Blog

PROJEKT „ZDRAVO I FINO“ DND-a ZABOK RADIONICA KUHANJA ZA DJECU „ZIMSKA I ČOKOLADNA JELA“

Radionica zdravog kuhanja za djecu u okviru projekta „Zdravo i fino“ Društva Naša djeca Zabok koji se provodi s Dječjim gradskim vijećem održana je u znaku zime i čokolade. Kao i do sada radionica je održana u ugostiteljskom kabinetu Srednje škole Zabok u veseloj, ugodnoj, zabavnoj, predblagdanskoj, ali i edukativnoj atmosferi zahvaljujući stručnoj voditeljici kuhanja Snježani Krpes te pomoći volonterki DND-a i profesorica Srednje škole Zabok u sastavu: Anka Ilinčić, Renata Tršinski, Dubravka Kolarić, Danijela Jadan, Mateja Štokan, Nikolina Tustić, Monika Topolko, Vesna Vučičević, Tomislav Jadan te voditeljice projekta Jasenke Borovčak. Ovoga puta nas je uz Krapinsko-zagorsku županiju i Zagrebačku banku podržao i dm-drogerie markt d.o.o u vidu svojih proizvoda. Zdravim zimskim i čokoladnim jelima umjetničku dimenziju i ovaj put dala je fotografkinja i dizajnerica hrane Maja Danica Pečanić, uz asistenciju našeg dizajnera Igora Vranješa koje će se koristiti za izdavanje nove kuharice „Zdravo i fino“.

„Zimska i čokoladna jela“ 

Radionica „Zimska i čokoladna jela“ približila je djeci-vijećnicima zimske i čokoladne obroke karakteristične za zimsko i blagdansko vrijeme. Priprema hrane zimi zahtijeva duže kuhanje, „krčkanje“ u istom loncu, pečenje kako bi zagrijavala organizam. Hrana je začinjenija, koristi se više korjenastog povrća i mahunarki, a važno mjesto u prehrani ima fermentirano (ukiseljeno) povrće (kiseli kupus, repa, cikla, krastavci) zbog svoje hranjivosti i raznolikosti.

Za zimske deserte koristi se suho voće, začini poput cimeta, vanilije, sok od korijena đumbira, kakaa i čokolade. I ovaj put smo koristili eko i zdrave namirnice tako da smo radili domaću čokoladu od kakao maslaca i kakaa u prahu, glavna dva sastojka čokolade. Djeca su saznala i priču o čokoladi koja se od davnina smatra „hranom za bogove“. Zrno kakaovca pronašli su drevno pleme Maye i kasnije Asteci  koji nisu mogli svoje obrede i slavlja zamisliti bez čokolade, a kakaovac je vrijedio cijelo bogatstvo i sredstvo trgovanja. Dragocjeno zrno kakaovca u Europu je donio Kristofor Kolumbo. U Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i zatim po cijeloj Europi čokolada i napitci od čokolade postali su popularni s dodacima šećera, cimeta, meda i ostalih začina jer je Europljanima kakaovac bio pregorak.  Početak industrijske proizvodnje čokolade započinje u Nizozemskoj kad je van Houten otkrio „prešu“ koja je  odvajala kakaov maslac od kakaa u prahu. Čokolada je zbog kakao maslaca i kakaovca  riznica minerala željeza, bakra, sumpora, potiče dobro raspoloženje te ne sadrži kolesterol, ali ne zaboravite samo one tamne čokolade bez dodataka šećera, mlijeka i ostalih sladila, maslaca, pojačivača okusa te rafinirani zgušnjivači.

Znanja o zimskim jelima, načinima pripreme te priču o čokoladi objedinili smo u bogatom jelovniku, a djeca su uživala u pripremi i kuhanju. Za doručak je poslužen voćni kruh od suhog voća i orašida, keksi od kikirikija i oraha uz topli i mirisni kakao napitak od rižinog mlijeka, a najhrabriji su probali vruću limunadu s đumbirom protiv prehlade i gripe.

Za ručak smo skuhali gustu juhu (minestrone) s mrkvom, porilukom, smeđom lećom i integralnom tjesteninom, složili mirisni zapečeni složenac od kiselog kupusa, bundeve, batata, crvenog graha s tempehom, dimljenim seitanom i tofuom te ga poslužili uz domaću kukuruznu krupicu.

Primjer zdravog obroka za užinu bili su prženi burgeri od crvene leće i svježa salata od kupusa i mrkve.

Djeci su posebno bili primamljivi i za pripremu i degustaciju slatki zdravi čokoladni i kakao deserti. U „tvornici“ zdrave čokolade napravili smo čokoladne praline maštovitih oblika, kakao čokoladne šnite, kakao kremu od suhih marelica i datulja te domaću čokoladu s lješnjacima i pistacijima koristeći kakao maslac, kakao prah i agavin sirup te smo svi zajedno uživali u zimskim i blagdanskim delicijama.