Blog

PREDSTAVNICE SAVEZA DND HRVATSKE SUDJELOVALE NA PRIGODNOJ MANIFESTACIJI POVODOM DANA EUROPSKE TERITORIJALNE SURADNJE

Proslava Dana europske teritorijalne suradnje održana je 19. rujna 2014. u Jastrebarskom u obnovljenom dvorcu Erdödy i na njoj su sudjelovale predstavnice Saveza, Snježana Krpes, programsko-organizacijska savjetnica i voditeljica međunarodnog projekta Djeca i mladi ne priznaju granice, i Vlasta Nejašmić, savjetnica za prikupljanje sredstava i EU programe.

Dan europske teritorijalne suradnje obilježava se u više zemalja Europske unije u tjednima oko 21. rujna. Na prigodnoj manifestaciji u sklopu Programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. predstavljeni su neki od sufinanciranih projekata Programa i razmotrene daljnje mogućnosti sudjelovanja u novom financijskom razdoblju 2014.–2020.

Europska teritorijalna suradnja (ETS) obuhvaća projekte na razini zajednice koji povezuju ljude u Sjevernoj Irskoj i pograničnoj regiji Irske, sve do zajedničkih aktivnosti zajednica u primjerice Austriji i Sloveniji te širih prometnih i okolišnih strategija koje spajaju države članice i regije, kao što je Balkan. Već drugu godinu zaredom održava se više od 100 događanja u 30 zemalja kako bi se podigla svijest o pozitivnom učinku suradnje u okviru regionalne politike EU-a.

Predstavnice Saveza i projektni partneri iz Slovenije (Zveza prijateljev mladine Slovenije i Zveza prijateljev mladine Maribor) susreli su se na ovoj manifestaciji i prisjetili se uspješnog zajedničkog hrvatsko-slovenskog projekta Djeca i mladi ne priznaju granice.

Ovim putem čestitamo svim dosadašnjim i budućim partnerima kao i sudionicima ove manifestacije Dan europske teritorijalne suradnje i nadamo se da će biti još puno projekata koji povezuju različite zajednice i države.