Blog

POZNATI DOBITNICI NAGRADE ”GRIGOR VITEZ” ZA 2015. GODINU

DOBITNICI NAGRADA, PRIZNANJA I POHVALA GRIGOR VITEZ ZA TEKST I ILUSTRACIJU U KNJIGAMA ZA DJECU I MLADEŽ U 2015. GODINI

Savez društava Naša djeca Hrvatske organizira 48. dodjelu Nagrade „Grigor Vitez” književnicima/ama i likovnim umjetnicima/ama za tekst i ilustracije u knjigama za djecu za književnu produkciju u 2015. godini.

U 2015. godini u konkurenciji je bilo ukupno 79 knjiga iz produkcije 26 nakladnika.

Nagrada „Grigor Vitez” najstarija je književna nagrada u Hrvatskoj, a njezinu dodjelu ove godine podržali su Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Grad Zagreb. Od 2005. godine Nagrada se ostvaruje u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem lutaka. Nagradi su se odazvali i sponzori: Jana junior, Restoran i slastičarnica „Ivek i Marek”, Slastice „Andrić”, Slastičarnica „Vincek”, Zagreb slastičarnica, Stil pekarna.

Svečanost dodjele Nagrade održat će se u srijedu 30. ožujka 2016. godine u 18 sati u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Trg kralja Tomislava 19 (ulaz iz ulice baruna Trenka).

Nagrade Grigor Vitez za 2015. godinu uručit će se:

SNJEŽANI BABIĆ-VIŠNJIĆ za književni tekst za djecu u knjizi „KRUGOVI NA VODI”,

Krugovi na vodi2

Alfa d.d., Zagreb  2015.

Urednik: Božidar Prosenjak,

ROSIE KUGLI za književni tekst za mladež u knjizi „NISAM TI REKLA…”

Nisam ti rekla...2

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb 2015.

Urednice: S. Šesto i S. Babić-Višnjić,

IVANI GULJAŠEVIĆ za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama “NOSOROGOV OGLAS” Brune Kumana i “DRVENI NEBODERI” Ivane Guljašević

Nosorogov oglas2 Drveni neboderi2

Igubuka d.o.o., Zagreb 2015.

Urednici: Bruno Kuman i Anita Peti-Stantić

i

DRAŽENU JERABEKU za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici “Tajna”, Dubravke Pađen-Farkaš

Tajna2

Sipar d.o.o., Zagreb 2015.

 Urednik: Dubravko Marijanović

Uz nagrade dodjeljuju se  Priznanja i Pohvale Nagrade Grigor Vitez  za 2015.

POSEBNO PRIZNANJE Nagrade “Grigor Vitez” se dodjeljuje RANKI JAVOR, knjižničarskoj savjetnici – za ukupan doprinos u promicanju hrvatske dječje knjige u Hrvatskoj i u svijetu.

POHVALE Nagrade „Grigor Vitez” za 2015.

 • Ani Jakić Divković za ilustracije u knjiziMica skupljačica perja“, Nade Horvat, Sipar d.o.o., urednik: Dubravko Marijanović
 • Ljubomiru Grgoriniću Rađenu za dijalektalnu poeziju u knjizi „Škura, škura boška“, Umjetnička organizacija Komoč koruna, 2015.
 • Nataliji Grgorinić za dijalektalnu poeziju u knjizi „Škura, škura boška“, Umjetnička organizacija Komoč koruna, 2015.
 • Ognjenu Rađenu za dijalektalnu poeziju u knjizi „Škura, škura boška“, Umjetnička organizacija Komoć koruna, 2015.
 • Ani Kadoić za ilustacije u knjizi „Crvena jabučica“, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb, 2015., urednice: Snježana Babić-Višnjić i Silvija Šesto
 • Nini Vađić za tekst u knjizi „Crvena jabučica“, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb, 2015., urednice: Snježana Babić-Višnjić i Silvija Šesto
 • Bojani Meandžiji za roman „Trči!Ne čekaj me…“, Alfa d.d., Zagreb, 2015 g., urednik: Božidar Petrač
 • Margareti Peršić za ilustraciju u knjizi „Srce na štapu“, Semafora d.o.o., Zagreb, 2015., urednica: Branka Vidović
 • Mingsheng Piju za ilustracije u knjizi „Zimska potraga“, Miroslava Kirina i „Kako se spasio Wang-Fo“ Mala zvona d.o.o., Zagreb, 2015, urednice: Sanja Lovrenčić i Lidija Dujić
 • Tomici Šćavini za tekst u knjizi „Krotitelj oblaka“, Sipar d.o.o., Zagreb, 2015, urednik: Dubravko Marijanović
 • Tomislavu Tomiću za ilustracije u knjizi „Krotitelj oblaka“, Sipar d.o.o., Zagreb, 2015, urednik: Dubravko Marijanović
 • Sipar nakladi d.o.o. Zagreb za uređivanje i objavljivanje slikovnica u Biblioteci Čudovište

* * *

Prijedlog dobitnika nagrada, posebnog priznanja i pohvala Nagrade „Grigor Vitez” za 2015. godinu donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu: Manuela Vladić Maštruko, akademska slikarica, predsjednica Povjerenstva, Ana Đokić Pongrašić, književnica, dopredsjednica Povjerenstva, prof. dr.sc. Pavao Pavličić, književnik, Hela Čičko, knjižničarska savjetnica, Branko Vujanović, likovni umjetnik, Snježana Krpes, prof. dipl. komparatist, tajnica Nagrade i Marina Žilić, mag. komparativne književnosti, koordinatorica Nagrade.        

Knjige objavljene u 2015. godini kandidirali su sljedeći izdavači i autori: ALFA, Zagreb, ALGORITAM, Zagreb, ARTUR  j.d.o.o., Split, BIAKOVA d.o.o. Zagreb, Sanja Čižić, vlastita naklada, DND SLATINA, DRUŠTVO HRVATSKIH KNJIŽEVNIKA HERCEG-BOSNE, Mostar i GRAL, Široki brijeg, EVENIO d.o.o., Varaždin, FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST, Zagreb, FUNDITUS d.o.o. Zagreb, HRVATSKO DRUŠTVO KNJIŽEVNIKA ZA DJECU I MLADE, Zagreb, IGUBUKA d.o.o. Zagreb, LUKOM d.o.o. Zagreb, MALA ZVONA, Zagreb, MATICA HRVATSKA SISAK, MOZAIK KNJIGA d.o.o, Zagreb, NAKLADA NIKA, Zagreb, NAKLADA PANDA, Zagreb, PLANETOPIJA, Zagreb, SEMAFORA, Zagreb, SIPAR d.o.o, Zagreb, SLAGALICA, društvo za afirmiranje i promicanje knjiga i stripa, Zaton Veliki, SRAKA d.o.o., Kloštar Ivanić, ŠKOLSKA KNJIGA d.d., Zagreb, UMJETNIČKA ORGANIZACIJA KOMOČ KORUNA, Ližnjan, UREDNIK d.o.o. Zagreb.

 (Sve informacije o Nagradi, možete dobiti u Savezu društava Naša djeca Hrvatske, na telefone: 01/ 49 22 959; 49 22 957 ili na e-mail: info@savez-dnd.hr)

Savez društava Naša djeca Hrvatske osnovao je i po prvi put dodijelio godišnju Nagradu “Grigor Vitez” 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje književne produkcije za djecu i mlade. Nagrada se sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Nagradom „Grigor Vitez“ dosad je nagrađeno više od 80 domaćih književnika i ilustratora u preko 120 knjiga za djecu i mlade. Osim Nagrade, dodjeljuju se i posebna priznanja, kao što je „Zlatna ptica“ za višestruke dobitnike Nagrade „Grigor Vitez“ te Pohvale urednicima, nakladnicima i autorima. Najstarijom  Nagradom za dječju književnost u Hrvatskoj potiče se kvalitetna knjiga za djecu te autori i izdavači koji stvaraju i objavljuju knjige za djecu i mlade, obogaćujući nacionalnu književnu i likovnu umjetnost.

Pozivamo Vas da svojim dolaskom uveličate svečanu dodjelu Nagrade Grigor Vitez u srijedu, 30. ožujka 2016. godine u 18 sati, u Zagrebačkom kazalištu lutaka, a pozivnicu možete preuzeti na linku.