Blog

GODIŠNJI IZVJEŠTAJ DND-a NAŠICE

Povodom svjetskog dana bolesnika(11.2.) bolesnu djecu u OB Našice-odjel pedijatrija posjetile su predsjednica Darija Vlajnić i članica IO Tanja Antolović. Bolesnu djecu počastili su voćem i bojankama.

Povorku Maškara organizirali su  za 22.2.2014. godine koja je išla kroz grad do Osnovne škole Dore Pejačević gdje je uslijedila primopredaja ključeva grada  i dječja zabava uz prigodan program.

Na poziv Hrvatske narodne knjižnice i čitaonice Našice sudjelovali su  u programu obilježavanja Dječje knjige 7.4.2014. u prostorijama Zavičajnog muzeja Našice. U programu su sudjelovali:  Dječji forum i Plesna skupina DND-a.

Po prvi puta obilježili su 29.4.2014. zajedno s Plesnim studijom Shine iz Osijeka Međunarodni dan plesa u OŠ kralja Tomislava.

Dana 29.svibnja 2014. godine održana je „Bolnica za medvjediće“ koja je, kao i prijašnjih godina, organizirana uz pomoć Međunarodne asocijacije studenata medicine EMSA – studenata Medicinskog fakulteta iz Osijeka, uz podršku gradonačelnika Krešimira Žagara. U bolnici su sudjelovali: polaznici Dječjeg vrtića Zvončić i prvi razredi OŠ kralja Tomislava,te mnogobrojna djeca koja ne polaze vrtić niti školu. U organizaciji ovog velikog projekta veliku pomoć su  dobili od udruge INFO koja nam je postavila i ustupila njihov šator i klupe. Sponzori-Grad Našice , Osječko-baranjska županija i OB Našice.

Završnu Objedinjenu priredbu povodom Dana obitelji i Dana grada u Domu kulture  2.lipnja 2014. izveli su članovi Društva Naša djeca Našice. Predstava pod nazivom „Priče s livade“ sastojala se od  dva igrokaza – „Mali princ“ i „Kako je cvijet upoznao svijet“  koje su izveli članovi dramske skupine i Dječjeg foruma uz zanimljiv ples  ritmičkih skupina. Voditeljice:Ružica Belunjak, Žanet Vukšić, Tanja Antolović, Suzana Kramarić,pozornicu uredila Martina Kapelac.

U velikom parku festival Slavonske šume održao se  6. rujna 2014. s početkom u 9:30. Svake godine ovu veliku manifestaciju podrže brojne udruge pa tako i Društvo Naša djeca Našice. Za svoje sugrađane i sve goste članice društva pekle su lepinje i kuhale čobanac, a za najmlađe pripremile su Sportske igre koje nisu bile održane zbog kiše.

U sklopu Dječjeg tjedna(6. do 12.listopada) članica DND-a Našice Klementina Pavić Žigić zajedno s knjižničarkama Marijom Buha i Silvijom Šokić posjetile su bolesnu djecu na Odjelu pedijatrije. Ravnateljica Knjižnice Blaža Pavlović-Radmanović izrazila je zadovoljstvo početkom suradnje s DND Našice i uručila je prigodne poklone.

Djeca Dječjeg foruma DND Našice su, zajedno s voditeljicom Ružicom Belunjak i predsjednicom DND-a Darijom Vlajnić, posjetila gradonačelnika Krešimira Žagara kako bi se upoznala s njegovim radom i prenijela mu svoje prijedloge, ideje i želje. Djeca su gradonačelnika počastila s pjesmom, a na dar su mu uručila crtež s porukama za njega i sve odrasle.

Kroz zanimljiv razgovor i ugodno druženje, gradonačelnik je doznao želje najmlađih sugrađana te ih je zauzvrat počastio slatkišima.

Predsjednica DND-a Našice Darija Vlajnić sudjelovala je u utorak  na Radio Našice s temama: Dječji tjedan,Smotra DND-a u Vinkovcima, Upisi u radionice, Nagradna igra Nivea i Savez DND-a Hrvatske.

U četvrtak u prostorijama DND-a održana je zanimljiva radionica na kojoj su članovi DND-a izrađivali i pisali poruke odraslima.

Tijekom prijepodnevnih sati u subotu na središnjem gradskom trgu obilježeni su Dani kruha uz blagoslov kruha i pekarskih proizvoda,a naši najmlađi sugrađani sudjelovali su i u radionici crtanja kredama po pločniku. Pokazana je cijela lepeza pekarskih proizvoda u suradnji sa sponzorima, pekarama Papuk, Čočaj, Saša, Viktorija, Blaža,Marijan, Urbarija ,te im se ovim putem zahvaljujemo.

Smotra dječjeg stvaralaštva  ove godine održana je u Vinkovcima- 18.10.2014.

Zadovoljni,sretni i puni utisaka vratili su  se sa 18. SMOTRE DJEČJEG STVARALAŠTVA DRUŠTAVA NAŠA DJECA HRVATSKE. Ponosni smo što smo mogli sudjelovati na ovoj smotri, pokazati svoj rad i prezentirati naš grad Našice. Bilo im je lijepo i zanimljivo, a mogu slobodno reći i vrlo korisno. Njihovo društvo predstavilo se igrokazom“ Kako je cvijet upoznao svijet“ kojeg su izveli članovi Dramske skupine pod vodstvom Žanet Vukšić i plesna skupina DND-a na temu „ Bumbarov let“ uz vodstvo Tanje Antolović.

-U našičkom hotelu Park održan humanitarni koncert 23.10.2014. godine pod nazivom „Budi mi prijatelj“- Pidžama party koji je za cilj imao prikupiti sredstva za pomoć pri opremanju Odjela pedijatrije Opće bolnice u Našicama.

Organizatori koncerta bili su Lions club Našice, Društvo Naša djeca Našice kao i Hrvatska narodna knjižnica i čitaonica Našice, a posjetitelje koncerta zabavljali su: ritmička skupina Društva naša djeca, mlade našičke pjevačke nade Anamaria Mrak i Andrea Granat, tamburaški sastav Pet tambura, te Igor Delač i Aura bend.

Sav skupljeni prihod  u obliku donacija (LCD televitor,CD plejer, Inhalator, DVD crtići, benkice, pidžamice i slikovnice ,)donirani su 2.12.2014. odjelu pedijatrije.

 Posebno treba istaknuti  –OSNIVANJE DJEČJEG GRADSKOG VIJEĆA GRADA NAŠICA.

Tijekom 2014. Koordinacijski odbor DGV u nekoliko navrata održalo je radni sastanak u dogovoru sa gradonačelnikom vezano za osnivanje DGV. Gradsko vijeće grada Našica 6.lipnja usvojio je prijedlog odluke o osnivanju DGV i utvrđen je prijedlog Statuta DGV.

Gradsko vijeće 10. srpnja 2014. Godine donosi odluku (na prijedlog DND-a Našice) o osnivanju DGV Grada Našica nakon čega su uslijedile 3 i 4 sjednica koordinacijskog odbora, na čelu s našom predsjednicom Darijom Vlajnić, na kojoj su rađeni  prijedlozi Plana rada i financijski plan koji je dostavljen Gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik raspisuje izbore za članove DGV za mandatno razdoblje 2014.-2016. te imenuje povjerenika DGV Marinu Lazar, mag.ped.

Za dan provedbe izbora određuje se utorak, 14.listopada 2014. Izbori su provedeni u tri škole (OŠ D.Pejačević,OŠ kralja Tomislava i OŠ I.B. Slovak),te je izabrano 17 vijećnica/ka.

Konstituirajuća sjednica Dječjeg  gradskog  vijeća Grada Našica održana je 29.10.2014. godine u Gradskoj vijećnici. Do izbora Dječjeg gradonačelnika sjednicu je vodila  povjerenica DGV  Marina Lazar. Za Dječju gradonačelnicu izabrana je Dora Hanižjar, a za zamjenika Florijan Ladnjak.

 -Natječaji u 2014. godini:

Osječko- baranjska županija-1000 kn-projekt Zaplešimo zajedno

Nivea-20,500,00 kn za projekt Mali kutak za igranje

Projekt DND-a Našice ”Mali kutak za igranje” jedan je od pet izabranih projekata u sklopu incijative ”Neka odrastanje bude dječja igra” koju je pokrenula NIVEA sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske.

Navedeni projekt NIVEA je podržala donacijom u iznosu od 20.500,00 kuna koji smo  iskoristili  za uređenje i opremanje prostora u kojima djeca provode svoje slobodno vrijeme kroz stvaralačke aktivnosti, druženje i igru, a koji se provode zahvaljujući trudu i naporima vrijednih volontera.

– Obilježavanje Sv. Nikole dana 5.12.2014. u Domu kulture- predstavom U noći Svetog Nikole. U predstavi sudjelovali: Dramska skupina-voditeljica Žanet Vukšić, Starija ritmička skupina- voditeljica Tanja Antolović, Mlađa ritmička skupina- voditeljica Maja Zec(Plesni studio „Shine“ Osijek),Dječji forum- voditeljica Ružica Belunjak, za razglas zadužen Nikola Ivković,a pozornicu uredila i osmislila Martina Kapelac.

Darovali su 770 poklon paketića uz financiranje  Mjesnog  odbora i Grada Našica.

-Kićenje jelki u Gradskoj upravi – četvrtak.11.12.2014. u 17 sati. Ukrase su izradili   članovi Dječjeg foruma i voditeljica Ružica Belunjak.