Blog

PREDSTAVLJEN PROJEKT OTROCI IN MLADI NE PRIZNAJO MEJA / DJECA I MLADI NE PRIZNAJU GRANICE

Savez društava Naša djeca Hrvatske je 14. srpnja 2011. u Hotelu International organizirao svečano predstavljanje projekta: Otroci in mladi ne priznajo meja/Djeca i mladi ne priznaju granice koji Savez provodi u suradnji s partnerima iz Zveza prijateljev mladine Slovenije, Zveza prijateljev mladine Maribor i Društva Naša djeca Varaždin.

djeca_i_mladi__32 Sudionike svečanosti je u ime vodećeg partnera Saveza DND, pozdravila predsjednica Saveza, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, istaknuvši dugogodišnji i značajan rad Saveza i osnovnih Društava Naša djeca na području dječjih prava i slobodnog vremena djece. „Od samih svojih početaka u programima Saveza se prepoznaje inovativnost i kreativnost rada za s djecom i za djecu koje ne poznaju granice. Zato ovaj EU projekt za sve nas predstavlja novo iskustvo i izazov kojemu se radujemo i kroz koji želimo jačati i napredovati.”, istaknula je prof. Salihagić Kadić.

 

prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić,

predsjednica Saveza DND-a Hrvatske

Ispred slovenske krovne udruge Zveze prijateljev mladine Slovenije, obratila se je Petra Zega, stručna suradnica Zveze koja je sa zadovoljstvom istaknula sudjelovanje svoje udruge i svih slovenskih partnera i korisnika u ovom projektu.

djeca_i_mladi_01

Petra Zega, stručna suradnica Zveze prijateljev mladine Slovenije

 Na predstavljanju projekta bili su korisnici iz 20 Društava Naša iz Delnica, Dugog Sela, Čakovca, Fažane, Krapine, Križa, Malog Lošinja, Ogulina, Opatije, Pazina, Poreča, Preloga, Pule, Ravne Gore, Rečice-Zamršje, Tuhelja, Varaždina, Vraždinskih Toplica, Zaboka i Zagreba-Maksimir koja će zajedno s 19 Zveza prijatelje mladine iz Slovenije biti korisnici u projektu.

djeca_i_mladi_03

Projekt se sufinancira u okviru Operativnog programa Instrumenta pretpristupne pomoći  Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. godine, a udio javnog sufinanciranja za hrvatske partnere osigurano je iz sredstava Ureda za udruge RH, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Grada Varaždina.

djeca_i_mladi__56 djeca_i_mladi__71 djeca_i_mladi__68

Posebnosti Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. je predstavila Viktorija Rončević ispred Zajedničkog tehničkog tajništva istaknuvši da je u proljeće u pripremi treći javni poziv za prijavu projekat za koji se očekuje veliki interes i broj prijava od strane organizacija civilnog društva, gradova i općina te agencija za regionalni razvoj.

djeca_i_mladi__39

Viktorija Rončević, Zajedničko tehničko tajništvo

Voditeljica projekta Snježana Krpes je predstavila glavne ciljeve i aktivnosti projekta kojim će se doprinijeti društvenoj integraciji djece i mladih na pograničnom području. Projekt će se realizirati kroz sljedeće aktivnosti: 1. Istraživanje stereotipa i predrasuda djece prema drugim nacionalnim skupinama, 2. Kampanja za smanjenje predrasuda i stereotipa „Sto ljudi, sto ćudi“ s nizom radionica za djecu i mlade na temu antidiskriminacije i uvažavanja različitosti, 3. Kamp za djecu i voditelje iz Dječjih vijeća i Otroških parlamentov, 4. Revija jednominutnog filma na temu „Život uz granicu“ u Zaboku i 5. Dječji glazbeni festival u Varaždinu.

djeca_i_mladi_05

Projektni tim svih partnera

U aktivnosti se planira ukupno uključiti oko 5000 djece iz Društava Naša djeca i Zveza prijateljev mladine, preko 170 odraslih voditelja i mentora, 60-ak likovnih i filmskih umjetnika, veći broj volontera i stručnih suradnika svih partnera, kao i lokalne zajednice iz Slovenije i Hrvatske. Sve aktivnosti služit će za prijenos znanja, informacija, iskustava i primjera dobre prakse djece i voditelja/ica iz DND i ZPM na teme antidiskriminacije, dječjih prava, dječje participacije te prekogranične kulturalne suradnje.

62___bo_idar_rau_l__tajnik_zpmm

Osim Zveze prijateljev mladine Slovenije, rad svojih udruga, predstavili su tajnik Zveze prijateljev mladine Maribor, gospodin Božidar Raušl te savjetnik Dječjeg gradskog vijeća Varaždin, Leon Žganec-Brajša. Zapažen je bio nastup Rok Tita Tomazina iz Otroškega parlamenta koji je u ime svojih vršnjaka iz Slovenije istaknuo da su upravo djeca i mladi ti, koji za razliku od odraslih, ne stvaraju međusobne granice. Poruke tolerancije, prihvaćanja različitosti i ljubavi prenijela je i savjetnica Dječjeg vijeća iz Varaždina, Irma Dragičević vokalnom izvedbom „Mi trebamo ljubav“.

 Božidar Raušl, tajnik ZPMM

Svečano predstavljanje projekta za slovenske korisnike priprema se za 25. kolovoza u Ljubljani.

djeca_i_mladi_04