Blog

PRIDRUŽITE SE PRIKUPLJANJU USPOMENA GENERACIJA DJECE

Savez društava “Naša djeca” započinje obilježavanje 70 godina brige za djecu

Od danas započinjemo prikupljati foto-uspomene desetaka tisuća djece koja su sudjelovala u programima i aktivnostima u Društvima “Naša djeca” od Dubrovnika do Vukovara od 1950. godine do danas. Savez društava “Naša djeca” Hrvatske je najstarija i najveća domaća organizacija za djecu, koja ove godine obilježava 70 godina djelovanja, pod pokroviteljstvom Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Tu visoku obljetnicu započinjemo otvaranjem Albuma zajedničkih uspomena i prikupljanjem fotografija generacija djece čije su odrastanje obilježile neke od najpoznatijih aktivnosti Društava “Naša djeca”, poput ljetovanja i učenja plivanja, poticanja dječjeg stvaralaštva i prvih scenskih nastupa, posjeta dječjem kinu ili posjeta vrtiću na kotačima. Prikupljene fotografije će se objavljivati na Instagram profilu Društva „Naša djeca“ Hrvatske. Stoga, prekopajmo naše ormare, pregledajmo ladice, pretresimo džepove, vratimo se u prošlost i podsjetimo se kako je to bilo biti dijete. Podijelimo svoje uspomene, nezaboravne slike djetinjstva sa cijelim svijetom.

Pridružite se ovom jedinstvenom dječjem albumu i pošaljite nam mailom svoje fotografije s kratkim opisom (vrijeme, lokacija, aktivnost), a mi ćemo ih ”zalijepiti” na mjesto na kojem ćemo svi uživati u njima: https://www.instagram.com/dndhrvatska/
Što nas je više, to će i album biti bogatiji. Zato pozovite nekadašnju i sadašnju djecu iz svog mjesta da pošalju svoje fotografije ili ih sami objave na svom Instagram profilu uz hashtag  #dnduspomene #70godinadnd

Među prvima su svoje uspomene na Društvo „Naša djeca“ podijelili i mladi nagrađivani glazbenici J.R. August i Zsa Zsa čije je glazbeno odrastanje vezano uz dječje zborsko pjevanje u Zaboku i Varaždinu.

“Iskustvo odrastanja u Društvu „Naša djeca“, odnosno dječjem zboru Zabočki mališani bilo je nezaboravno! I danas mi, s vremena na vrijeme, pred oči dođu slike i kratki isječci koje sam spremio na sigurno u svom sjećanju. To su uvijek slike s proba, slike naših druženja, pjevanja i putovanja po državi. Sjećam se gostovanja i koncerata od Osijeka i Varaždina do Poreča i Dubrovnika. Jako sam sretan što je moje djetinjstvo bilo obogaćeno i poglavljem pjevanja u zboru. Pjevati i svirati s drugima je za mene oduvijek bila najljepša stvar, a Zabočki mališani su u mom slučaju bili točka od koje je sve krenulo. Veliko hvala Željki Završki i Jasenki Borovčak na usmjerenju, savjetima i pomoći, ali i svim nekadašnjim Mališanima na druženju i prijateljstvu!”, poručio je ovom prilikom J.R. August.

 

 

„Mali slavuji i cijela ekipa iz DND-a je bila i zauvijek ostala moja velika obitelj uz koju sam odrastala na sve moguće načine. Od prvog nastupa, razbijanja treme, čvrstih prijateljstava, putovanja diljem Hrvatske na razne smotre, velike i male nastupe… Nikad ne bih mijenjala to iskustvo i to predivno djetinjstvo s mojim curkama pjevačicama, tetom Zdenkom koja nam je bila poput mame, ne samo učiteljica pjevanja te svim ostalim djelatnicima DND-a s kojima smo proveli i ljeta u odmaralištu na Rabu (gdje sam prvi put proplivala!) i sve ostale vesele aktivnosti i blagdane kroz godinu za koje je uvijek bila organizirana prigodna priredba, svaka od njih posebna i urezana u sjećanje. Zato ovom prilikom želim svakog roditelja koji ovo čita motivirati da svoje dijete odvede u DND, samo da vidi, da udahne tu energiju, kao što je mene mama odvela na prvi sat pjevanja.“, pozvala je pjevačica Zsa Zsa ovom prigodom djecu i roditelje.

 

Od pomoći djeci nakon Drugog Svjetskog rata, vizionarskih i inovativnih programa u području izvanškolskih odgojno-obrazovnih aktivnosti do sudjelovanja u izradi i zagovaranju Konvencije o pravima djeteta i humanitarnog djelovanja u kriznim situacijama, Društvo „Naša djeca“ utjecalo je na poboljšanje života brojnih generacija djece u Hrvatskoj. Na području naše zemlje trenutačno djeluje 98 aktivnih Društava „Naša djeca“ u kojima radi 4 000 volontera za djecu i s djecom. Godišnje, u programima Društava „Naša djeca“ sudjeluje oko 10 000 djece.