Blog

PROGLAŠENI NOVI GRADOVI I OPĆINE PRIJATELJI DJECE NA SVEČANOSTI POVODOM OBILJEŽAVANJA 20 GODINA AKCIJE

U Zagrebu je u utorak, 19. studenog, održana svečanost povodom 20 godina akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” u organizaciji Saveza DND Hrvatske. Svečanost je otvorila predsjednica Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, a okupljene je u ime gradonačelnika pozdravio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, Marijana Šalinović ispred Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Svečanosti je nazočila i državna tajnica iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sanja Putica. Predstavljen je i film „20 godina nam je tek“ redatelja Marija Kovača u kojem su prikazani gradovi: Čakovec, Zabok, Ravna Gora, Pleternica, Petrinja, Opatija i Zagreb.

Na Savjetovanju je dječja vijećnica iz Opatije, Lucija Brajković predstavila istraživanje „Europa kakvu djeca žele“, a Ana Jantolek, mentorica Dječjeg vijeća Opatija predstavila je osnivanje „Nacionalne mreže Dječjih foruma pri Eurochild organizaciji (NEF)”.

Gradovima koji su prijavili svoje Naj-akcije u 2019. godini, a ove ih je godine bilo 55, dodijeljene su povelje i pohvale, a izabrane su i 3 naj-akcije u novim kategorijama, te je tako Grad Opatija dobio priznanje Naj,naj,naj – akcija za projekt „Putujemo u prošlost“, Grad Novska priznanje Naj,naj-akcija za projekt Novsky „Art and Science festival“ i Grad Čakovec priznanje Naj-akcija za projekt Festival medvjedića „Budi sretna priča jednog medvjedića“. Osim ovih naj-akcija, predstavljene su još tri, iz Dubrovnika „Različitost je naše bogatstvo – učimo se toleranciji i suradnji“, Rijeke „Pušenje: Krade ti dah!“ Obilježavanje Svjetskog dana nepušenja i Zagreba „Više hodati, manje voziti“.

Ove su godine status Prijatelj djece dobili gradovi Drniš, Sveta Nedjelja i Slatina, te općina Vižinada. Time je ova akcija postala bogatija za četiri lokalne sredine koje nose ovaj prestižni status, te je trenutno 75 Gradova i Općina – prijatelja djece.

Program svečanosti uljepšala su djeca svojim nastupima i oduševila prisutne, Zabočki mališani svojim izvedbama, „Himna dječjih prava“ i „Kraljica jabuka“, mažoretkinja Matea Juričić iz novoproglašenog Grada – prijatelja djece Svete Nedelje, Mali bubnjari iz OŠ Dubovac skladbom „POMPEII“ te Sara Azinović, učenica OŠ Eugena Kvaternika iz Velike Gorice s monologom „Ja sam Malala“. Ovim putem zahvaljujemo njihovim mentorima, Ivani Dubovečak, Matiji Milošiću, Jasenki Borovčak i Tamari Beljak.

Savez DND zahvaljuje i svim sudionicima na dolasku, gospođi Sandri Marković iz Starogradske vijećnice i turističkim vodičima Tempus Verbi.