Blog

PROJEKT „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK

Na samom početku školske godine nastavljene su radionice zdravog kuhanja za djecu u okviru projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem. Kao i do sada radionica je održana u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok u veseloj, ugodnoj, opuštajućoj, zabavnoj, ali i edukativnoj atmosferi zahvaljujući stručnoj voditeljici kuhanja Snježani Krpes te pomoći volonterki DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu: Anka Ilinčić, Dubravka Kolarić, Danijela Jadan, Mateja Štokan, Nikolina Tustić, Monika Topolko, Vesna Vučičević te voditeljice projekta Jasenke Borovčak. Ovoga puta na radionici pod nazivom „Kuhamo iz našeg eko-vrta“ pripremala su se jela od plodova koje su mali eko-vrtlari, članovi Dječjeg gradskog vijeća, zasadili i uzgojili na vlastitom eko-vrtu.

„Kuhamo iz našeg eko-vrta“

Radionicu je započela voditeljica eko-vrta Mateja Štokan kratkim predstavljanjem DND-ovskog eko-vrta i načela ekološkog vrtlarenja. Prvi radovi u vrtu započeli su u proljeće kada su djeca prema prethodno osmišljenoj skici i planu sadnje pripremili gredice, sijali, sadili, plijevili, i kad je došlo vrijeme, ubrali eko-plodove koji su se koristili na ovoj radionici zdravog kuhanja pod nazivom „Kuhamo iz našeg eko-vrta“.

Koliko je vrtlarstvo i doticaj sa zemljom i prirodom  korisno za mentalno i fizičko zdravlje djece i odraslih istaknula je Snježana Krpes. Vrtlarenje opušta i potiče dobro raspoloženje jer u zemlji živi „bakterija dobrog raspoloženja“ koja podiže razinu hormona sreće. Vrt je mjesto gdje se djeca slobodno kreću na svježem zraku, rade jednostavne poslove uz suradnju i uče kroz igru. Vrtlarenje je također i idealna „tjelovježbe“ za današnju djecu koja većinu svojeg vremena provedu sjedeći pred računalima, TV-om i s mobitelima. Iskustvo vrtlarenja kod djece podiže i svijest o podrijetlu hrane te shvaćaju koliko se truda ulaže da bi se uzgojila biljka. U slučaju eko-vrta djeca uočavaju razliku u okusu, boji, obliku biljke bez pesticida i one koja je uzgojena na umjetan način čime podižu svijest o štetnosti pesticida za prirodu i vlastito zdravlje.

Ova jesenska radionica zdravog kuhanja dominirala je raznovrsnim plodovima koje su uzgojila djeca u svom eko-vrtu: cikla, hokaido tikve, mrkva, batat, krumpir, patlidžani, poriluk, kelj, zelje, paprike, feferoni, crni grah kornjača, grašak, bob, lubenica te svježi začini: limun trava, bosiljak, luk vlasac, matičnjak, kadulja, čubar, stevija, celer i peršin tako da je ovaj put radost kuhanja i slasnost jela bila još veća.  Za doručak je poslužen mirisni beskvasni kruh od bundeve, slatki muffini od cikle i čokolade, degustacija domaćih pekmeza i ajvara te svježi sok od cikle, jabuke i naranče. Za ručak je pripremljeno jesensko varivo od azukija i crnog graha s bundevom te suhim vrganjima i svježim lisičarkama, rizi-bizi s prženim dimljenim tofuom,  povrćem i svježim začinima, hrskavo zapečeno povrće (mrkva, batat, luk, bundeva, paprika), namaz s patlidžanima i bobom s domaćim tortiljama koje su umijesila i pekla sama djeca, svježa salata od zelja i cikle s bademima te grah salata s rajčicom i bučinim uljem.

Deserti su uvijek najomiljeniji dio degustacije, a ovoga puta su to bile slasne sirove kuglice s bademima, lješnjacima i jabukom s preljevom od narančinog soka, indijskih oraščića i sezama, hrskava pita od jabuke i šljiva te slatka lubenica iz DND-ovskog eko-vrta. Tako su se mali vijećnici u zdravom i finom stilu pripremili za predstojeću jesen, a njihov trud u eko-vrtu vraćen im je u obliku najukusnijih plodova, najljepših boja i zadovoljstva.

Zdravim jesenskim jelima umjetničku dimenziju i ovaj put dala je fotografkinja i dizajnerica hrane Maja Danica Pečanić, uz asistenciju našeg dizajnera Igora Vranješa koje će se koristiti za izdavanje nove kuharice „Zdravo i fino“.