Blog

„NE TREBAM NASILNIKA, TREBAM PRIJATELJA“ SAVEZ DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE PROVODI PROJEKT „STO LJUDI, STO ĆUDI“

Ako djecu educiramo za razbijanje predrasuda i stereotipa prema svojim vršnjacima, za mir i nenasilno rješavanje sukoba te ih usmjeravamo kreativnim, preventivnim i strukturiranim sadržajima, djeca će u svojim vršnjacima umjesto svađa i sukoba pronalaziti prijatelje i suradnike.

 S tim ciljem Savez društava Naša djeca Hrvatske u partnerstvu s tri osnovne škole: OŠ Kuršanec (Čakovec), OŠ Ivane Brlić-Mažuranić (Ogulin) te OŠ Eugena Kumičića (Slatina) i  u suradnji s Društvima Naša djeca provodi projekt  „100 ljudi, 100 ćudi“ koji je odobren od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u okviru Natječaja prevencija nasilja među djecom i mladima.

U okviru projekta provela se edukacija voditelja/mentora za radionica za djecu i mlade s nizom radionica za djecu i mlade na temu antidiskriminacije, stereotipa, predrasuda i uvažavanja različitosti i nenasilnog rješavanja sukoba kako bi se djecu osnažilo o važnosti prevencije nasilja.  Odgojem za mir i toleranciju izravno se radi na prevenciji nasilnog ponašanja među djecom i vršnjacima, posebice u školskom okružju. U školama koje sudjeluju  u projektu, postavili su se i  „sandučići“ u koje djeca, izložena nasilju  od strane svojih vršnjaka, mogu ostavljati anonimne poruke za odrasle koji im mogu pomoći u rješavanju tog problema.

Savez društava Naša djeca Hrvatske proširio je projekt  i na Facebook profil Savez on-line kampanjom  za djecu i mlade za najbolji slogan ili poruku protiv nasilja i netolerancije, a kriterij je bio broj „lajkova“. Osim tjednih slogana odabran je i najbolji slogan prema izboru posebnog povjerenstva Saveza DND.  U kampanji je sudjelovalo više od 150 osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz cijele Hrvatske koji su izrazili svoje mišljenje, bili kreativni, tolerantni i postali ambasadori mira i nenasilja među vršnjacima i u svojoj zajednici.  Evo samo neki od najoriginalnijih poruka i slogana pristiglih na natječaj za slogane „100 ljudi, 100 ćudi“:

“Djeco, ruku pružite i toleranciju skužite.” (Dječje vijeće Prelog)

„Jedina dopuštena borba je borba protiv nasilja. Zaustavimo nasilje ljubavlju.“  (Helena Bartaković)

„Ako jednom udariš,  ožiljak ostaje. Ali ako oprostiš, ožiljak se briše.“(Tina Bocić)

“S tolerancijom i bez tučnjave idemo u pobjede!”  (Novinarska grupa OŠ Sveti Križ Začretje)

„Živi život pun ljubavi i tolerancije, a ne nasilja i arogancije.“ (Natalija Ponjević)

„Ne trebam nasilnika, već prijatelja“ (Klara Ćosić, DF Kutina)

SAVEZ DND-a HRVATSKE:

Snježana Krpes, voditeljica projekta

01/ 49 22 959

info@savez-dnd.hr

O Savezu društava Naša djeca Hrvatske: od 1950. godine okuplja, potiče i pruža pomoć Društvima Naša djeca koja djeluju u gradovima i općinama diljem Hrvatske u akcijama i aktivnostima s djecom i za djecu. U Hrvatskoj djeluje 96 Društava Naša djeca koja rade na promociji i zagovaranju dječjih prava te pružaju pomoć i podršku djeci i roditeljima u razvoju i odgoju djece. Ove godine Savez obilježava 65. obljetnicu kontinuiranog rada. www.savez-dnd.hr; facebook Savez DND