Blog

AKTIVNOSTI I RAZNA DOGAĐANJA U GRADU ČAKOVCU

“DAN ZDRAVOG OSMIJEHA U ČAKOVCU”

Hrvatsko društvo za dječju preventivnu stomatologiju i  Društvo „Naša djeca“ Čakovec  obilježili su 20. ožujka Svjetski dan oralnog zdravlja kroz niz različitih aktivnosti i događanja.

Već desetu godinu zaredom događaj je najmasovniji u Čakovcu poznat kao DAN ZDRAVOG OSMIJEHA u koji su  uključeni svi vrtići grada Čakovca i okolice, te učenici osnovnih škola

I ove su godine stomatolozi Međimurja, na inicijativu Hrvatskog stomatološkog društva u organizaciji mr.sc. Tanje Rosić, dr.med.dent, te Gordane Šoltić Siladi predsjednice Društva ‘ Naša djeca’ Čakovec uz veliku podršku Međimurske županije i Grada Čakovca proveli akciju Dan zdravog osmijeha.

Cilj ove akcije je ukazati javnosti  važnost   čuvanja oralnog zdravlja, prevencije karijesa i parodontnih bolesti, te redovitog odlaženja stomatologu.

Stanje oralnog zdravlja još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini, pa je nužno sustavno provoditi preventivne mjere među kojima iznimnu važnost ima edukacija .

Jubilarni deseti  „Dan zdravog osmijeha“ započeo je 20. ožujka predstavom kazališta Scena Gorica,  „ Hlapić i strašni bub“ koja se održala u 10 sati u Centru za kulturu u Čakovcu za polaznike vrtića i škola. Isti dan u Zgradi Sheier u 17 sati održala se svečana podjela zahvalnica za sve one koji podržavaju ovu akciju, te aktivno sudjeluju u njoj. Posebni gost svečanosti bio je prof. dr. sc. Hrvoje Jurić, predstojnik Zavoda za dječju i preventivnu stomatologiju na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Hrvatskog društva za dječju i preventivnu stomatologiju. Tom prigodom otvorena je i izložba fotografija sa svih događaja unatrag deset godina.

21. 03.2015. u subotu od 10 sati u centru Čakovca odvijao se bogat program u kojem su sudjelovala djeca polaznici Dječjeg vrtića Čakovec, Žibeki, Bambi i Vrapčić, „Teuta“, „Čakovečke mažoretkinje“, „Vivona“, „Livi“, Vinka Siladi, a posebni gosti su bili Mirko Švenda – Žiga, Igor Baksa i dobitnici Porina „Gretta“. Voditeljice programa bile su Suzana Kovač i Sanja Vincetić.

Uz program organizirane su i radionice „Medvjedić kod stomatologa“  koje su vodili stomatolozi Međimurja, te likovne radionice u čiju su se realizaciju uključile studentice Učiteljskog fakulteta, odsjek u Čakovcu.

“DAN OČEVA”

Povodom „Dana očeva“, 19.03.2015. Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu  i  Društvo „Naša djeca“ Čakovec organizirali su predavanje „Očinska uloga u ranom djetinjstvu“ Predavačica je bila Eleonora Glavina, prof psihologije.  Zanimljivom predavanju  prisustvovali  su roditelji i stručni odgojno – obrazovni djelatnici.

“I ŽIVOTINJE SU MOJI PRIJATELJI”

Društvo „Naša djeca“ Čakovec i Dječje vijeće grada Čakovca ove pedagoške godine na inicijativu dječjih vijećnika provode projekt  „I životinje su moji prijatelji“.   U ovaj projekt uključili su se i članovi  HGSS Čakovec  pročelnik Neven Putar sa psom Baltazarom i Miodrag Novosel.  Tako kroz radionice na otvorenom djeca i učenici upoznaju jednog od najcjenjenijih tragača u Evropi – psa Baltazara. Kroz demonstraciju Baltazarovih vještina djeca su naučila mnogo novoga o njegovim sposobnostima traženja nestalih osoba, ali i da pripada pasmini border collie i da ima međunarodnu IRO licencu.