

Prof. Marija Buha – knjižničarka, djeci je pročitala dvije zanimljive priče pod nazivom Izgubljena žuta lopta i Velika tvornica igračaka. Nakon pročitanih priča, djeca su opisivala svoje najdraže igračke, a potom crtala zanimljive likove životinja od pčela, leptira, bubamara i ostalih kukaca uz pomoć šablona iz knjige.

Obilježili su i Nacionalni tjedan dojenja i družili se u prostoru DND-a, te poslušali predavanje Prednosti dojenja koje je održala patronažna sestra Antonija Hronjec. DND Našice su zahvalni Antoniji na predavanju, patronažnama na organizaciji susreta i trudnicama koje su došle poslušati predavanje.

Dječji tjedan završio je s djeci vrlo dragoj aktivnosti – oslikavanjem pločnika kredama.
Zahvalni su učenicima,učiteljicama i ravnateljicama OŠ D.Pejačević i OŠ kralja Tomislava.

Tijekom tjedna uz financijsku pomoć Mjesnog odbora Grada Našica u Domu culture Našice održavane su projekcije filmova:  Rode za učenike od 1 do 4 razreda OŠ, Knjiga o džungli za učenike 5. i 6. razreda i Zvjezdane staze  za učenike 7. i 8. razreda.

Pokrovitelji ovih događanja su Grad Našice i Mjesni odbor Grada Našica, a medijski pokrovitelji su Radio Našice ,TVNašice.com i Glas Slavonije.