Blog

POVODOM DANA PLANETA ZEMLJE POKRENUTA KAMPANJA 17 GLOBALNIH CILJEVA ZA ODRŽIVI RAZVOJ

Savez društava Naša djeca Hrvatske sudjeluje u Razvojnoj Agendi 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj usvojenoj na Summitu o održivom razvoju, održanom 25. rujna 2015. godine. Države članice Ujedinjenih naroda usvojile su Program održivog razvoja do 2030. godine, koji sadrži 17 Ciljeva održivog razvoja s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Čelnici zemalja ističu da se globalni ciljevi za sljedećih 30 godina ne odnose samo na zemlje u razvoju i siromašne zemlje, već da su one obveza i odgovornost svih zemalja u suzbijanju nejednakosti, siromaštva, neravnopravnosti i odgovora na klimatske promjene i održivi razvoj općenito.

Savez DND-a prepoznao je takav globalan Program održivog razvoja kao izuzetno važan i vrijedan jer promiče i stvaranje održivih vrijednosti za djecu te bolji položaj djece u društvu. Stoga smo se odlučili na  aktivno zagovaranje Programa kroz svoje promotivne aktivnosti kako bi se svijest o njegovoj vrijednosti proširila i na prostore RH.

O važnosti ovog projekta ovih dana se raspravlja na Općoj skupštini UN-a o postizanju ciljeva održivog razvoja u New Yorku gdje je sudjelovala i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Predsjednica je istaknula kako Razvojna agenda Ujedinjenih naroda za razdoblje 2015. – 2030. nije tek još jedan dokument, već plan za budućnost čovječanstva. Dodala je kako naš pristup prema svih sedamnaest ciljeva održivog razvoja mora biti brz, koherentan i iskren.

Povodom Dana planeta Zemlja Savez društava Naša djeca pokreće kampanju 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj promotivnim spotom kojeg možete pogledati na linku.

Kampanju smo otvorili s dva cilja: 13. Odgovor na klimatske promjene i 6. Pitka voda i higijenski uvjeti.

Na realizaciji ovog videa zahvaljujemo Zelenoj akciji, Projektu na Savi i OŠ Ivan Gundulić iz Zagreba.