Blog

PRESTIŽNO ČLANSTVO DND SISAK U SAVEZU UDRUGA ECHDO

Projekt „Za mala hrabra srca“ koji je započeo 2008. i traje i nadalje uz članove Društva Naša djeca Sisak i Dječjeg foruma Happy kids OŠ Galdovo prerastao je u predivnu inicijativu djeca –djeci. Neposrednost, iskrenost i radost članova u konačnici je otvorila vrata prema EU članstvu DND Sisak u ECHDO (European Congenital Heart Disease Organisation works for Congenital Heart Disease). I ovu kao i sve naše ostale brojne aktivnosti podržali su gradonačelnik Grada Siska, gospodin Dinko Pintarić, građani grada Siska kao i ostali građani, udruge i ustanove iz Hrvatske.

Zamolba za članstvo DND Sisak podrazumijevala je mnoge provedene aktivnosti namijenjene populaciji djece s prirođenom srčanom greškom, a koje su prepoznate kao primjer dobre prakse uz veliko uvažavanje vrijednosti participacije djece u zajednici. Zbog velike važnosti tih aktivnosti na korist djece, od 19. travnja 2013. DND Sisak službeno je postao članom ECHDO.

ECHDO je savez udruga na području Europske unije s ciljem okupljanja udruga koje organiziraju različite aktivnosti namijenjene osobama svih dobnih skupina s oboljenjem srca. ECHDO okuplja 35 udruga iz 28 zemalja Europe, većinom s područja EU.

Djeca s ovim oboljenjem često su zaboravljena od strane sustava što otežava ostvarivanje njihovih prava. To je izrazito problematično jer se nerijetko radi o djeci koja imaju mnoga ograničenja. Našim aktivnostima na više različitih razina doprinijeli smo kvaliteti življenja djece s prirođenom srčanom greškom (prikupljanjem pomoći pri opremanju odjela Pedijatrijske kardiologije pri KBC Zagreb i Klinike za pedijatriju, financijskim potporama za roditelje djece sa PSG koje je očekivao operativni zahvat na srcu djeteta, skupljanjem sredstava za potrebnu aparaturu, pružanjem posredne i neposredne pomoći socijalno-ugroženoj djeci sa PSG, savjetovanjem i potporom roditeljima djeteta sa PSG – posebno u vrijeme neposredno nakon rođenja djeteta, darivanjem malih pacijenta na bolničkom liječenju na Odjelu pedijatrijske klinike KBC-a Rebro i Klinike za pedijatriju, organiziranjem stručnog predavanja o djeci sa PSG za roditelje, članove udruga i stručne djelatnike).

Prema Protokolu za članstvo našu su zamolbu za članstvo, uz cjelovitu prikaz aktivnosti, prezentirali su članovi Upravnog odbora ECHDO 23. ožujka 2013. u Kölnu (Njemačka) ostalim članovima Skupštine ECHDO. Naša je zamolba prihvaćena te smo od 19. travnja 2013. službeno postali punopravni članovi ECHDO. Brojne aktivnosti započete 2008. traju i  danas, a namijenjene su djeci sa prirođenom srčanom greškom s područja RH. Naša suradnja i preko granica našeg grada i županije promijenila je živote mnoge djece s prirođenom srčanom greškom. Put do članstva u ECHDO bio je dug i zahtijevan, ali u konačnici ovo članstvo je rezultat doprinosa djece i građana grada Siska humanim inicijativama za dobrobit bolesne djece.

Kronologija aktivnosti:

– 2008-2011. pomoć u opremanju odjela Pedijatrijske kardiologije Klinike za pedijatriju KBC Zagreb

– 2008-2013. kontinuirana podrška i savjetovanje roditelja djece s PSG s područja grada Siska i županije

– 2009. financijska potpora roditeljima djece sa PSG za troškove liječenja djece: realizirano za osmero djece s područja 5 županija u RH

– 2010-2011. prikupljanje novčanih sredstava za UZV aparat za fetalnu ehokardiografiju i uzv srca djeteta – od prikupljenih donacija kupljeni su dijelovi za postojeće aparate do nabavke novog

– 2008-2012 akcija „Ruke dobrote za zdravlje“ i „Bebina škrinjica“ – pomoć djeci sa PSG s područja grada

– 2012. „Anđeli na Badnjak u bolnici“ – darivanje djece slatkišima i anđelima koji su posvećeni blagoslovom fra Zvjezdana Linića za djecu OB dr. I. Pedišić i KBC Zagreb, Klinika za pedijatriju, Odjel pedijatrijske kardiologije i JIL

– 2013. (13.2.2013.) Stručno predavanje „Kronično bolesno dijete – dijete sa PSG kojem je nazočila 201 osoba (roditelji djece s PSG, stručni djelatnici predškolskih ustanova i osnovnih škola, zdravstveni djelatnici, djelatnici u sustavu socijalne skrbi, učenici Obrtničke škole – zdravstveno usmjerenje, djelatnici MUP-a, članovi udruga s područja grada Siska, studenti VUŠ Petrinja i ERF –Zagreb)

Grad Sisak koji je dobio prestižan naziv „prijatelja djece“ i nadalje ga opravdava i potvrđujeVelika je čast i zadovoljstvo da je ime našeg grada u ovoj međunarodnoj organizaciji te da su aktivnosti s djecom i za djecu sa prirođenom srčanom greškom prepoznate kao predivan model prakse u odnosu djeca–djeci i rijetkost u EU s obzirom na to da većinu aktivnosti za djecu sa PSG u EU provode odrasle osobe. Sretni smo jer je Sisak iznova pokazao da unatoč nedaćama i nadalje „diše“ i da nije izgubljen grad.

Predsjednica DND Sisak: Renata Fridrih, prof. defektolog – logoped.

echdo_header