Blog

JASTREBARSKO, MAČE, ROVINJ, TUHELJ NOVI GRADOVI I OPĆINE – PRIJATELJI DJECE U HRVATSKOJ

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ 21. studenog 2013. je u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održano Savjetovanje akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ koje je okupilo više od 150 predstavnika iz gradova i općina, državnih, gradskih i općinskih tijela, institucija, ustanova, organizacija, Društava Naša djeca te djece i voditelja iz Dječjih vijeća i Dječjih foruma iz Hrvatske.

go13_2

go13_7

Sudionike su u ime djece pozdravila djeca iz Dječjih vijeća i Dječjih foruma Opatije i Zaboka, zatim predsjednica Saveza DND Hrvatske i Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“, prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, v.d. predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, gospođa Đurđica Ivković i predsjednik Skupštine Grada Zagreba gospodin Darinko Kosor. Svi su istaknuli koliko su djeca važna i koliko je ulaganje u djecu odraz demokratskog društva.

go13_11

U uvodnim izlaganjima predstavljen je „Nacrt prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u RH od 2013. do 2020. godine“, „Uloga lokalne zajednice u ostvarivanju prava djeteta“ te novi program Ureda UNICEF-a za Hrvatsku pod nazivom „Djeca su naš najvažniji posao“ koji se provodi u suradnji s privatnim sektorom. Mnogobrojna djeca i odrasli sudionici predstavljali su svoja iskustva iz prakse navodeći primjere kako je akcija „Gradovi i općine – prijatelji djece“ obogatila, oplemenila i unaprijedila kvalitetu života djece u njihovim sredinama.
go13_9

U svečanom dijelu Savjetovanja proglašene su Naj-akcije za 2013., ukupno ih je bilo 44 iz 38 gradova i općina te su gradovima i općinama uručene Povelje i Pohvale za uzorne i uspješne provedene akcije s djecom i za djecu.

go13_10

Proglašeni su gradovi i općine koji su se ove godine kandidirali za dobivanje prestižnog naziva „GRAD/OPĆINA – PRIJATELJ DJECE“, a to su: gradovi Jastrebarsko i Rovinj te općine Mače i Tuhelj.

Ovdjemožete preuzeti kraći tekst obrazloženja stručne komisije o dodjeli prestižnog naziva.

go13_4

Jastrebarsko
go13_12

Rovinj

go13_5

Mače

go13_18

Tuhelj

ČESTITAMO!

U akciju „Gradovi i općine – prijatelji djece“ trenutno je uključeno 96 gradova i općina, a njih 44 nosi vrijednu titulu gradova/općina – prijatelja u Hrvatskoj.