Blog

NAJAVA KONFERENCIJE „DIJETE U GRADU“, ODENSE 29.9. – 01.10. 2014.

Nakon konferencije u Zagrebu (2012.) u organizaciji Europske mreže gradova prijatelja djece i Europske zaklade „Dijete u gradu“ te uz pokroviteljstvo Grada  Odense u Danskoj od 29.9. do 1.10.2014. održat će se sedma po redu međunarodna konferencije „Dijete u gradu“.

Teme ovogodišnje Konferencije su:

–          Sudjelovanje, uključivanje i suradnja djece – pogotovo isključene djece i mladih koji trebaju podršku. Kako možemo graditi mostove između djece, roditelja i stručnjaka za stvaranje usluga koje će više uključivati i bolju komunikaciju djece i mladih s urbanim okružjem.

–          Dobrobit djece i učinci recesije – koji su učinci gospodarske recesije na dječja prava, zdravlje, životne šanse? Koji je utjecaj djece da se u vremenima recesije odlučuje o prioritetima javne potrošnje.

–          Igra, mobilnost i dječja kultura – kako možemo najbolje odgovoriti odredbama Odbora UN-a o pravu djeteta na igru, rekreaciju i kulturni život djece? Kako se lokalne vlasti mogu boriti protiv komercijalizacije koja je prisutna u dječjem životu, promovirajući veću mobilnost djece, stvarajući i osmišljavajući mogućnosti za kreativno-fizičke aktivnosti i pristup djetetu svijetu prirode.

Konferencija će kao i do sad biti dobra prilika za razmjenu znanja i iskustava sudionika. Mreža raznoraznih stručnjaka,znanstvenika i akademika radit će na tome da gradovi postanu bolje mjesto za život djece i mladih.

„Child in the City Conference“ 2014. nudi međunarodne forume, prezentacije vodećih svjetskih stručnjaka iz raznoraznih polja, prikaz opreme za igranje, raznoraznih izleta i obilazaka na kojima će se govoriti o ključnim temama dječje participacije i njihovog prava na igru i na slobodne aktivnosti.

Ispred Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“sudjelovat će predsjednica Središnjeg KO-a, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić s temom: „Petnaest godina aktivne dječje participacije u hrvatskom programu „Gradovi i općine – prijatelji djece“, zatim članovi: prof. dr. sc. Josip Grgurić s izlaganjem „ Sudjelovanje djece i roditelja u donošenju odluka za vrijeme hospitalizacije“  i mr. sc. Giovana Armano s primjerima iz prakse Naj-akcija za ranjive skupine djece. Svoja vrijedna iskustva iz hrvatskih gradova prijatelja djece na konferenciji će predstaviti i koordinatorice Akcije iz Opatije (Sanja Škorić i Ana Kola), Pule (Elena Puh Belci) i Zagreba (mr. sc. Katarina Milković).

Više o konferenciji možete potražiti na: http://www.childinthecity.com/

ENCFC (European Network of Child Friendly Cities/Europska mreža gradova prijatelja djece) smatra da je aktivno sudjelovanje djece i mladih jedan od velikih izazova pokreta gradova prijatelja djece. Odense, grad domaćin je veliki zagovornik pokreta „Grad prijatelj djece“ te je 2009. usvojio svoju vlastitu verziju programa za grad „Igrati se znači živjeti“. Gradsko Vijeće ima plan mjera za provedbu sa snažnim naglaskom na stvaranju urbanog okoliša koji potiče djecu na učenje i igru u bliskom im okruženju. Najnovija inicijativa grada je uzbudljiva ruta za igranje koja se proteže od gradske rijeke pa sve do centra grada. Ova ideja je prva takve vrste u svijetu i gradske vlasti je planiraju učiniti. prepoznatljivim gradskim brendom. Ugodno okruženje, koje nudi igru i zabavu ne samo za stanovnike, već i za turiste i sve posjetitelje.