Blog

PROGLAŠENJE NOVIH GRADOVA/OPĆINA – PRIJATELJA DJECE U HRVATSKOJ

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ u ponedjeljak 25.11.2013. s početkom u 10,30 sati, u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba (Ulica sv. Ćirila i Metoda 5) održat će se Savjetovanje akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“. Na Savjetovanju će se okupiti brojni predstavnici iz gradova i općina koji sudjeluju u Akciji te državnih, gradskih i općinskih tijela, ureda i ustanova te djece iz Dječjih vijeća koji provode i podupiru ovaj program u Hrvatskoj.

Ovu su Akciju 1999. godine pokrenule i vode je dvije udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku.

U zadnjih četrnaest godina program Gradovi i općine – prijatelji djece svojim aktivnostima doprinosi pozitivnim promjenama u korist djece, a lokalne uprave i samouprave, ustanove, institucije, udruge i pojedinci provedbom Akcije otvaraju nove prostore za međusobnu suradnju. U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 96 gradova i općina.

Na Savjetovanju će dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske, Sonja Borovčaki Karlo Škorić iz Dječjeg foruma Opatija predstaviti Nacrt prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u RH od 2013. do 2020. godine. Prof. dr. sc. Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije, upoznat će sudionike s ključnom ulogom lokalne zajednice u ostvarivanju prava djeteta dok će gospođa Tamara Tomažić Varga predstaviti novi projekt Ureda UNICEF-a za Hrvatsku „Djeca su naš najvažniji posao“ koji se provodi u suradnji s privatnim sektorom. I sudionici Akcije će govoriti o iskustvima iz svojih gradova i općina navodeći primjere kako je Akcija obogatila i oplemenila život djece u njihovim sredinama.

U svečanom dijelu Savjetovanja podijelit će se Povelje i Pohvale gradovima i općinama za najuspješnije Naj-akcije u 2013. godini. Ove godine prijavljeno je 44 naj-akcija iz 38 gradova i općina, a Povelje za uzorno provedene i originalne akcije za djecu dobilo je 16 gradova/općina.

Proglasit će se i novi dobitnici prestižnog naziva “Grad / Općina prijatelj djece” o kojima ćete uskoro saznati više.

Ovdje možete preuzeti pozivnicu-program Savjetovanja i najavu za medije.