Blog

PROGLAŠEN 89. DOBITNIK STATUSA “PRIJATELJ DJECE” – GRAD ZAPREŠIĆ

U Zagrebu je 5. prosinca 2022. godine održano svečano Savjetovanje programa „Gradovi i općine – prijatelji djece“ na kojem je dodijeljen 89. počasni status „Prijatelj djece“. Savjetovanje je otvorila predsjednica Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić koja je pozdravila okupljene i zahvalila svima na dolasku, te podsjetila na važnost ovog programa. Okupljenima se obratila i zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, gospođa Ana Dautović koja je istaknula važnost sudjelovanja djece u zajednici, a posebno participacija djece iz ranjivih skupina. Ispred Ureda pravobraniteljice za djecu obratila se savjetnica pravobraniteljice gospođa Davorka Osmak Franjić, te ispred Središnjeg ureda za demografiju i mlade gospođa Ivana Juričić.

Glavna tema ovogodišnjeg Savjetovanja bila je dječja participacija na lokalnoj, regionalnoj i europskoj razini, što je ujedno bila i tema panela koji je moderirala dr.sc. Arijana Mataga Tintor. Panel su otvorile gospođe Nada Plavšić Mijatović i dr.sc. Monika Begović iz Službe za politiku za djecu i obitelj Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koje su predstavile Nacionalni plan za djecu 2022. – 2026. te pojasnile na koji način će se Ministarstvo uključiti u provedbu mjera i koliko je financijskih sredstava osigurano za ove aktivnosti. O strateškom cilju 3. sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini i u školskim aktivnostima te o važnosti participacije u školama i uključivanju djece u procese donošenja odluka koja neće ostati samo na deklarativnoj razini upozorila je izv.prof.dr.sc. Ivana Borić. Voditeljica verificiranog programa „Dječjim sudjelovanjem za svijet po mjeri djeteta“ i dopredsjednica Saveza DND, Sanja Škorić je na primjeru Dječjeg vijeća Opatije pojasnila kako program Gradovi i općine – prijatelji djece može pomoći u unaprjeđenju dječje participacije na lokalnoj razini, a u kontekstu Nacionalnog plana.

U panelu su sudjelovala i djeca: Fran Rubeša, član 1. i 2. saziva NEF-a Hrvatske, Mediteranskog pokreta za dječju participaciju i zagovaratelj dječjih prava Child rights connect organizacije, Lejla Sinanović, vijećnica XIII. saziva Dječjeg vijeća Opatije i sudionica konferencije Dječje pravo na klimu, Francuska, Valeria Brajdić iz Bjelovara, članica NEF-a Hrvatske i Dječjeg vijeća te Lana Golubović, članica NEF-a Hrvatske, XIII. saziva Dječjeg vijeća i Dječjeg vijeća Eurochild. Na panelu su pričali o svojim iskustvima participacije na europskoj razini, konferencijama i susretima na kojima su sudjelovali kao članovi organizacija u koje su uključeni. Informacije o novoj metodologiji programa Gradovi i općine – prijatelji djece koju Savez DND razvija kroz projekt s Uredom UNICEF-a predstavile su izv.prof.dr.sc. Ivana Borić i dr.sc. Arijana Mataga Tintor. Panel je zaključen s kratkim predstavljanjem UNICEF-ove Studije o participaciji djece iz ranjivih skupina u Hrvatskoj i isticanjem poruke da je glas i mišljenje SVE djece jednako važno, a participacija PRAVO sve djece, a ne obveza.

U programu Savjetovanja je predstavljena i inicijativa programa za ljetovanje socijalno ranjivih skupina djece koju pokreće Savez DND. Ovu su inicijativu predstavile mr.sc. Katarina Milković, predsjednica programskog odbora Saveza za donacije i filantropiju i Manuela Maurović, voditeljica donacijskih kampanja pri Savezu, te gospođa Đurđica Dropuljić koja je sudionicima kroz vlastita iskustva u organizaciji ljetovanja za djecu prenijela važnost ovakve aktivnosti.

U nastavku Savjetovanja članice komisije: dr. Giovana Armano, mr.sc Katarina Milković i prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić dodijelile su pohvale i povelje za Naj-akcije kojih je ove godine bilo ukupno 50 prijavljenih. Pet najoriginalnijih Naj-akcija su u programu Savjetovanja predstavile predstavnice iz gradova i općina: Buzet je kroz video predstavio svoju naj-akciju „Bavul-Buzet, škrinjica društvenih igara“, Lovran – „Oči Lovrana“ koju je predstavila profesorica Nina Ivanović, Rovinj – „Kratki priručnik za opuštanje“ su predstavile autorica Mia Stupin i učenice Stella Šegvić i Tasha Kuharić, Zabok – „Vještičje igre“, koju je predstavila Sonja Borovčak, predsjednica DND Zabok i dopredsjednica Saveza DND te djeca iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba koja su predstavila naj-akciju „Hej sanjalice – humanitarni mjuzikl Prirodoslovne škole.“

Svečanost je završena proglašenjem novog Grada – prijatelja djece. Ove godine dobitnik statusa “Prijatelj djece” je grad Zaprešić, za koje je priznanje uručeno gradonačelniku grada Zaprešića, Željku Turku, pročelnici Sandri Sabol Valenčak i savjetnicama Višnji Poropat Vujnovac i Gordani Valeriji Funda. Obrazloženje komisije koja je bila u izvidu pročitala je članica komisije prim. Marija Hegeduš Jungvirth.

Savez DND ovim putem posebno zahvaljuje djeci koja su svojim nastupima uveličala svečanost,  iz područnog odjeljenja Glazbene škole Zlatka Balokovića Zaprešić: Luki i Marinu Miljaku te Tinu i Niki Štritof, kao i njihovim mentorima Ivanu Kurucu, Zoranu Miriću i Ediju Jaguštu, te djeci iz Prirodoslovne škole Vladimir Prelog iz Zagreba i njihovoj mentorici Goranki Lazić.

Zahvaljujemo i svim sudionicima i gostima Savjetovanja te hotelu Academia i voditeljici svečanosti, Doris Pinčić.

Foto: Mirko Cvjetko