Blog

SPECIJALNA BOLNICA U GORNJOJ BISTRI SE UKLJUČILA U AKCIJU ”ZA OSMIJEH DJETETA U BOLNICI”

Dragi svi, ovim putem Vas želimo obavijestiti da se u našu akciju ”Za osmijeh djeteta u bolnici” uključila i Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Zahvaljujemo im što su pokazali zanimanje za ovu važnu akciju i veselimo se zajedničkoj suradnji na ovome projektu.

Podsjećamo, akciju ”Za osmijeh djeteta u bolnici” pokrenuli su Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju te Pedijatrijsko društvo Hrvatske udruge medicinskih sestara 1999. godine. Cilj Akcije je da se i u Republici Hrvatskoj ostvari suvremena svjetska ideja „otvorene bolnice“ u odnosu na djecu polazeći od Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i primjenjujući Europsku povelju o djeci u bolnici.

Cilj je ove Akcije promicanje i primjena suvremenih načela humanizacije bolničkog liječenja djece, a akcija se odnosi na djecu od rođenja do završetka osnovnog školovanja i provodi se kontinuirano tijekom godine, u vremenu dok djeca borave u bolnici. Akcija se provodi u bolnici, dječjem odjelu, uz zajedničko osmišljeno sudjelovanje medicinskog osoblja i vanjskih stručnih i društvenih suradnika iz Društava Naša djeca te drugih udruga i ustanova.

U Akciju je uključeno 38 bolnica/dječjih odjela u Hrvatskoj a prestižni naslov „Dječji bolnički odjel – prijatelj djeteta“ dobilo je 33 sudionika.