Blog

POČEO DJEČJI TJEDAN 2014. GODINE

 

DRNIŠ

U Drnišu je u ponedjeljak svečano obilježeno otvaranje Dječjeg tjedna. Djeca iz Dječjeg vrtića Drniš i Osnovne škole „Antuna Mihanovića Petropoljskog“ na glavnom gradskom trgu su dijelila balone sa porukama odraslima, te su se uhvativši se za ruke u kolo izvikivala poruke: „Ljubav djeci prije svega“.

JASTREBARSKO

Prvi dan Dječjeg tjedna obilježen je donacijom računala dječjem vrtiću ’’Radost’’ u Desincu te crtanjem, plesom i igrom mališana na Strossmayerovom trgu, a čestitku svoj djeci uputio je i gradonačelnik, Zvonimir Novosel.

’’Djeco, Vi ste naše najveće bogatstvo i budućnost ovoga Grada. Sve što činimo i kao roditelji i kao vaši štićenici činimo upravo zbog vas. Kada svojim postupcima izmamimo osmijeh na vaše lice, razlog je koji nas čini sretnima i zadovoljnima. Neka vam ovaj Dječji tjedan i cijelo vaše djetinjstvo protekne ispunjeno ljubavlju u radosti, igri i prijateljstvu’’ – čestitka je koju je u povodu Dječjeg tjedna svoj djeci uputio gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel.

U sklopu obilježavanja dječjeg tjedna koji ove godine traje od 06. – 12.10.2014g., zamjenik gradonačelnika, Domagoj Šlat i predsjednica Društva Naša djeca Jastrebarsko, Nikolina Ribarić posjetili su mališane novoizgrađenog dječjeg vrtića u Desincu te im predali tri računala koja bi trebala olakšati rad tetama, poslužiti za učenje te unijeti dodatnu zabavu za mališane.

 

 

 KOPRIVNICA

Akcijom  „Daj 10 za dječja prava u svijetu“ i upućivanjem poruka odraslima započeo je bogati Dječji tjedan u Koprivnici. Na središnjem  koprivničkom  trgu u ponedjeljak se okupilo nekoliko stotina djece iz vrtića i osnovnih škola koji su počeli oslikavati veliko platno s porukama, te čitali svoje poruke na temu „Želim biti siguran/na…“. Volonterima DND u akciji se pridružila i Policijska uprava koprivničko- križevačka,a stručnjaci iz Odsjeka za sigurnost prometa djecu su upoznali s opasnostima koja ih očekuju na prometnicima i podučili ih pravilnom kretanju. Dio dječjih poruka odmah je prenijet koprivničkoj gradonačelnici Vesni Želježnjak  koja je u Gradskoj vijećnici primila dječju delegaciju te pozdravila odluku Dječjeg gradskog vijeća o raspisivanju natječaja za Najdječje djelo u Koprivnici.

NOVA GRADIŠKA

Dječji tjedan u Novoj Gradiški svečano je, točno u podne  na Međunarodni dan djeteta – 6. listopada, na središnjem gradskom trgu otvorio gradonačelnik Željko Bigović i objavio da je Grad Nova Gradiška prije nekoliko dana  istaknuo kandidaturu za stjecanje prestižnog statusa „Grad – prijatelj djece“. Također je istaknuo da je počela obnova gradskog dječjeg vrtića „Radost“ i da su u tijeku završne radnje za otvaranje 17. dječjeg igrališta u gradu.

U organizaciji Društva Naša djeca Nova Gradiška, Dječjeg vrtića, gradskih osnovnih škola i  Plesnog studija Marine Mihelčić Nova Gradiška potom je uslijedio svečani i veseli program na gradskoj pozornici. Nakon himne „Kad si sretan“, djeca su pročitala svoje poruke odraslima.

Nakon otvorenja Dječjeg tjedna,  djecu- članove Dječjeg gradskog vijeća i Dječjeg foruma su u gradskoj vijećnici primili zamjenica gradonačelnika Ljiljana Lukačević i predsjednik Gradskog vijeća Josip Mikšić.

U nastavku Dječjeg tjedna Društvo Naša djeca organizira projekciju crtanog filma i  16. humanitarnu utrku koja je ove godine posvećena bolesnoj djevojčici Emi Poljak, a   Koordinacijski odbor za provedbu akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“   info-štandove  s distribucijom letka „Zajedno do statusa Grad – prijatelj djece“ i medijsku promociju Akcije.

OZALJ

Dječji tjedan u Ozlju ove je godine započeo javnim skupom djece od 1. do 4. razreda Osnovne škole Slava Raškaj i predškolske skupine Ježići Dječjeg vrtića Zvončić. Pjevali su, plesali, jasno i glasno tražili “Ljubav djeci prije svega”, a zatim je predstavnike vrtića i škole primila gradonačelnica kojoj su prenijeli svoje poruke i želje “Za sretno djetinjstvo u Ozlju”. Neke od dječjih želja bile su: bazen, toplice, tvornica igračaka, semafor. Bila je ovo i prva zajednička akcija Grada Ozlja i DND Ozalj otkako se Grad Ozalj u lipnju ove godine priključio akciji Saveza društava Naša djeca Hrvatske Gradovi/općine – prijatelji djece.

POREČ

Fotografije: V. Habereiter.

Obilježavajući početak Dječjeg tjedna, na sam Međunarodni dan djeteta, 4. listopada, 350 djece iz porečkih dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola, našlo se na Trgu slobode u Poreču. Zajedno sa svojim tetama, učiteljicama, dogradonačelnicom Nadiom Štifanić Dobrilović i ponekim roditeljem u velikom lancu ljubavi poručili su na hrvatskom i talijanskom jeziku „Ljubav djeci prije svega“. Aktivnostima u Dječjem tjednu Društvo Naša djeca Poreč, pod kapom Saveza društava Naša djeca Hrvatske koje već niz godina u prvom punom tjednu u listopadu provodi niz akcija i aktivnosti za djecu i s djecom, nastoji skrenuti pozornost najšire društvene javnosti na položaj djece u društvu.

SAMOBOR

Početak Dječjeg tjedna u Samoboru obilježilo je današnje otvaranje novouređenog dječjeg igrališta na Trgu Matice hrvatske. Gradonačelnik Krešo Beljak poželio je mališanima puno lijepih trenutaka provedenih na novom igralištu koje je uređeno u skladu s njihovim željama i potrebama.

Prvi posjetitelji bili su učenici 3.a razreda OŠ Samobor koji su prilikom susreta s gradonačelnikom u lipnju poželjeli da baš ovo igralište bude prvo uređeno. Svoja mišljenja iznijeli su crtežima i komentarima na velikom platnu, a njihove su poruke uručene direktoru samoborskog Komunalca Ivici Karoglanu.

Kako bi novo igralište od prvog dana bilo mjesto dječjeg smijeha i pjesme, djevojčice i dječaci iz dječjeg vrtića Izvor otpjevali su nekoliko pjesama, a potom prionuli na igru. Pridružila su im se djeca iz dječjeg vrtića Grigor Vitez, kao i predstavnici Udruge Pozitiva Samobor i Grada Samobora. Središnji dio ovog igrališta staza je u obliku violinskog ključa, a nabavljena su i igrala za djecu s posebnim potrebama.

U sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna, djeca iz dječjeg vrtića Izvor u Bregani i ravnateljica Martina Trošelj ugostili su danas zamjenicu gradonačelnika Sanju Horvat Iveković i pročelnika za društvene djelatnosti Juru Horvata. Djeca su ponosno pokazala svoja mala umjetnička djela nastala na različitim radionicama, a susret je prošao uz pjesmu, ples i igru. Zajedno s odgajateljicama izrazili su zadovoljstvo novim krovištem koje je u potpunosti obnovljeno i zamijenjeno ekološki prihvatljivim materijalom. Mališani su se složili kako je najvažnije obnoviti dječja igrališta i popraviti neka dotrajala igrala, a predstavnici Grada obećali su im kako će o tome voditi računa.

ŠIBENIK

Društvo Naša djeca priključuje se i ove godine tradiconalnoj godišnjoj akciji Dječjem tjednu. Dječji tjedan uvijek se obilježava u cijelom prvom tjednu listopada, a ovogodišnji koji će trajati do 12.listopada počeo je danas točno u podne ispred Krešimirovog doma. Djeca su napisala svoje poruke za odrasle, a najniži uzrast dao je svoju potporu za dječju akciju ‘Daj 10 za dječja prava u svijetu’, otiskavajući svoje dlanove na platno.Djeca su iskoristila priliku pa su uspjela zaplesati i s gradonačelnikom Željkom Burićem. Nakon toga krenula su na simboličnu šetnju kroz grad.

TUHELJ

U suradnji Osnovne škole Lijepa naša i Društva “Naša djeca” Tuhelj organizirane su brojne aktivnosti tijekom dječjeg tjedna od 6. do 12. listopada. Tjedan je započeo okupljanjem učenika i učitelja na školskom igralištu sa zamjenikom načelnika Općine Tuhelj Mladenom Hercigonja i predsjednicom DND Tuhelj i ravnateljicom škole Snježanom Romić. Izgovoren je tradicionalni moto „Ljubav djeci prije svega“, i poruka „Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!“ te je otpjevana pjesma „Kad si sretan”. Djeca su se uključila u akciju Dječjeg vijeća „Daj10 za prava djece u svijetu” te pisali poruke odraslima i djeci svijeta. Platno s porukama predali su načelniku Općine Tuhelj. Poruke djece pisane su u suradnji s razrednicima tijekom cijelog tjedna pa se sad nalaze na ulazima u učionice pa ih svaki posjetitelj škole može pročitati.U petak su organizirane vesele igre za djecu od 1. do 4. razreda na školskom igralištu. Dječji forum „Tuheljko“ i Dječje vijeće održali su radne i vesele radionice ispunjene ozbiljnim razgovorima o dječjim pravima, igrom i veseljem. Započela je s radom i igraonica za djecu od 3 do 5 godina.

U subotu, 11. listopada u prostorijama općine načelnik Općine Tuhelj Renato Ilić i njegov zamjenik Mladen Hercigonja primili su predstavnike Dječjeg vijeća, Dječjeg foruma i Vijeća učenika. Tom je prilikom Dječje vijeće održalo svoju izvještajnu sjednicu na kraju mandata. Djeca su s načelnikom provela sat vremena u razgovoru te postavila brojna pitanja od važnosti za djecu na koja su dobila odgovore. Kao rezultat razgovora je davanje inicijative Dječjeg vijeća Općinskim vijećnicima i Školi za organiziranje akcije koja bi se održavala jednom mjesečno, a svaki puta u drugom selu. Cilj je aktivnosti uređenje sela i čišćenje okoliša u kojem bi sudjelovali i odrasli i djeca te se družili u zajedničkoj akciji za dobrobit mještana.

DND Tuhelj se zahvaljuje svim  volonterima, učiteljima i pomoćnicima u nastavi OŠ Lijepa naša koji su se tijekom tjedna uključili u aktivnosti s djecom.

 

ZABOK

Dana 6. listopada obilježen je Međunarodni dan djeteta u Zaboku. Na zabočkom Trgu K. Š. Gjalskog održan je javni skup djece pod mottom „Ljubav djeci prije svega!“ Djeca su pritom sudjelovala u zabavnim igrama koje su održane u suradnji s Dječjim vijećem i osnovnom školom. Popodne je organizirana plesna radionica za predškolce, a navečer je u knjižnici proslavljen prvi rođendan akcije „Čitaj mi!“ u Zaboku u prostorima Gradske knjižnice.

Pratite naše stranice (Facebook, stranicu Saveza) za najnovije vijesti o obilježavanju Dječjeg tjedna …