Blog

POZIV NA SUDJELOVANJE U MEĐUNARODNOM PROJEKTU ”DJECA ZA MIR U SVIJETU”

Poštovane voditeljice Dječjih foruma,

Savez DND ima želju podržati veliki međunarodni projekt „Djeca za mir u svijetu“.

Inicijatori projekta su veleposlanstvo Mađarske u Ukrajini i počasni konzulat Mađarske u regiji, a organizator humanitarna organizacija “Fund “Vidrodzhennya Prykarpattya”.

Cilj projekta „Djeca za mir u svijetu“ je pridonijeti učvršćivanju mira u Ukrajini i diljem svijeta stvaranjem svjetske karte mira od papirnatih golubica s porukama mira djece diljem svijeta.

Projekt je pokrenut 1. prosinca 2015. godine u Ukrajini. Prvo događanje bilo je 19. prosinca 2015. u Ivano-Frankivsk na kojem su djeca obojila papirnate golubice u žute i plave boje (boje ukrajinske zastave), napisala mirovne želje i stavila (složila/postavila) ih na kartu Ukrajine. Kao rezultat, ukrajinska mapa mira predstavljena je kao „Najveća karta Ukrajine koju su izradila djeca za mir u svijetu“ na jednom popularnom ukrajinskom događanju predstavljanja rekorda.

Projektom se želi izraditi karte u 35 zemalja, kako Europske unije tako i u drugim zemljama, do Dječjeg dana koji se u većini zemalja obilježava – 1. lipnja 2016. godine.

Pozivamo Vas da se sa svojim forumašima uključite i podržite ovaj projekt.

Vaš prvi zadatak, po donošenju odluke o uključivanju u projekt, bit će izrada zemljovida Ukrajine i izrada golubica. Forumaši mogu sami pisati poruke mira djeci u Ukrajini i svijetu, a mogu pozvati svoje prijatelje da im se pridruže te i sami napišu poruke i zalijepe na zemljovid.

Sama izrada karte s dječjim porukama može biti dio većeg događanja  koje ćete upriličiti kako biste i sami više naučili o Ukrajini, ukrajinskoj kulturi i običajima.

Molimo Vas da nam javite hoćete li podržati projekt „Djeca za mir u svijetu“ kako bismo mogli obavijestiti veleposlanstvo Ukrajine u našoj domovini i dogovoriti predstavljanje i predaju zemljovida Ukrajine s porukama i golubicama djece iz Dječjih foruma Saveza DND Hrvatske. 

Humanitarna organizacija “Fund “Vidrodzhennya Prykarpattya” kao organizator će, na završnom događanju u Ukrajini, objediniti rezultate projekta i predstaviti sve pristigle karte mira međunarodnim delegacijama, diplomatima, projektnim partnerima, suradnicima i predstavnicima medija.

Uključivanjem u ovaj projekt doprinijet ćemo postavljanju novog ukrajinskog rekorda  koji uključuje oko 10 000 djece iz različitih zemalja diljem Europe u izradi poruka mira za djecu u Ukrajini i u svijetu.

Kako je pred nama i 11. susret Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima razmislimo i o tome da s ovim projektom upoznamo saborske zastupnike kao i samog predsjednika Hrvatskog sabora gospodina akademika Reinera i možda pozovemo veleposlanika Ukrajine na sjednicu te mu uručimo naše uratke.

Javite se čim prije na sanja@savez-dnd.hr

Za više informacija kliknite na link.

Srdačni pozdravi Vama i forumašima vašeg Dječjeg foruma.

Sanja Škorić

Voditeljica programa „ Dječjim sudjelovanjem za svijet po mjeri djeteta“