Blog

PROJEKT “NE DAJ SE UPECATI!” – EDUKACIJA NOVIH MENTORA

Projekt “Ne daj se upecati!” u tijeku je treće godine provedbe u partnerstvu s nova tri Društva “Naša djeca” i to iz Sv. Ivana Zeline, Kutine i Šibenika. U prostorima Centra mladih Ribnjak u Zagrebu održana je  6. i 7.  svibnja još jedna kreativna edukacija forum kazališta za mentore i volontere iz tri nove lokalne zajednice. Šest novih mentorica forum kazališta provest će radionice u svojim sredinama s djecom osnovnoškolskog uzrasta na temu prevencije ovisnosti koristeći se ovom kazališnom tehnikom. Forum kazalište jedna je od tehnika iz širokog repertoara Kazališta potlačenih. Izvedba u forum kazalištu ima standardiziranu dramaturgiju: započinje s upoznavanjem antagonista, koji je na neki način uvijek u poziciji moći, i protagonista, koji je u fokusu scene. Protagonist raspolaže vlastitom voljom: postoji nešto što on želi učiniti, a što se kosi s voljom antagonista. Radionica forum kazališta završava javnom izvedbom nakon koje će publika, u našem slučaju djeca, imati mogućnost biti redateljem te promijeniti postavljenu scenu.

Program “Ne daj se upecati!” temelji se na prevenciji ovisnosti u djece i mladih odnosno edukaciji mentora za metodu forum kazališta kako bi mentori s djecom pripremili javne radionice forum kazališta na teme situacija u kojima su djeca i mladi izloženi lošim navikama i utjecajima. Provedbom projektnih aktivnosti naglašene su dvije važne komponente u prevenciji ovisnosti: osvještavanje problema ovisnosti među djecom i mladima te djelovanje u situacijama koje mogu dovesti do ovisnosti.

Program se je do sada proveo u šest lokalnih sredina RH i to u Jastrebarskom, Karlovcu, Osijeku, Vinkovcima, Tuhelju i Varaždinu.

Naša edukatorica forum kazališta na projektu Josipa Lulić i ovaj je put s velikim entuzijazmom podučavala nove mentorice. Educirane predstavnice programa će raditi s djecom i osvještavati ih o zamkama ovisnosti ali i kako mogu aktivno sudjelovati u promoviranju pozitivnih navika i kako se mogu oduprijeti lošim utjecajima vršnjačke okoline.

Nove mentorice su Lovorka Čaja i Anita Matić iz Sv. Ivana Zeline, Hamida Šarić i Silvija Mikulandra iz Šibenika te Tijana Gvozdenović i Iva Habazin iz Kutine.

Želimo im puno uspjeha u edukativnom radu s djecom!