Blog

PRESTIŽNI „GRIGOR VITEZ“ DODIJELJEN ZA DJEČJU KNJIŽEVNOST I ILUSTRACIJU U 2015.

Savez društava Naša djeca Hrvatske, osnivač i organizator najstarije dječje književne Nagrade u Hrvatskoj, i ove je godine uručio prestižnu 48. nagradu „Grigor Vitez“ za najbolja ostvarenja u dječjoj književnosti i ilustraciji u 2015. godini.

Svečana dodjela Nagrade održana je 30. ožujka 2016. godine u Zagrebačkom kazalištu lutaka, Trg kralja Tomislava 19 u 18.00 sati.

Iz velike konkurencije od ukupno 79 knjiga iz produkcije 26 nakladnika u 2015. godini prestižnu Nagradu „Grigor Vitez“ dobili su: Snježana Babić-Višnjić za književni tekst za djecu u knjizi „Krugovi na vodi“, Rosie Kugli za književni tekst za mladež u knjizi „Nisam ti rekla…“, Ivana Guljašević za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama „Nosorogov oglas“i „Drveni neboderi“ i Dražen Jerabek za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici „Tajna“.

Posebno priznanje Nagrade „Grigor Vitez“ dodijeljeno je prof. Ranki Javor, knjižničarskoj savjetnici,  za ukupan doprinos u promicanju hrvatske dječje knjige u Hrvatskoj i u svijetu.

Pohvale Nagrade „Grigor Vitez“ za 2015. uručene su:  Ani Jakić Divković za ilustracije u knjizi „Mica Skupljačica perja“, Ljubomiru Grgoriniću Rađenu, Nataliji Grgorinić i Ognjenu Rađenu za dijalektalnu poeziju u knjizi „Škura, škura boška“, Ani Kadoić za ilustracije u knjizi „Crvena jabučica“, Nini Vađić za tekst u knjizi „Crvena jabučica“, Bojani Meandžiji za roman „Trči! Ne čekaj me…“, Margareti Peršić za ilustraciju u knjizi „Srce na štapu“, Mingsheng Piju za ilustracije u knjizi „Zimska potraga“, Tomici Šćavini za tekst u knjizi „Krotitelj oblaka“, Tomislavu Tomiću za ilustracije u knjizi „Krotitelj oblaka“ i Sipar nakladi d.o.o. Zagreb za uređivanje i objavljivanje slikovnica u Biblioteci Čudovišta.

Srebrna ptica Nagrade „Grigor Vitez“ uručena je prof.dr.sc. Aidi Salihagić Kadić, predsjednici Saveza društava Naša  djeca Hrvatske za dvadesetogodišnji volonterski doprinos u promicanju i realizaciji Nagrade „Grigor Vitez“.

Svečani program vodila je gđa. Karmela Vukov Colić, a u umjetničkom dijelu programa sudjelovale su:  Auguste – kantautorski duo Ivana Lulić i Gordana Marković, Mladi glazbeni umjetnici u Matici hrvatskoj i to Ivo Tikvica (klarinet) i Jurica Mrčela (violončelo), Dramski studio Centra mladih Ribnjak te Petra Anjoš, OŠ „Grigor Vitez“, Sv. Ivan Žabno.

Pokrovitelji Nagrade su Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo znanosti,  obrazovanja i sporta RH, Grad Zagreb i Zagrebačko kazalište lutaka. Svečanost podupiru sponzori:  Jamnica d.d., Restoran i slastičarnica „Ivek i Marek“, Slastice „Andrić“, Slastičarnica „Vincek“, Pekarna „Stil“ i Slastičarnica „Zagreb“.

Savez društava Naša djeca Hrvatske osnovao je i po prvi put dodijelio godišnju Nagradu “Grigor Vitez” 1967. godine. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, diplome i statue „Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Nagradom „Grigor Vitez“ dosad je nagrađeno više od 80 domaćih književnika i ilustratora u preko 120 knjiga za djecu i mlade.

Službeno obrazloženje Nagrade „Grigor Vitez“ za 2015. godinu možete pronaći ovdje.